Kantarellit menivät ihan kierteelle

Sieniskeptikko pääsee taas kokeilemaan jotakin uutta. Siitähän ei pääse yli eikä ympäri, että näin sienikautena niitä vain on jokapuolella. Luin itseasiassa juuri äskettäin Helsingin Sanomista jutun sienihulluudesta. Siinä jotenkin onnistuttiin tekemään sienestämisestä ja sienihulluudesta vain muka naisten juttu, mutta uskallan väittää, että ihan riittävästä tästä maasta löytyy sienihulluja miehiäkin. Artikkelissa jokatapauksessa tiivistettiin sienihulluus aika hienosti seuraavanlaisesti: “Huvittavinta sienihulluudessa on tapa, jolla omiin salaisiin sienipaikkoihin suhtaudutaan. Siinä missä kalamies neuvoisi toiselle parhaan syöntipaikkansa, eksyttää sienestäjä vaikka iäkkään mummonsa kintereiltään varjellakseen sala-apajaansa.”

Näillä mietteillä pääsenkin sitten todistamaan kun eräänlainen sienihullu alkaa vääntää tässä kantarellikierteitä. Mikahan varmaan eläisi loppuelämänsä pelkillä sienillä jos voisi. En olekaan nyt hetkeen aikaan tarkistanut onko jääkaapissa enää yhtään noita suolasieniä jäljellä. Mutta kantarellit kierteelle nyt… 

Ensimmäiseksi tarvitsee tehdä taikina, ja sitä varten tarvitaan 2,5 dl vettä, 2 tl kuivahiivaa, 1 tl sokeria, 0,5 tl suolaa, 6 dl vehnäjauhoja, 2 rkl oliiviöljyä ja 1 tl sokeria. Hiiva liuotetaan 42-asteiseen veteen. Sinne lisätään sokeri ja suola ja vehnäjauhot. Lopuksi alustetaan taikina öljyllä, jonka jälkeen taikina saakin jäädä kulhoonsa kohoamaan puoleksi tunniksi. 

Taikinan kohotessa voidaan valmistella kantarellitäyte kierteisiin. Putsaa litran verran kantarelleja ja pilko ne pieniksi palasiksi. Sienet nakataan kuumalle pannulle ja siinä ne taas alkavat luovuttaa ylimääräistä nestettä ilmoille. Kun suurimmat nesteet on saatu irti, lisätään pannulle 3 rkl voita ja 1 hienonnettu sipuli. Kun sipulit ovat kuullottuneet mukavasti, otetaan sienisaalis pannulta pois ja annetaan vähän jäähtyä. Kuutioi puolikas omena (mielellään enemmän hapan kuin makea) ja sekoita se sienten sekaan. Samaan syssyyn lisätään ruokalusikallinen hyvin hienonnettua timjamia. Maustetaan seos lopuks teelusikallisella suolaa. Pippuria voi lisätä oman maun mukaan. 

Täytteen jälkeen päästäänkin taas työstämään taikinaa. Ripottele reippaasti jauhoja leivonta-alustalle ja pyörittele taikinaa jonkin aikaa. Sitten kaulitaan siitä noin 30 x 50 cm oleva levy. Tämän päälle levitetään sienitäytettä ja mieluusti melko tasaisesti. Päälle ripotellaan mozzarellaraastetta. Sellainen 175 gramman pussi on ihan hyvä, mutta kaikkea ei pidä levittää vielä tässä vaiheessa. Joten jätä raastetta hieman säästöön. Rullaa taikinalevy tasaiseksi rullaksi ja leikkaa siitä n. 3 cm levyisiä palasia. Palaset on hyvä tipauttaa voideltuihin foliomuffinivuokiin. Ripottele päälle vielä vähän juustoraastetta ja paista 225-asteisessa uunissa 15 minuutin ajan. 

Foliovuokia ei nyt ollut sopivasti tarjolla täällä, joten tavalliset ns. voipaperivuuat toimivat hätävarana. Niitäkin olisi ehkä vähän pitänyt voidella, kun kantarellikierteet ottivat kiinni melko tiukasti. Toisaalta, jäähtyessään ne irtosivat helpommin, joten ehkä ongelmana oli vain kärsimättömyys. Suukin meinasi taas palaa, kun väkisin oli maisteltava juuri uunista tulleita kierteitä. Niin ja eihän ne välttämättä olisi tarvinneet ollenkaan vuokia ympärilleen…

Vaikka itse en niin sienten ystävä olekaan (tämähän varmaan ei olekaan tullut selväksi, kun joka sieniruuan yhteydessä marmatan samasta asiasta. :D), niin nämä kantarellikierteet ovat itseasiassa ihan kivoja. Oma parannusehdotukseni olisi kenties pekonin lisääminen, mutta se nyt on vain oma mielipide. Mika innostui näistä todella paljon ja vieraana ollut Taijakin mussutteli pari kierrettä tyytyväisenä. Voisi siis sanoa, että onnistunut leipomus on kyseessä.

Kantarellikierteet

Ainekset

Taikina
2,5 dl
vettä
2 tl
kuivahiivaa
1 tl
sokeria
0,5 tl
suolaa
6 dl
vehnäjauhoja
2 rkl
oliivi - tai muuta öljyä
Kantarellitäyte
1 l
kantarelleja
3 rkl
voita
1 kpl
sipuli
1/2 kpl
omena
1 rkl
timjamia (hienonnettuna)
1 tl
suolaa
0
pippuria
Muut ainesosat

Tee näin:

Valmista taikina sekoittamalla hiiva 42-asteiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja sitten jauhot. Alusta öljyllä. 

Jätä taikina kohoamaan puoleksi tunniksi. 

Puhdista ja pienennä sienet. Paista kuumalla pannulla, kunnes enimmät nesteet ovat haihtuneet. Lisää voi ja hienonnettu sipuli. Kuullota ja ota seos sen jälkeen pois pannulta jäähtymään. 

Kuutioi puolikas omena ja silppua timjami. Sekoita sienten joukkoon ja mausta suolalla. Oman mielen mukaan voi lisätä myös pippuria. 

Ripottele jauhoja leivonta-alustalle ja pyörittele taikinaa jonkin aikaa. Kaulitse siitä 30 x 50 cm oleva levy. Levitä täyte tasaisesti päälle ja ripottele päällimmäiseksi mozzarellaraastetta. Pyöritä levy rullalle ja leikkaa siitä 3 cm levyisiä paloja. Laita palat voideltuihin muffinssivuokiin. Ripottele vielä juustoraastetta päälle ja paista 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia. 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *