Jaettava juhlaherkku – Nyhtökuusi lakkachutneylla

Kaupallinen yhteistyö: Jozo

Pikkujoulujen takuuvarma hitti on leipäjuustolla täytetty nyhtökuusi, josta jokainen voi napata palan ja dipata sen raikkaaseen lakkachutneyyn.

Joulutunnelma sen kuin kasvaa. Tykkään todella paljon joulun odotuksesta ja pikkujouluajasta, jolloin tulee nähtyä ystäviä ja vietettyä heidän kanssaan hauskoja iltoja. Perinteiset pikkujoulumme lähestyvät ja ajattelin vielä keksiä makean suklaakakkuni kaveriksi jotain suolaista ja hauskaa tarjottavaa. Olen jo pitkään ajatellut, että olisi kiva tehdä jokin uudenlainen nyhtöleivonnainen eli leivonnainen, josta jokainen voi repäistä itselleen sopivan kokoisen palan aina halutessaan illanvieton lomassa. Ideana on leipoa pieniä taikinapalloja, joiden sisään piilotetaan leipäjuustopaloja ja pinnalle Jozon sormisuolaa ja hieman rosepippuria. Hauskin osuuus on, kun taikinapallot asetellaan kuusen muotoon uunipellille vieri viereen.  Toki vain mielikuvitus on rajana, miten taikinapallot haluaa asetella. Voisin kuvitella, että myös kranssimainen tai lumihiutalemainen muoto voisi olla oikein näyttävä tarjottava vieraille. Itse pidin tuosta kuusen muodosta, koska se on jotain vähän uudenlaista.

Nyhtökuusen kaveriksi valmistan raikasta lakkachutneyta, joka saa sopivaa potkua inkivääristä ja hienonnetusta chilistä. Valmis leivonnainen on todella herkullinen ja sopivan täyttävä pitkän illanvieton lomaan. Leipäjuustopalat sulavat juuri sopivasti taikinan sisässä ja lakkachutney tekee kokonaisuudesta sopivan mausteisen. Leipäjuusto ja lakka vain yksinkertaisesti kuuluvat yhteen. Uskoisin tämän menevän kuin kuumille kiville kuumien juomien seuralaisena.

Käytin sekä nyhtökuusen taikinaan että täytteeseen Jozon suolaa. Jozolta löytyy seitsemän erilaista suolaa, joista monista löytyy vielä useita eri raekokoja. Valikoimasta löytyy siis suola jokaiseen tarpeeseen. Jozon suolaa on valmistettu jo vuodesta 1929, joten tuotteella on pitkä historia. Jozon suolat on maailman puhtaimpia suolalajikkeita. Ne ovat lähtöisin Alankomaissa ja Tanskassa sijaitsevista maanalaisista kerrostumista, jotka syntyivät miljoonia vuosia sitten Zechsteinin meren haihtuessa. Mielestäni on todella kiinnostavaa ajatella, miten historiallinen asia suola oikeastaan on. Jokainen meistä tarvitsee suolaa päivittäin ja laadukas suola on oiva valinta ruoanlaittoon. Lisätietoa Jozon erilaista suoloista saat täältä: https://www.jozosalt.com/fi_fi

Hauskaa pikkujouluaikaa kaikille. Ei muuta kuin kuusia leipomaan!

 

Leipäjuustolla täytetty nyhtökuusi

Ainekset (6 annosta)

2 dl
vettä
2 tl
kuivahiivaa
1 tl
Jozo Merisuolaa
1 tl
sokeria
1/2 dl
oliiviöljyä
4-5 dl
vehnäjauhoja
Lisäksi
100 g
leipäjuustoa
2 rkl
oliiviöljyä
2 tl
Jozo Sormisuolaa
2 tl
rosepippuria
2
oksaa rosmariinia
2 h 05 min
{
AKTIIVINEN 35 min
PASSIIVINEN 1 h 30 min

Tee näin:

Valmista taikina sekoittamalla kuivahiiva 42-asteisen veden joukkoon. Lisää suola, sokeri ja oliiviöljy. Sekoita joukkoon vehnäjauhot vähän kerrallaan ja vaivaa taikinaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi leivinliinan alla.

Jaa taikina noin 24 osaan ja pyörittele palloiksi. Leikkaa leipäjuustosta noin 1 x 1 cm kokoisia paloja ja paina ne sämpylöiden sisään. Painele sauma tiukasti kiinni ja nosta pellille. Asettele sämpylät kuusen muotoon ja jätä kohoamisvaraa noin 1 cm ympärille. Anna sämpylöiden kohota leivinliinan alla noin 30 minuuttia.

Lämmitä uuni 200 asteiseksi. Voitele sämpylät oliiviöljyllä ja ripottele pintaan sormisuolaa, hienonnettua rosmariinia sekä rosepippuria. Paista nyhtökuusta noin 20-25 minuuttia.

Tarjoile lakkachutneyn kanssa (ohje alapuolella).

 

Lakkachutney

Ainekset (6 annosta)

1/2
sipulia hienonnettuna
1 tl
tuoretta inkivääriä raastettuna
1 tl
chilihiutaleita
1 rkl
omenaviinietikkaa
100 g
lakkaa
100 g
hillosokeria
15 min
{
AKTIIVINEN 5 min
PASSIIVINEN 10 min

Tee näin:

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna hiljalleen kiehumispisteeseen.

Keitä 5 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja kuori mahdollinen pinnalle muodostuva vaahto. Purkita hyvin pestyyn lasipurkkiin.

Vinkki! Korvaa lakka ja hillosokeri 200g valmista lakkahilloa. 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *