Kääreessä haudutettu uunilohi

Joskus näitä bloggauksia tulee mietittyä vähän enemmän ja joskus ne taas syntyvät ihan hetken mielijohteesta. Tämä tulee ehkä pienoisena yllätyksenä, mutta ruokavaliomme ei koostu pelkästään perinneruuista. Joten Prismassa ollessa ja päivän ruokaa miettiessä lohi kävi mielessä. Sitä ajatusta kokki siinä hetken pyöritteli ja totesi pian, että samallahan tästä voisi tehdä jutun blogiin. Lohi on kuitenkin tällaisena melko perusruokaa, joten miksipä ei. Siitä siis lohi mukaan ja kotiin. Siis loppujen ostosten jälkeen vasta tietysti. 

Noin kaksikiloinen lohi sieltä kaupasta siis kiikutettiin kotiin. Valmistustapa tällä kertaa on uunissa hauduttaminen. Kalan valmistamisessa saa olla siinä mielessä tarkka, ettei käytä mitään liian voimakkauta mausteita. Kala kun on sen verran mieto maultaan, sen maku peittyy helposti. Kypsentämisessä sitä pyritään siis mieluummin korostamaan. 

Lohi kuivataan hyvin paperilla kaikkialta. Maustamista varten viipaloidaan yksi sitruuna. Suolaa laitetaan 8 g kiloa kohti. Eli tähän noin 3-4 teelusikallista. Sitä siis ripotellaan pinnalle ja laitetaan myös lohen sisälle. Sitruunaviipaleita laitetaan myös lohen täytteeksi ja loput voi jättää pinnalle. Sisään menee myös kunnon nipullinen tilliä. Mukaan voi pirskotella myös vähän valkoviiniä, josta saa lisää hapokkuutta kalaan. 

Sitten kalan voikin asetella leivinpaperille ja paketoida sen nätisti pakettiin. Parikin kerrosta leivinpaperia on ihan hyvä laittaa, että kääreestä tulee kunnollinen. Siihen vielä kerros tai pari foliota ja nostetaan paketti pellin päälle. Tai tietysti jos on kalavuoka, niin siihen. Tämä vonkale oli sen verran iso, että se vain juuri ja juuri mahtui pellille kulmasta kulmaan. 

Kala meni paketissa 175-asteiseen uuniin inan päälle tunniksi. Sitä voi vielä katsoa vielä siinä vaiheessa, kun ottaa uunista pois, että tarvitseeko vielä vähän lisäaikaa sittenkin. Jätä kala kuitenkin vielä kääreeseensä hautumaan, kun se on otettu uunista ulos. Kala on kypsää, kun liha ei ole enää läpikuultavaa ja väri on vaalentunut. Evien ja ruotojen pitäisi myös irrota helposti. Lämpömittarilla jos haluaa asian tarkistaa niin hyvä sisälämpötila on 62-65 astetta. Kala kuivuu helposti, joten liikaakaan sitä ei saa kypsentää. 

Tästä lohesta tulee kyllä paljon syötävää kahdelle hengelle, mutta eipä ole kalaa taas hetkeen aikaan tullutkaan syötyö, joten nautitaan siitä nyt kun sitä löytyy. Lohi on muutenkin niin helppo ja hyvä kalaruoka. 

Haudutettu uunilohi

Ainekset

2 kg
lohta
3-4 tl
suolaa
1 kpl
sitruuna (viipaloituna)
0
tilliä (nippu)
Muut ainesosat

Tee näin:

Pyyhi kokonaisen lohen pinta ja sisäosat paperilla. 

Ripottele sisälle ja pintaan suolaa. Viipaloi sitruuna ja laita viipaleita kalan sisään. Lisää vielä nippu tilliä sisälle myös. Mikäli sitruunaviipaleita on vielä, niitä voi lisätä myös kalan päälle. Halutessaan voi lisätä myös vähän valkoviiniä kalan seuraksi. 

Kääri pariin kerrokseen leivinpaperia. Kääräise vielä kerros tai pari foliota päälle ja painele tiiviiksi paketiksi. 

Hauduta 175-asteisessa uunissa noin tunti. Ota uunista ja anna vielä muhia kääreessä. 

Kommentit (2)
  1. eikö tuosta tosiaan tarvi ottaa mitään sisälmyksiä tms. pois? ehkä minäkin koitan tehdä kokonaista lohta.

  2. Fileestä tein ja tuli juurikin niin suussa sulavaa eikä kuivaa pinnasta.Tästä tuli meidän suosikki.Kiitos ohjeestasi,voin suositella kavereillekkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *