Kolmoishaaste: ananas, bataatti ja pekoni

Vihdoinkin aloitetaan tämä uusi erikoisosio, ”kolmoishaaste” joka on ollut suunnitteilla jo pidemmän aikaa. Tässä kolmoishaasteessa siis ideana on se, että minä käyn kaupassa, ostan kolme ainasosaa, joita ei ainakaan heti ensimmäisenä tule mieleen laittaa yhteen ja kokki saa haasteeksi tehdä niistä jotain syötävää. Käytössä ovat myös kaapeista löytyvät peruselintarvikkeet joihin kuuluvat jauhot, voit, sokerit ja vastaavat. Nämä kolme ainesosaa ovat ne, joiden tulee olla melko selkeästi esillä lopullisessa tuotteessa.

Tähän ensimmäiseen haasteeseen valitsin kaupasta pekonia, ananasta ja bataattia. Päästetään kokki siis pähkinän kimppuun. Muffinssit tulivat kohtalaisen nopeasti mieleen ja siitä kokki lähti sitten kehittelemään ajatusta eteenpäin. Ensimmäisenä bataatti on paahdettava, jotta siitä saadaan mukavan pehmeä. Eli bataatti puoliksi ja pohjista pieni viipale poissa, jotta ne pysyvät pystyssä uunissa. Nämä puolikkaat laitetaan uuniin 200:aan asteeseen noin tunniksi. Paahtuneet bataatinpuolikkaat kuoritaan ja sisältö otetaan jatkokäsittelyä varten talteen.

Sitten päästään tekemään muffinssitaikinaa. Vaahdota kolme kananmunaa ja 2,5 desiä fariinisokeria kunnolla. Toiseen kulhoon paseerataan bataatti, eli siis hieman voimaa käyttäen painellaan bataatti siivilän läpi. Siihen kaadetaan päälle munasokerivaahto ja pyöritellään sekaisin. Sekoita kuivat aineet keskenään ennen bataattivaahtoon lisäämistä, eli siis 4 desiä vehnäjauhoja, teelusikallinen leivinjauhetta ja toinen ruokasoodaa vaan sekaisin. Siivilöi ne siis vaahtoon. Lisää vielä 2 teelusikallista kanelia ja toinen samanmoinen kardemummaa. Sekoita kaikki keskenään kivasti yhteen. Lopuksi sekoitetaan vielä puoli desiä öljyä tai voita taikinaan ja se on valmis. 

Taikina lusikoidaan pursotinpussiin, josta sitä pursotetaan muffinssivuokien pohjalle pieni kerros. Tämän jälkeen saapuu kuvioihin toinen haasteaines, eli ananas. Jokaiseen muffinssivuokaan laitetaan taikinan päälle ananaspala. Sen jälkeen pursotetaan päälle vielä lisää taikinaa. Näin ovat muffinssit valmiita paistettaviksi. Muffinsseja paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, jonka jälkeen niiden annetaan jäähtyä.

Sitten on vuorossa kolmas ainesosa. Pekoniviipaleita pyöritellään sokerissa, jonka jälkeen niitä paistetaan 200-asteisessa uunissa 8 minuuttia. Tähän siis tarvitaan leivinpaperia tietystikin. Sokeri alkaa tässä kahdeksan minuutin aikana jo kärvähtää, joten otetaan pekonit uunista ulos ja laitetaan toiselle pellille uuden leivinpaperin päälle ja uudestaan uuniin. Taas ne saavat olla siellä 8 minuuttia. Sen jälkeen karamellisoituneet pekonit saavat jäähtyä rauhassa.

Nyt tarvitaan vielä vähän jonkinlaista kuorrutetta. Laitetaan desi sokeria kattilaan ja annetaan sen karamellistoitua kuumassa kattilassa. Lisää ananasmehua noin desi ja vettäkin vielä vähän mikäli on tarvetta. Lopuksi mukaan paloitellaan pieneksi vielä kaksi ananasviipaletta. Keitellään seosta kasaan ja taas voi testata koostumusta nappaamalla pienen nokareen seosta kylmälle lautaselle.

Kaikki kootaan lopuksi yhteen valmiiksi muffinsseiksi. Kaada kuorrute muffinssien pintaan. Leikkaa pekoneista mieleisiäsi palasia ja paina ne muffinssin pintaan. Kaada päälle lämmintä kuorrutetta ja anna hieman jäähtyä. Nauti valmiista.. öö… ananasbataattipekonimuffinsseista. Ei kovin myyvä nimi. Tälle pitää nyt tehdä jotain. Syödä pitää ainakin ja maisteltuani pari näitä, voin todeta että lopputuotos on erittäin onnistunut. En olisi heti aluksi uskonut, että tästä kolmikosta saisi aikaiseksi näin upeita muffinsseja. Kaikkein paras hetki on se, kun suuhun sattuu samaan aikaan juurikin näitä kaikkia kolmea osiota, bataattia, pekonia ja ananasta.

Bataatti-ananasmuffinssit

Ainekset

400 g
bataattia (paahdettua)
3 kpl
kananmunaa
2,5 dl
fariinisokeria
4 dl
vehnäjauhoja
1 tl
leivinjauhetta
1 tl
ruokasoodaa
2 tl
kanelia
2 tl
kardemummaa
0,5 dl
rypsiöljyä
Pekonikoriste
0
pekonia
0
sokeria
Kuorrute
1 dl
sokeria
1 dl
ananasmehua
0
ananasta (pilkottuna)
Muut ainesosat

Tee näin:

Halkaise bataatti kahtia ja paahda puolikkaat 200-asteisessa uunissa. Noin tunti on sopiva aika. Kuori paahdetut bataatinpuolikkaat ja ota talteen sisältö.

Valmista muffinssitaikina vaahdottamalla kananmunat ja fariinisokeri keskenään. Paseeraa bataatti, eli painele se voimalla siivilän läpi kulhoon. Lisää tähän vaahto ja sekoita. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahdon joukkoon. Lisää mausteet. Sekoita lopuksi mukaan vielä öljy. Paista 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Valmista pekonit kierittämällä ne sokerissa. Paista leivinpaperin päällä 200-asteisessa uunissa 8 minuuttia. Nosta toiselle leivinpaperille, sillä sokeri kärvähtää jo tässä vaiheessa, ja paista toiset 8 minuuttia.

Valmista kuorrute karamellisoimalla desi sokeria kattilassa. Lisää desi ananasmehua ja tarvittaessa myös vettä. Pilko joukkoon kaksi ananasviipaletta. Testaa koostumus ottamalla seosta kylmälle lautaselle.

Kaada muffinssien päälle kuorute. Leikkaa karamellisoiduista pekoneista muffinssien päälle palaset. Anna jäähtyä ja nauti.

Kommentit (6)
  1. Oho, mahtava haaste! kokki hoiti kyllä homman kotiin kekseliäästi 🙂 en malta odottaa mikä on seuraavan haasteen kombo.

  2. Upean näköisiä ovat! Vaikka yhdistelmä aika ”eksoottiselta” kuulostaakin… 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *