Kantarellirisotto
Kantarellirisotto on yksi parhaista tavoista hyödyntää kantarellisatoa. Kermainen ja ihanan pehmeä risotto on täynnä metsäistä makua!
Muutama päivä sitten kokosin yhteen herkullisimmat kantarellireseptit, joita olikin kertynyt melkoisesti vuosien varrella. En silti ihmettele, koska kantarelli on ollut aina yksi suosikkisienistäni. Se on luultavammin ensimmäinen sieni lapsuudestani, jonka opin tunnistamaan. Siitä innostuneena opettelin lopulta koko sienikirjan ulkoa, mutta nykyään on varmasti unohtunut jo monet sienilajikkeet.
Kantarelli on varmasti ne kaikista helpoin sieni, koska se on yleensä aina madoton ja helposti tunnistettava. Oikeastaan sen voi ainoastaan sekoittaa valevahveroon, joka on paljon oranssimpi ja rakenteeltaan heikompi kuin kantarelli. Ero on kuitenkin mielestäni melko selvä, ettei siitä voi erehtyä. Kannattaa myös muistaa, että valevahvero ei ole myrkyllinen, joten sen suhteen ei kannata stressata. Maku vain ei ole kovinkaan hyvä.
Rakastan erilaisia risottoja ja tajusin viime viikolla, että blogissani ei ole ollenkaan kantarellirisoton ohjetta. Olen kuitenkin tehnyt sitä muutamia kertoja mökillä vastapoimituista sienistä, jotka tuoksuvat vielä voimakkaasti metsältä. Itsepoimituista sienistä syntyy aina paras ruoka – löytämisen ilo jatkuu vielä ruokapöydässä.
Kantarellirisotto
Ainekset (4 annosta)
- 1 L
- kantarelleja
- 50 g
- voita
- 3
- salottisipulia
- 2
- valkosipulinkynttä
- 2 rkl
- oliiviöljyä
- 4 dl
- risottoriisiä (arborio)
- 2 dl
- kuivaa valkoviiniä
- 1/2 dl
- tuoretta timjamia (hienonnettuna)
- 1 L
- kasvislientä (1 L vettä + 2 kasvisliemikuutiota)
- 1/2 tl
- suolaa
- 1/2 tl
- mustapippuria rouhittuna
- 150 g
- parmesanjuustoa
Tee näin:
Puhdista ja paloittele kantarellit (pienet voi jättää myös kokonaisiksi). Kuumenna voi pannulla ja paista sienet. Nosta hieman ruskistuneet kantarellit lautaselle odottamaan. Jätä rasva pannulle. Lisää pannulle vielä oliiviöljy.
Hienonna sipulit. Kuullota niitä pannulla oliiviöljyssä ja voissa kunnes sipulit ovat läpikuultavia, mutta älä anna ruskistua. Lisää riisi ja jatka kuullottamista vielä hetki. Kaada joukkoon valkoviini ja anna kiehahtaa. Lisää hienonnettu timjami.
Kuumenna kasvisliemi kattilassa lähes kiehuvaksi. Lisää kasvislientä riisin joukkoon kauhallinen kerrallaan ja jatka kypsentämistä välillä sekoitellen. Lisää lientä aina edellisen erän imeydyttyä.
Kypsennä, kunnes riisi on napakan pehmeää (15–20 minuuttia). Risoton kuuluu olla puuromaista ja hieman valuvaa.
Mausta risotto suolalla ja mustapippurilla. Lisää joukkoon paistetut kantarellit ja raastettu parmesanjuusto. Koristele halutessasi tuoreella timjamilla ja parmesanraasteella. Tarjoa kantarellirisotto heti.