Kampelan savustusta nuotiolla

Kampela sopii savustukseen erinomaisesti, sillä se on melko rasvainen kala ja siten savustuu suussasulavaksi. Tämä loppukesän herkku sopii hyvin uusien perunoiden ja raikkaan salaatin seuraksi.

Savustettu kampela on ollut aina ehdoton suosikkini. Mikään maailman kaunein kala ei ole kyseessä, mutta sitäkin maistuvampi ja sehän suorastaan sulaa suussa. Ainoa ikävä puoli kampelassa on, ettei niissä ole paljoakaan syötävää, mutta isosta kampelasta kyllä riittää sopivasti yhdelle, jos aterialla on tarjolla muutakin. Kampela on parhaimmillaan loppukesästä ja alkusyksystä, jolloin se on pulskimmillaan kudun jäljiltä.

Näin savustat savustuslaatikolla:

  • Suolaa kalat karkealla merisuolalla ja kääri ne voipaperin sisään noin tuntia ennen savustusta.
  • Valmistele savustuslaatikko lisäämällä leppälastuja tasainen kerros laatikon pohjalle. Sokerin lisääminen laatikon pohjalle on makuasia, se tuo kaunista väriä kaloihin, mutta myös hieman kitkerää makua.
  • Kuivaa kalat ja asettele ne laatikkoon ritilän päälle ja nosta laatikko tulen päälle kansi auki.
  • Kun savua alkaa muodostua, sulje kansi ja pidä alla pientä liekkiä. Savusta 30-60 minuuttia kalojen koosta riippuen. Kala on kypsää, kun evä irtoaa.
  • Mitä pienemmällä lämmöllä savustettu, sitä mehukkaampi lopputulos.
  • Nauti kalat hieman jäähtyneinä.

Mitä savukalan kanssa?

Herkullisen savukalan kanssa sopii parhaiten uudet perunat ja raikas suvisalaatti. Lisäksi kannattaa kokeilla valmistaa herkullista pataruisleipää, tällä ohjella saa aikaan myös rapean kuoren ja mikä sen päällä olisikaan hauskempaa tarjoilla kuin itsetehty voi!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *