Karitsan paahtopaisti ja uunikasvikset

Karitsa on pääsiäisen ykkösruokaa! Tällä reseptillä valmistat koko juhla-aterian samalla pellillä. 

Hyvin valmistettu lammas on mielestäni parasta pääsiäiseen ja varsinkin karitsa. Tällä reseptillä valmistus onnistuu nopeasti, sillä en marinoinut karitsan paahtopaisteja etukäteen ja jätin myös valkosipulin kokonaan pois. Karitsan maku on myös paljon lammasta miedompaa, jolloin sitä ei kannata peittää. Karitsan kaltainen liha ei mielestäni kaipaa muuta kuin suolaa ja mustapippuria. Mausteet hierotaan lihojen pintaan ruskistamisen jälkeen, jolloin liha ehtii saada makua tarpeeksi. Paahtopaistit kypsennetään kasvisten päällä, jolloin kaikki niistä valuva herkullinen neste imeytyy kasviksiin, eikä mitään pääse hukkaan.

Valmistin kylkeen myös kastikkeen, joka ei myöskään ole aivan perinteisemmästä päästä karitsan kaveriksi. Kastike on tehty appelsiinimehuun ja sen maun ydin on dijon-sinappi sekä tuore rosmariinia. Makuyhdistelmä joka tapauksessa toimii erinomaisesti, niin lampaan kuin kasvisten kanssa.

Karitsan paahtopaisti ja uunikasvikset

Ainekset (6 annosta)

1 kg
karitsan paahtopaisteja
2 rkl
voita ruskistamiseen
1-2 tl
suolaa
2 tl
mustapippuria
Kasvikset
500 g
varhaisperunaa
200 g
pieniä parsoja
250 g
palsternakkaa
3 rkl
oliiviöljyä
1 tl
suolaa
1 tl
mustapippuria rouhittuna
1 rkl
rosmariinia hienonnettuna
Kastike
40 g
voita
2 rkl
vehnäjauhoja
3 dl
appelsiinimehua
2 rkl
dijon-sinappia
1 tl
suolaa
1 tl
sokeria
1/2 tl
mustapippuria rouhittuna
1 rkl
rosmariinia hienonnettuna
1 h 25 min
{
AKTIIVINEN 45 min
PASSIIVINEN 40 min

Tee näin:

Ota karitsan paahtopaistit huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistusta.

Leikkaa perunat lohkoiksi. Kuori palsternakat ja paloittele ne. Nosta kasvikset uunipellille ja kaada päälle oliiviöljyä. Lisää suola, rouhittu mustapippuri ja hienonnettu rosmariini. Pyörittele kasvikset öljyssä.

Paista kasviksia 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Ruskista karitsan paahtopaistien pinta voissa paistinpannulla. Hiero pintaan suolaa ja mustapippuria. Nosta paahtopaistit kasvisten päälle ja laske lämpötila 200 asteeseen. Jatka paistamista noin 15 minuuttia tai kunnes lihan sisälämpö on noin 55-57 astetta.

Nosta paahtopaistit pois kasvisten päältä folion sisään tekeytymään. Lisää pellille nyt parsat ja jatka paistamista vielä 10 minuuttia.

Valmista kastike ruskistamalla kevyesti vehnäjauhot voissa. Lisää joukkoon appelsiinimehu koko ajan sekoittaen. Mausta kastike dijon-sinapilla, suolalla, sokerilla, mustapippurilla ja hienonnetulla rosmariinilla.  Anna hautua hetki.

Leikkaa folion sisällä tekeytyneet karitsanpaahtopaistit ohuiksi siivuiksi ja nosta kasviksien päälle ennen tarjoilua. Voit kaataa pellille myös lihoista irronneet mehut.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *