Karpalo-leipäjuusto

Leipäjuustoa voi valmistaa myös itse, jolloin sen voi maustaa haluamallaan tavalla. Tässä leipäjuustossa maistuu karpalo, joka tuo makuun miellyttävän vivahteen.

Kaupallinen yhteistyö: Arla

Erilaisia juustoja on helppo valmistaa itse. Siihen ei oikeastaan tarvita kuin luomu täysmaitoa, suolaa ja juustonjuoksutinta. Juustonjuoksuttimella on mielestäni helpoin tapa kokeilla kotijuuston valmistamista, sillä tavalla mummunikin sitä lapsuudessani valmisti. Nyt päätin testata miten itse tehty leipäjuusto syntyisi ja vielä kuivatuilla karpaloilla maustettuna.

Kotijuustot sopivat moneen juhlaan ympäri vuoden, mutta tämä karpaloilla maustettu versio on oiva vaihtoehto joulupöytään. Tähän juustoon käytin Arla Luomu Täysmaitoa, mikä sopii erittäin hyvin juustojen valmistukseen. Mahdollisimman tuore ja vähän käsitelty maito takaa parhaan lopputuloksen kotijuustoissa. Myös ylijäävää heraa juuston valmistuksessa syntyy vähemmän käytettäessä luomu täysmaitoa. 

Näin juusto syntyy

Kotijuuston valmistus aloitetaan mittaamalla maito kattilaan ja se lämmitetään kädenlämpöiseksi. Helpoin tapa on käyttää mittaria, jolloin maidosta saa varmasti oikean lämpöistä, sillä se ei saa olla liian viileää, eikä myöskään liian kuumaa. Maidon lämmittyä noin 39-42 asteiseksi kattila nostetaan hellalta ja joukkoon sekoitetaan juustonjuoksutin. Kansi laitetaan päälle ja juuston annetaan tekeytyä puolisen tuntia, kun maito on muuttunut “juustoksi” se leikellään ristikkäin ja annetaan levätä vielä 10 minuuttia kannen alla. Tänä aikana hera ehtii erottua ja juustomassaa voi alkaa kauhoa harsokankaalla päällystettyyn siivilään.

Seuraava vaihe onkin sitten ihan omavalintainen. Mikäli haluat kokeilla jotakin uutta, ripottele juustomassan joukkoon kuivattuja karpaloita. Mielestäni ne sopivat mainiosti juuston joukkoon. Kun kaikki juustomassa on siivilässä, niin sitä painellaan hieman, jotta hera valuu pois. Harso taitellaan juuston päälle ja painoksi laitetaan pieni lautanen, jonka avulla juustosta valuu loputkin herat pois. Laita lopuksi siivilä valutusastioineen jääkaappiin yön yli.

Seuraavana päivänä juusto olisi jo täysin syömäkelpoista, mutta koska kyseessä on leipäjuusto, ei se olisi mitään ilman tummia pilkkuja. Juusto kumotaan uunipellille folion päälle tai suoraan uuninkestävään tarjoiluastiaan. Grillivastukset täysille ja juusto uuniin muutamaksi minuutiksi, kun pinta on saanut kauniin värin, on juusto valmista nautittavaksi.

Ylimääräistä heraa syntyy juuston valmistuksessa paljon, mutta se sopii mainiosti nesteeksi vaikkapa leivän tai sämpylöiden valmistukseen. Heraa voi myös pakastaa ja käyttää leivontaan myöhemmin.

Arlan luomumaidoista 

  • Suomen ostetuin yksittäinen luomutuote on luomumaito. Maidon osuus on noin 15 % Suomen koko luomumyynnistä.
  • Arla tarjoaa luonnollisia ja luonnonmukaisia tuotteita kuluttajille. Tänä päivänä Arla on maailman suurin luomutuotteita valmistava meijerialan yritys.
  • Suomen Arlan luomumaidon tuottavat suomalaiset luomutuottajat – kaikissa luomumaidoissa, kermassa ja piimässä ja jogurtissa on joutsenmerkki.
  • Arlan luomutuotannon tavoitteena on aidon makuiset, koostumukseltaan luonnolliset ja korkealaatuiset tuotteet, jotka on tuotettu luontoa ja eläinten hyvinvointia kunnioittaen. Luomumerkki ja -merkitsemisjärjestelmä takaavat, että tuote on valmistettu täysin EU:n luomusäädösten mukaisesti.
  • Arlan luomumaitovalikoimassa ovat rasvaton maito, kevytmaito, täysmaito ja rasvaton piimä 1 L pakkauksessa sekä 2 dl kuohukerma.

Homogenoimaton

Kaikki tuotteet ovat homogenoimattomia eli tuotteissa rasva nousee nesteen pinnalle, mutta sekoittuu jälleen kevyesti ravistamalla. Luomu-sarjan maitotuotteisiin ei lisätä D-vitamiinia.

Täysmaito eroaa vielä muista maidoista niin ettei sen rasvaa ole vakioitu vaan rasvapitoisuus vaihtelee luonnollisesti vuodenaikojen mukaan 3,8 – 4,4 % välillä, aivan kuten raakamaidonkin. Maito on siis todella alkuperäisessä ja luonnollisessa muodossaan, mutta turvallisesti pastöroituna.

Homogenointi on prosessi, jossa aine pilkotaan niin pieniksi osiksi, että se saadaan jakautumaan tasaisesti toiseen nesteeseen. Maidossa se tarkoittaa rasvan pilkkomista maitonesteeseen. Luomumaitoja ei homogenoida vaan rasva on ”vapaana” nesteessä. Homogenoimattomuus tarkoittaa, että luomumaitoa on prosessoitu vähemmän kuin muita maitoja.

Rasvan vakiointi on prosessi, joka tarkoittaa maidon rasvapitoisuuden säätämistä halutulle tasolle eli esim. kevytmaidon rasvan 1,5% tasolle. Luomutäysmaidossa rasvaa ei vakioida, vaan myös valmiin tuotteen rasvapitoisuus vaihtelee raakamaidon rasvapitoisuuden mukaan (kesällä vähemmän/talvella enemmän rasvaa).

Karpalo-leipäjuusto

Ainekset

4 l
Arla luomu täysmaitoa
1 rkl
suolaa
1 rkl
juustonjuoksutinta
lisäksi
3 rkl
kuivattuja karpaloita
Muut ainesosat

Tee näin:

Mittaa maito kattilaan ja lisää suola. Kuumenna maito 39-42 asteiseksi ja siirrä kattila pois levyltä.

Sekoita joukkoon juoksutin ja peitä kannella. Anna saostua noin 30 minuuttia.

Leikkaa juustomassaan veitsellä ristiviillot ja anna heran erottua noin 10 minuuttia.

Kastele juustoharso ja laita se siivilään. Nostele reikäkauhalla juustoa siivilään.

Lisää massaan kuivatttuja karpaloita. Painele juustoa, jotta hera valuu pois. Taittele harso juuston päälle ja laita pieni lautanen painoksi. Jätä juusto yöksi jääkaappiin valutusastian päälle.

Poista seuraavana päivänä juusto harsosta ja kumoa uunipellille folion palan päälle. Käytä uunin grillivastuksia pinnan ruskistamiseen. Tähän menee aikaa noin 5 minuuttia grilli vastuksien ollessa täysillä. Tarkkaile juuston pintaa jatkuvasti.

ruoka juustot
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *