Blogit
Perinneruokaa prkl

Kuohkeat juustokohokkaat

Tässäpä on mennyt nyt muuten tovi, että mummen keittokirja on päässyt ”ulkoilemaan”. Onneksi se selvisi ainakin muutosta ehjänä… tai siis samassa kunnossa missä se olikin aikaisemmin. Sieltä Mika oli onkinut eteensä tällaisen hauskan reseptin kuin juustolaatikko. Mika tosin pääsi hyvin pian pätemään, että ”tämä on pikemminkin juustokohokas”. No rakkaalla lapsella on monta nimeä. 

Kovin vaikeaa tämä ei teoriassa ole, mutta valmis tuotos lässähtää aika nopeasti, joten tämä herkku syödään mahdollisimman nopeasti sen tultua uunista. Mutta ensin nämä annokset tarvitsisi saada sinne uuniin, joten pistetään toimeksi. Niin ja täällä tämä on tehty valmiiksi annoksiksi. Tähän ruokaan kannattaa muuten valita joku hyvänmakuinen ja vähän voimakkaampi juusto, koska se määrittelee aika pitkälti koko annoksen maun. Esimerkiksi mustaleima sopii hyvin tähän. 

Aloitetaan ihan ensimmäiseksi sillä, että uuni pistetään lämpiämään 175:een asteeseen. Nämä kohokkaat eivät nimittäin uunin kuumenemista odottele, eivätkä kyllä syöjiäkään. Varsinaisena ruokaan liittyvänä toimenpiteenä nakataan maito, jauhot ja voi kattilaan kuumenemaan. Ne siitä sekoitellaan yhteen kivasti, ettei vaan pääse palamaan pohjaan. Seosta pidetään lämmöllä, kunnes se tulee tosi kiinteäksi. Näin Mikan sanoin sen pitäisi muistuttaa ”paksua limaa”. Hurmaavaa, eikö? Tämä kiinteä massa voidaan siirtää toiseen astiaan, ettei se enää ota lisää kuumuutta. 

Massaan sekoitetaan samantien juusto, joka sulaa sinne kivasti sekaan. Sen jälkeen sekoitetaan mukaan kananmunankeltuaiset jo inan jäähtyneeseen massaan. Ai niin… siis keltuaiset ja valkuaiset tosiaankin erotellaan toisistaan. Keltuaisten lisäämisen jälkeen vatkataan valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sitä ei lisätä massaan ennen kuin se on oikeasti jäähtynyt kunnolla. Kun näin on tapahtunut, niin valkuaisvaahdosta käännellään puolet seokseen. Ei sekoiteta eikä stressata vaahtoa tai taas hommat lässähtää. Käänneltyäsi ensimmäisen puolikkaan vaahdosta seokseen, käännellään sinne lopuksi loput vaahdosta myös. Ja sen jälkeen se annostellaan pienehköihin voideltuihin uunivuokiin ja laitetaan välittömästi uuniin paistumaan. 

Juustokohokkaat paistuvat siellä 175-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Niitä kannattaa tarkkailla, mutta uunia ei missään nimessä saa avata, koska… kyllä, arvasitte oikein… kohokkaat lässähtävät. Joten antakaa niiden olla tarpeeksi kauan uunissa. Valmiit kohokkaat ovat aika kivan ilmavan näköisiä. Ne nostellaan siitä mahdollisimman äkkiä ruokailijoiden eteen ja sitten nautiskellaan tästä herkusta. Maultaan tämä on ehkä hieman jopa munakasmainen, mutta siis juustoa sisältävältä sellaiselta. Oikein hyvää, sanoisin. 

Toivottavasti nämä jatkuvat varoitukset lässähtämisestä eivät pelottaneet liikaa, sillä kohokkaat ovat oikeasti kokeilemisen arvoisia. Ja jos nyt sattuu käymään lässähdys, niin sitten kannattaa vaan kokeilla uudestaan. 🙂

Ihanan ilmavat juustokohokkaat

Ainekset

1,5 dl
maitoa
50 g
voita
0,5 dl
perunajauhoja
100 g
Valio Mustaleima juustoraastetta
4 kpl
kananmunan keltuaista
4 kpl
kananmunan valkuaista
Muut ainesosat

Tee näin:

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeeseen. 

Mittaa kattilaan maito, perunajauhot ja voi. Kuumenna ne kokoajan sekoittaen, jottei seos tartu pohjaan. 

Ota kattila pois liedeltä, kun seos on tarpeeksi kiinteää. Voit siirtää seoksen myös uuteen kulhoon, ettei se jatka kuumentumista. 

Sekoita juusto seokseen. 

Erottele kananmunankeltuaiset valkuaisista. 

Sekoita keltuaiset seokseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. 

Kääntele ensin puolet valkuaisvaahdosta rauhallisesti seokseen. Jatka kääntelemällä loputkin vaahdosta joukkoon. 

Annostele voideltuihin vuokiin ja paista uunissa 15-20 minuuttia. Älä avaa uunia ennen aikojaan. 

Tarjoile välittömästi. 

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *