Kaurainen kaalilaatikko
Perinteinen kaalilaatikko kokee yllättävän muutoksen, kun vaihdat riisin kaurahiutaleisiin. Kokeile ja ihastu!
Kaalilaatikon voi tehdä myös korvaamalla perinteisen puuroriisin kaurahiutaleilla. Isot kaurahiutaleet toimivat tässä parhaiten, sillä ne eivät kypsy yhtä nopeasti kuin tavalliset. Niistä jää myös pientä suutuntumaa riisin tapaan. Pikakaurahiutaleita en lähtisi kokeilemaan ollenkaan, sillä ne hajoaisivat varmasti aivan liikaa.
Kaurahiutaleet toimivat mainiosti kaalin kanssa, sillä ne antavat viljaisaa makua, joka tekee kokonaisuudesta uudenlaisen makuelämyksen – ehkäpä kaalilaatikon olisi aina kuulunut olla näin. Mikä parasta näin valmistettuna kaalilaatikko syntyy 100 % kotimaisista raaka-aineista.
Kaurainen kaalilaatikko
Ainekset (6 annosta)
- 1,5 kg
- valkokaalia
- 2
- sipulia
- 2 rkl
- rypsiöljyä
- 400 g
- naudanjauhelihaa (10%)
- 1 dl
- tummaa siirappia
- 1,5 tl
- suolaa
- 0,5 tl
- mustapippuria
- 2 tl
- oreganoa tai meiramia
- 2 dl
- isoja kaurahiutaleita
- 5 dl
- lihalientä (5 dl vettä + 1 lihaliemikuutio)
Tee näin:
Halkaise kaali ja poista kova kanta. Hienonna se veitsellä ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja hienonna sipulit.
Paista kaali pannulla muutamassa erässä tilkassa öljyä, kunnes se on saanut hieman väriä. Paista myös sipulit. Siirrä uunivuokaan.
Ruskista jauheliha ja mausta se suolalla, mustapippurilla ja oreganolla. Sekoita joukkoon lopuksi kaurahiutaleet ja siirrä seos vuokaan. Sekoita kaikki ainekset keskenään huolella ja tasoita pinta.
Kaada päälle lihaliemi.
Paista kaalilaatikkoa 200-asteisessa uunissa noin 60 minuuttia. Peitä leivinpaperilla tai foliolla, jos pinta alkaa tummua liikaa.
Nauti kaurainen kaalilaatikko puolukkahillon kanssa.