Blogit
Perinneruokaa prkl

Kermainen fenkolikeitto

Erilaiset sosekeitot ovat aina olleet jotenkin kovin miellyttäviä omasta mielestäni. Aiemmin en niistä niin välittänyt, mutta kerran saatuani oikein hyvää maa-artisokkakeittoa tilanne muuttui. Maa-artisokkien kuoriminen vaan on aina niin tuskallista… Mutta nyt tällä kertaa ei tehdä sitä, sillä se löytyykin jo blogista. Tällä kertaa vuorossa on uusi tuttavuus, fenkolikeitto. 

Nappaa isommanpuoleinen fenkoli tai pari pientä. Ota uloimmat kerrokset pois ja leikkaa myös kanta pois fenkolista. Sitten vaan koko komeus puoliksi ja laita puolikkaat siivuiksi. Kuorippa muuten perunatkin tässä jo valmiiksi. Purjosipulista viipaloidaan myös puolikas ja valkosipulista otetaan kolme kynttä. 

Kuullota fenkoliviipaleet, hienonnetut valkosipulinkynnet ja purjosipulinviipaleet kunnolla voin kera. Lisää sekaan suola ja pippuri. Lisää palastitut perunat ja vettä niin, että kaikki peittyy veteen. Noin 8 desiä lienee sopiva. Anna keittyä tunnin verran. Ei mielellään täysillä vaan niin, että kattilassa vähän pulppuaa. Tunnin jälkeen päästään työstämään keittoa edelleen, joten kaivetaanpa se sauvasekoitin kaapista esiin. Seseuta ainekset kattilassa ja lisää kerma. Sekoittele vielä ja lisää mausteeksi hyppysellinen muskottipähkinää ja oman maun mukaan suolaa. 

Fenkolissa itsessään on aika vahvakin lakritsainen maku, mutta keitossa se tietysti on paljon miedompi. Oikein onnistunut lopputulos. 

Fenkolikeitto

Ainekset

500 g
fenkolia
1/2 kpl
purjosipuli
2-3 kpl
valkosipulinkynttä
25 g
voita (kuullottamiseen)
1 tl
suolaa
0
mustapippuria
200 g
perunaa (jauhoisia)
8 dl
vettä
2 dl
kermaa
0
muskottipähkinää (ripaus)
0
suolaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Aloita käsittelemällä fenkoli. Ota mahdollisesti uloimmat kerrokset pois. Halkaise fenkoli ja siivuta.

Kuori ja palasti perunat. Kuori ja pienennä valkosipulinkynnet. Siivuta puolikas purjosipuli.

Kuullota fenkoli voin kanssa kattilassa. Lisää purjosipulit ja valkosipulinkynnet sekä suola ja pippuri.

Lisää vesi ja perunat. Anna kuplia tunnin verran miedolla lämmöllä.

Soseuta ja lisää kerma. Mausta vielä oman maun mukaan suolalla ja ripauksella muskottipähkinää.

Kommentit (4)

  1. Signe

    Psst…tuosta reseptistä näyttäisi puuttuvan kerma. Purkillinenko sitä tulee?

  2. Perinneruokaa Prkl

    Hupsistakeikkaa! Niinpä näkyi puuttuvan. Tämä on nyt korjattu. Eli kermaa 2 dl. 🙂

  3. Piipe

    Ripaus siruunan kuorta ja mehua antaa pikantin maun. Hyvä ohje ja keitto maistuu!

  4. Perinneruokaa Prkl

    Mahtavaa. Sitruunankuori taitaa tulla mukaan myös itsellä, kun seuraavan kerran tätä tekee. -Antti

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *