Blogit
Perinneruokaa prkl

Kalakukko ilman siipiä ja eviä

Kalakukko on varmasti perinneruokien aatelia ja todennäköisesti yksi niistä ensimmäisistä ruuista, mitkä mieleen tulevat suomalaisia ruokia miettiessä. Silti kyseessä on sellainen ruoka, mitä varmaan hirveän monet eivät ole edes kokeilleet. Tätä blogia kirjoittaessa kuuluin itse vielä tähän ryhmään, mutta nyt on tullut tämä asia korjattua ja hyvä niin.

Isoisoäidin kirjan mukaan jos lähdetään kalakukkoa tekemään, niin tässä vaiheessa pitäisi lähteä kalaan. Siihen ei nyt kuitenkaan ole aikaa, joten kalan perkaaminen ja ruotiminen ynnä muut sellaiset operaatiot jäävät nyt väliin. Kumpikaan lähikauppa ei ollut erityisen auttavainen tällä kertaa, sillä ahven oli loppu molemmista. Suunnitelmat menivät jälleen uusiksi ja kalavalinnaksi tuli lopulta täysin uusi tuttavuus nimeltään pangasius eli haimonni. No kokeillaan. Ahven kuitenkin on se perinteisempi ja normaali vaihtoehto.

Kalaa siis tarvitaan tällaiseen pienempään kalakukkoon puolisen kiloa. Lisäksi tarvitaan suurinpiirtein saman verran rasvaista sianlihaa (ne pekonia vahvemmat) ja teelusikallinen riisinjyviä. Taikinaa varten taas tarvitaan puolisen kiloa ruisjauhoja, noin 4 desiä vettä, puoli desiä öljyä ja pari teelusikallista suolaa.

Valmistele taikina sekoittamalla jauhot, suola ja vesi keskenään. Lisää öljy, kun jauhot ja vesi ovat jo hyvin sekoittuneet taikinaksi. Taputtele tai kaulitse taikinapallo jauhojen avulla noin sentin paksuiseksi levyksi. Reunoilta taikinalevyn tulee olla vieläkin ohuempi. Taikina saa mielellään olla aika pyöreähkö. Ripottele pari teelusikallista riisiä taikinan pohjalle ennen kalojen asettelua. Riisi imaisee ylimääräiset nesteet, jotta pohja ei ”lillu” nesteessä.

Asettele pohjan päälle kalapaloja (mielellään niitä pieniä ahvenia, joita nyt ei ollut saatavilla) ja sianlihaa vuorotellen kerroksiksi. Ripottele suolaa joka kerroksen väliin. Käännä taikinakuori lihojen ja kalojen päälle ja poista ylimääräiset taikinasuikaleet. ”Muuraa” saumakohdat umpinaiseksi veden ja veitsen avulla. On oltava erittäin huolellinen, ettei missään ole reikiä, sillä silloin sisältö kyllä kuivahtaa täysin uunissa. Ylimääräisiä paloja kannattaa käyttää taikinakuoren tilkitsemiseen ja tasoittamiseen. Ennen uuniin menoa kalakukon tulee siis näyttää mukavan sileältä ja saumattomalta.

Lämmitä uuni 250:een asteeseen ja paista kalakukkoa tässä lämmössä puolen tunnin ajan. Tämän jälkeen kukko otetaan uunista ja lämpötila lasketaan 150:een asteeseen. Kääri kalakukko folioon ja laita takaisin 150-asteiseen uuniin hautumaan viideksi tunniksi. Sen jälkeen kalakukko onkin valmis nautittavaksi.

Lopputuloksesta on pakko sanoa, että maistuu paljon paremmalta kuin olisin osannut kuvitellakaan. Jotenkin tuo kala siinä taas vähän jännitti, koska en tosiaan ole kalan ystävä noin yleensä. Mutta kalakukon kokonaisuus vaan toimii tosi hyvin. Ruiskuori, pekoni ja kala kaikki pääsevät sopivasti esille.

Perinteinen kalakukko

Ainekset

Taikina
500 g
ruisjauhoja
0,5 dl
ruokaöljyä
3,5 dl
vettä
2 tl
suolaa
Sisältö
500 g
ahvenia
500 g
silavaa
0
suolaa
Muut ainesosat
riisiä pohjalle

Tee näin:

Sekoita veteen jauho ja suolat. Lisää öljy, kun taikina on jo hyvin sekoittunut.

Kaulitse taikinapallo jauhojen avulla sentin paksuiseksi levyksi, joka on reunoilta vielä vähän ohuempi. Ripottele levyn keskelle hieman riisinjyviä.

Asettele kala- ja sianlihapalat vuorotellen kerroksiksi, ripottele väliin suolaa ja taittele taikina siististi päälle. ”Liimaa” kuori kiinni ja huolehdi, että siinä ei ole reikiä. Tasoita ja tilkitse veden, veitsen ja yli jääneiden taikinapalasten avulla.

Lämmitä uuni 250:een asteeseen ja paista puoli tuntia. Laske lämpö 150:een asteeseen ja kääri kalakukko folioon, jonka jälkeen sitä paistetaan vielä n. 5 tuntia.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *