Blogit
Perinneruokaa prkl

Kievarin kuupano. Kyllä, juuri niin.

Suomi on suuri maa ja se tarkoittaa sitä, että kulinaariselle taivaallekin mahtuu jos jonkinlaista ruokaa. Ja ei oikeastaan niinkään ole ruuasta itsessään kyse vaan näistä ruokien nimistä. Yksi ruoka siitä eksoottisemmasta päästä nimeltään on juurikin tämä kievarin kuupano, joka on lähtöisin Kokkolan alueelta. Tuli se nimi pari kertaa luettua uudestaan, kun sen Jaakko Kolmosen Suomen Pitäjäruoat -kirjasta. Mutta toisaalta, jos ei tuohon tietoon voi luottaa, niin ei sitten mihinkään. Sitä vain on tottunut siihen, että nämä mielenkiintoiset nimet ovat useimmiten paikkakuntiin ja luonnonkohteisiin liittyviä.

Tämä ruokalaji ei ole turhan monimutkainen ja vaikuttaakin todella hyvältä kotiruualta, joten mikäs siinä. Kokeillaan. Nimen historia jää vähän mietityttämään, mutta taitaa jäädä selvittämättä, sillä internet ei ainakaan vastauksia antanut. Jos joku tietää tarkempaa faktaa, niin kertokaa ihmeessä; meitä nimittäin kiinnostaa.

Kunnon kuupanoa varten tarvitaan perunoita (perunasosetta tarkemmin sanottuna), siansivua, naudanlapaa, sipulia, maustepippureita, herneitä ja suolaa. Ihan vähän poikettiin reseptistä siinä mielessä, että nautaa ei mukaan otettu ja siankylki oli savustettua. Niin ja perunasoseeseen laitettiin maitoa.

Alusta kun lähdetään, niin jauhoisia perunoita tarvitaan noin 1,3 kiloa. Kun ne kuoritaan, niin painosta lähtee pois noin 300 grammaa. Perunat keitetään kypsiksi ja ne soseutetaan maidon kanssa. Maitoa meni tuollainen kolme desiä, mutta voit itse katsoa minkälaista sosetta haluat. Suolaa vielä puolikas teelusikallinen, niin ei maistu muusi vetiseltä.

Soseuttamisen jälkeen käydään siankyljen kimppuun. Reilu 300 gramman savusiankylki leikataan ohuiksi viipaleiksi ja ruskistetaan paistinpannulla. Samalla rasvalla voidaan paistaa myös kaksi sipulia, jotka ollaan leikattu renkaiksi. Jos lähtee ihan raa’an lihan kanssa tekemään, niin siinä tapauksessa lihoja kannattaa hauduttaa maustepippureiden ja suolan kanssa 20 minuuttia. Pippureiden määräksi sopii kuusi kappaletta.

Kaada perunasose, jonka tulisi vielä olla kuumaa tässä vaiheessa, tarjoiluvadille keoksi. Siihen keskelle tehdään jonkinlaista kuoppaa. Ja yllätys yllätys, haudutetut lihat ja sipulit pippureineen kaadetaan tähän kuoppaan. Koko komeus kruunataan kaatamalla päälle herneitä. Pakasteherneet vain sulatettiin ja kaadettiin päälle, mutta jos on tuoreita, niin ne pitäisi kiehauttaa.

Seuraavaksi seuraa se paras vaihe eli syöminen. Ei tullut yllätyksenä, että perunasose ja siankylki sopivat yhteen. Sipulikaan ei haitannut tippaakaan ja herneet ovat aina maistuneet. Joten oikeastaan kokonaisuus oli mitä mainioin. Simppeliä kotiruokaa, jota ei ole vaikeata valmistaa. Lihapuolesta voisi tosiaan laittaa sekä nautaa että sikaa, mutta tämä tehtiin pelkällä sialla. 200 grammaa kumpaakin olisi hyvä määrä, jos haluaa kahta eri lihaa laittaa. Ja siankyljestä tulee riittävästi rasvaa, joten sitä ei tarvitse perunasoseeseen lisätä.

Kievarin kuupano

Ainekset

1 l
perunasosetta
300 g
siankylkeä
2 kpl
sipulia
6 kpl
maustepippuria
1 kpl
herneitä
Muut ainesosat
suolaa

Tee näin:

Kuori ja keitä perunat ja tee niistä sosetta.

Ruskista lihaviipaleet pannulla ja lisää sipulirenkaat ja mausteet samalla pannulle vähän myöhemmin. Hauduta tarpeen vaatiesssa.

Kaada perunasose vadille ja kaiva sen keskelle kuoppa. Kaada liha-sipuliseos kuoppaan ja koristele herneillä.

Kommentit (2)

  1. Tapio Salomäki

    Kuupano on eteläpohojalaasta murretta ja vanhempieni suusta olen tuon sanan useasti kuullut. Ainakin heidän puheissaan kuupano tarkoittaa pienehköä kasaa -kekoa. Vaikkapa esim. suolaa voidaan laittaa lautasen reunalle pienelle kuupanolle, josta sitä voi ”dipata” esim. keitettyyn kananmunaan. Samaa voisi ajatella vaikkapa ketsupista kera ranskalaisten. Isompikin määrävoi olla kuupanolla. -Vaikkapa hiekasta voi tehdä piha-alueen reunalle kuupanoita, josta sitä sitten lapiolla levitetään.

  2. Perinneruokaa Prkl

    Ahaa! Tämä olikin mielenkiintoinen tieto, kun tuo nimen alkuperä on ollut vähän mysteeri 🙂 Hyvä, että kerroit. Nyt on taas astetta viisaampi 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *