Kunnon vanhanajan marenki

Marenki jos mikä on melko luksusta. Ainakin omasta mielestä. Ne näyttävät hienoilta, maistuvat hyvältä ihan sellaisenaankin ja tuovat vaikuttavuutta moniin jälkiruokiin. Itsetehty marenki on toki vähän työlästä ja aikaavievää, joten sitä ei ihan hetken mielijohteesta ehkä tehdä. Toisaalta… suurin osa ajasta marenkia tehdessä ei vaadi sinulta itseltäsi oikeastaan mitään, joten miksipä ei kokeilisi sitä vaikka jonain viikonloppuna. Uuni vaan lämpimäksi ja marenkien paistatellessa siellä voit lukea vaikka hyvää kirjaa. 

Marengin ainesosalista ei myöskään ole kovin suuri. Pääosassa ovat kananmunan valkuaiset ja sokeri. Valkuaiset vatkataan puhtaassa kulhossa kiinteäksi ja kiiltäväksi vaahdoksi. Valkuaisten saa antaa vaahdottua oikeasti hyvän aikaa eli ei kannata huolestua, että vatkaisit niitä liikaa. Vatkauksen aikana vaahdon sekaan lisätään myös vähän etikkaa ja ripaus suolaa. Näiden avulla Mika ainakin sai parhaimmat marengit aikaiseksi. Sitten lisätäänkin sokeria kokoajan vatkaten. Kun kulhossasi on lopputuloksena tahmea ja kiiltävä vaahtomassa, on marenkivaahto valmista. 

Uuni laitetaan 125:een asteeseen lämpiämään. Jos on kiertoilmauuni käytössä, niin silloin 100 astetta on oikea luku. Siinä uunin lämmitessä pursotetaan marenkivaahdosta haluamasi kokoisia marenkeja leivinpaperin pälle. Valtavan suuria niistä ei ehkä kannata tehdä, koska kuivuminen vie tietysti kauemman. Mutta tuollaisia ns. perusmarenkeja voi pursotella tai myös levittää massan ihan vaan levyksi leivinpaperin päälle. Riippuu siitä mitä mahdollisia suunnitelmia sinulla on marengin varalle. 

Marengit pääsevät uunin lämpööän ja viihtyvät siellä ensin 1,5 tuntia. Sen jälkeen uunin voi sammuttaa ja marengit voi huoletta jättää sinne pitemmäksikin aikaa vielä kuivumaan. Kaksi tuntia olisi kuitenkin mielellään se minimi. Ja tadaa! Nyt sinulla on herkullisia ja kauniita marenkeja edessäsi, joita voit käyttää esimerkiksi pavlovaan. Marenki menee mukavasti myös kesän marjojen kanssa. Täytyy kyllä myöntää, että useimmiten olen itse syyllistynyt syömään marenkeja ihan vain sellaisenaan. Ovathan ne todella makeita, mutta miettikää nyt millainen herkkuhetki. Ja se tunne kuinka marenki sulaa suussa. Mmmmmmm. 

Jos on tarvetta säilyttää marenkeja vähän pidempään niin se kannattaa tehdä hyvin kuivassa tilassa. Paperipussiin vaan, niin siellä säilyvät parhaiten. Sitä ei voi taata, etteikö herkkuvarkaat ehkä käy niitä napsimassa sieltä, mutta se onkin sitten aivan erillinen ongelmansa. 

 

Vanhanajan marenki

Ainekset

4 kpl
kananmunan valkuaista
2 dl
sokeria
1 tl
väkiviinaetikkaa
0
suolaa (ripaus)
Muut ainesosat

Tee näin:

Erottele valkuaiset tarkasti ja laita ne puhtaaseen kulhoon. Vatkaa valkuaiset kiinteäksi ja kiiltäväksi vaahdoksi. Tässä paras on kunnon yleiskone, sillä vaahdon voi huoletta unohtaa vatkautumaan pitkäksikin aikaa. 

Lisää etikka ja ripaus suolaa. 

Lisää sokeria vähän kerrallaan kokoajan vatkaten. Kun kaikki ainekset ovat vatkautuneet tahmeaksi ja kiiltäväksi massaksi on se valmista.

Lämmitä uuni 125 asteeseen, mikäli käytät kiertoilmauunia 100 astetta on sopiva. 

Pursota massasta haluamasi kokoisia marenkeja leivinpaperin päälle. Vaihtoehtoisesti voit levittää massan myös lastalla levyksi. 

Kuivata marenkia ensin 1,5 tuntia 125 asteessa, minkä jälkeen uunin voi sammuttaa ja unohtaa marengit sinne, mutta vähintään 2 tunniksi.

Kommentit (6)
  1. Susanna Boström
    29.3.2017, 10:24

    Älyttömän hyvä ohje… Suussa sulavia… NAM!!

  2. Johanna/Herkkuhovi
    29.3.2017, 10:35

    Näitä kokeilen tänään, kiitos ohjeesta! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *