Blogit
Perinneruokaa prkl

Hyvää perunasta osa 3: Sienitäytteiset perunakakut

Sienitäytteiset perunakakut ovat mainiota sormiruokaa. Juustoinen sienitäyte rapean perunakuoren sisällä luo täydellisen yhdistelmän. Kermaviilistä saa hyvän kastikkeen näiden kanssa.

Kolmas ja myön viimeinen osa tätä perunasarjaa päättyy näihin sienitäytteisiin perunakakkuihin. Varsin mielenkiintoisia reseptejä on tullut testattua, joista varsinkin täytetyt perunankuoret olivat aivan mahtavia. 

Vaikeinta näissä perunakakuissa oli saada taikinasta helposti työstettävää makua unohtamatta. Korppujauhot ovat näissä isossa roolissa ja ne tekevät pinnasta voissa paistettaessa erittäin rapean. Sisälle valmistuu sienistä ja reilusta määrästä juustoraastetta mehukas täyte.

Valmistus aloitetaan sekoittamalla kananmunat perunamuusin joukkoon. Mikäli ei ole sattunut jäämään ylimääräistä muusia, niin tarvittava määrä syntyy yhdestä pussillisesta Mummon muusia (105g). Lopuksi taikinan joukkoon sekoitetaan vehnäjäuhot ja korppujauhot. Taikinan annetaan turvota noin puolisen tuntia ennen työstämistä.

Tässä vaiheessa kannattaa valmistaa sienitäyte. Tällä kertaa käytin täytteeseen ruskeita herkkusieniä, sillä muita oli huonosti saatavilla. Täytteeseen voi käyttää ihan oman maun mukaan mitä tahansa sientä, ehkäpä suppilovahverot olisivat tähän yhdistelmään paras ratkaisu. Sienet paistetaan pannulla sipulin kanssa nokareessa voita, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Seos maustetaan suolalla sekä mustapippurilla ja annetaan jäähtyä. Sekaan heitetään juustoraaste ja hienonnettu persilja. Timjami sopisi sekaan myös mainiosti, mutta se oli päässyt loppumaan.

Haastavin vaihe on täyttäminen, mutta kun tekniikan oppii, niin homma sujuu helposti. Ensimmäiseksi taikina kannattaa levitää leikkuulaudalle korppujauhojen päälle ja pyöritellä pötköksi, joka jaetaan 8 palaan. Ota yksi paloista ja pyörittele siitä ensin käsissä pallo. Painele pallosta tasainen levy, joka on noin 10cm halkaisija. Laita kakku kämmeneen kupiksi. Lisää kaksi ruokalusikallista täytettä kakun päälle ja käännä reunat kiinni. Nyt sinulla pitäisi olla sienitäytteinen pallo kädessäsi. Seuraavassa vaihessa pallo painellaan littanaksi, noin 1,5 cm paksuiseksi. Huh, toivottavasti tästä sai jonkinlaisen käsityksen. Lopuksi kakut paistetaan paistinpannulla nokareessa voita miedolla lämmöllä, jotta juusto ehtii sulamaan kakkujen sisään.

Kermaviilistä saa nopeasti valmistettua kastikkeen heittämällä sekaan yrttiä, suolaa, sokeria ja mustapippuria.

Sienitäytteiset perunakakut

Ainekset

taikina
600 g
perunamuusia
2 kpl
kananmunaa
1 dl
vehnäjauhoja
3 dl
korppujauhoja
1 tl
suolaa
täyte
200 g
sieniä (suppilovahvero, herkkusieni, siitake)
1 kpl
sipuli
1 rkl
voita
1/2 tl
suolaa
1 dl
persiljaa
1/2 tl
mustapippuria
150 g
juustoraastetta
Muut ainesosat

Tee näin:

Sekoita kananmunat perunamuusiin ja lisää suola.

Lisää vehnäjauhot ja korppujauhot. Sekoita hyvin ja anna taikinan turvota noin 30 min.

Valmista täyte hienontamalla sienet ja sipuli. Paista sieniä pannulla, kunnes niistä ei irtoa enää nestettä.

Lisää voi ja sipuli. Paista hetki, jotta sipuli kypsyy. Jäähdytä seos ja lisää hienonnettu persilja sekä juustoraaste. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Levitä leikkuulaudalle hieman korppujauhoja ja kaada taikina siihen. Muotoile taikinasta pötkö ja jaa se 8 osaan ja pyörittele osat palloiksi. Ota yksi pallo käteen ja taputtele se noin 10 cm kokoiseksi levyksi. Ota perunalevy kämmeneen ja lisää noin 2 rkl täytettä. Paina nyytti kiinni kämmenen avulla. Taputtele pallura leikkuulautaa vasten ohuemmaksi.

Paista perunakakut voissa miedolla lämmöllä paistinpannulla.

Kommentit (2)

  1. Vierailija

    onko mahdollista täyttää myös jauheliha seoksella?

  2. Perinneruokaa Prkl

    Jauheliha sopii varmasti mainiosti 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *