Blogit
Perinneruokaa prkl

Kuusen koristeet menivät pipariksi

Joulukuusen koristelu on aina ollut jotenkin hieno asia, melkeinpä maaginen sellainen. Siihen on osallistuttu pienestä pitäen ja tänä päivänä pidän huolta vallan kuusen koristelusta. Äiti laittaa kotona kynttilät kuuseen ja minä köynnökset ja pallot. Saatan omata ehkä jonkinlaisen koristefiksaation sillä koristepalloja ja muita löytyy jo useamman pahvilaatikollisen verran. Ihan vaan siitä syystä, että halutessaan voi tehdä koristelun vain tietyillä väreillä. Useimmiten kuusesta silti löytyy klassisen sekalainen seurue palloja.

Vielä klassisempaa taitaa olla se, että kuuseen tehdään koristeita, joita voi pahimpaan nälkäänsä sieltä vaikka napostella. Piparitaikinasta siis saa nämä ihmeet aikaiseksi. Meidän kuusi on aina pysynyt käsityövapaana, mutta on piparikoristeissa kuitenkin oma viehätyksensä. Kokki intoutui niitä tällä kertaa valmistamaan, vaikka täällä olohuoneen nurkassa olevaan muovikuuseen ne eivät välttämättä oikein sovellu. Mutta niitä voi viedä maalle mukanaan.

Piparitaikinan saa tehtyä kätevästi ohjeella, joka esiteltiinkin blogin vanhalla puolella viime jouluna. Eli lämmitetään ja sekoitellaan 400 grammaa sokeria, 250 grammaa voita, desi siirappia ja toinen samanmoinen vettä kattilassa. Lämpimään seokseen lisätään kaksi teelusikallista kanelia, kaksi teelusikallista inkivääriä, kaksi teelusikallista neilikkaa, kolme teelusikallista suolaa ja teelusikallinen pomeranssinkuorta. Ruokasoodaa sekoitetaan kolmen teelusikallisen verran puoleen desiin haaleata vettä. Lopuksi lisätään vehnäjauhoja vielä 700 grammaa, jotta seoksesta tulee kiinteä taikina. Se saa olla seuraavaan päivään asti maustumassa. Tai vaihtoehtoisesti myös kaupan piparkakkutaikina käy aivan yhtä hyvin.

Valmiista taikinasta kaulitaan mieleisen paksuinen taikinalevy ja siitä jonkinlaisella muotilla sitten leikellään halutunmallisia, keskeltä tyhjiä pipareita. Näistä kyseisistä pipareista tuli tähtiä ja noin kymmenen senttimetrin kokoisia. Paista pipareita 200-asteisessa uunissa viitisen minuuttia, kunnes piparit ovat kauniin ruskeita. 

Kunnolla jäähtyneitä pipareita voi alkaa koristella oman mielensä mukaan. Näiden kanssa kokki vietti useammankin tunnin, että aikaa saa uppoamaan helpostikin. Pipareiden reunoja varten kokki teki paksumpaa kuorrutetta laittamalla desiin tomusokeria teelusikallisen tai kaksi vettä sekä elintarvikeväriä, jos reunoista oli tulossa värilliset. Tästä siis sai tarpeeksi paksua pursotettavaa, ettei se heti karannut reunoilta yli. Keskiosan täyttöä varten tomusokerikuorrute saa olla vähän notkeampaa. Sen pitää antaa kuitenkin jämähtää täysin, ennen kuin sen päälle voi tehdä uusia kuvioita. Tästä äkkiä tulee otettua monta kuppia käyttöön jos tekee useampaa väriä ja näistä sekä paksumpaa, että ohuempaa kuorrutetta.

Valmiit koristeet voidaan sitten narun avulla laittaa kuuseen roikkumaan. Näin koristeet on itse tehty ja tarpeen tullessa niitä voi vähän verottaa vaikka yöllisellä naposteluretkellä.

Kommentit (1)

  1. Maku_Emilia

    Aivan upeita koristeita, Mika ja Antti! Tunnelmallista joulua 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *