Hunajainen sima hivelee makunystyröitä

Hmm. Rupesi mietityttämään tässä, että onko sellaisia ihmisiä, jotka eivät tykkää simasta? Jos on, niin en ole kyllä tavannut yhtäkään. Enkä ole varma haluankokaan. 🙂 Sima on niin hyvää, ettei siitä voi olla pitämättä. Tätä vapun klassikkojuomaa tehdään varmasti taas useissa kodeissa. Täälläkin se oli kovasti suunnitelmissa. Tai on edelleenkin, mutta mummen kirjaa selaillessa kokki löysi sieltä vähän erilaisen simaohjeen, jota päätettiin kokeilla. Katsotaan nyt mitä lopputuloksesta sitten tulee.

Historian havinaa

Niin, nyt kun netin ihmeellistä maailmaa taas alkoi tutkia, niin tämä sima, jota täällä tehdään, tunnetaan ehkä pikemminkin hunajaviininä. Nykyinen sima on ilmeisestikin osittain siitä polveutunut. Hunajaviiniä onkin tehty jo vuosituhansia, pitkään ennen varsinaisen viinin ilmestymistä. Näitä tietoja on oikein hauska lueskella. Viikinkien aikaan sima/hunajaviini on ollut oikein suosittu juoma, jonka on ajateltu tuovan voimia. Kelttiläisetkin ovat simaa tehneet hunajasta ja pähkinäpuun mahlasta. Eli tässä voidaan todistaa oikein historian havinaa. Toivottavasti tämä hunajaviini-sima on yhtä hyvää kuin varsinainen vappusima. 

Sima käymään

Siman tekemiseen tarvitaan iso kattila. Mielellään joku liki 5-litrainen jos on. Meidän kattila täällä on kooltaan 4,3 litraa ja kyllä tähän juuri mahtuu. Kattilaan mitataan 3,5 litraa vettä. Veteen sekoitetaan 500g hunajaa. Lisää vielä kaksi kanelitankoa, yhden sitruunan kuoret ja mehu sekä suunnilleen 1 rkl katajanmarjoja. Katajanmarjoja löytää hyvinvarustetuista kaupoista maustehyllyltä. Tämän pikku ”sopan” annetaan kiehahtaa, jonka jälkeen sen annetaan jäähtyä 42-ateiseksi, jolloin mukaan lisätään 0,5 tl kuivahiiva. Jos käytät tuorehiivaa, niin annan siman viilentyä noin 37-asteiseksi. Sekoita hiiva joukkoon ja anna siman käydä yön yli.

Siivilöi sima seuraavana päivänä ja pullota. Voit laittaa pulloon vielä teelusikallisen sokeria. Sitten vaan korkki pulloon, mutta ei missään nimessä tiukasti kiinni. Paine pullossa kasvaa käymisen aikana, joten on parempi, että paine pääsee vähän pullosta pihalle. Pidä pullot viileässä. Sima on valmista noin viiden päivän päästä.

Tämä sima on maultaan tietysti vähän erilaista, kuin se mihin ollaan totuttu. Maku tulee nyt hunajasta eikä siis fariinisokerista. Mutta tämä nyt lienee itsestäänselvä asia. Hunaja ja sitruuna kuitenkin toimivat todella hienosti yhdessä ja katajanmarjojen tuoma vivahde on myös mukava. En yhtään ihmettele, että tämän kaltaiset juomat ovat olleet suosiossa historian saatossa.

Hunajasima

Ainekset

3,5 l
vettä
500 g
hunajaa
2 kpl
kanelitankoa
1 kpl
sitruunan kuori
1 kpl
sitruunan mehu
1 rkl
katajanmarjoja
0,5 tl
kuivahiivaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Kaada vesi kattilaan. Lisää hunaja, kanelitangot, sitruunan kuoret ja mehu sekä katajanmarjat.

Kiehauta seos ja ota pois levyltä, kun se alkaa kuplia. Anna seoksen jäähtyä 42 asteiseksi.

Sekoita kuivahiiva mukaan ja anna siman käydä yön yli.

Siivilöi ja pullota sima. Lisää teelusikallinen sokeria pulloon. Laita korkki väljästi kiinni, jotta paineet pääsevät vielä ulos pullosta.

Anna käydä 5-7 päivää viileässä.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *