Huippuhyvää muikkuhyvää

Taas siirrytään tuonne Itä-Suomen suuntaan tämän seuraavan perintesen herkun kanssa. Muikkuhyvä on tällä kertaa vuorossa ja siinä on havaittavissa samoja elementtejä kuin kalakukossa. On muikkua, on siankylkeä ja se rukiinen elementtikin löytyy ruisleivän muodossa. Tämä on vain paljon simppelimpi valmistaa, kuin mitä kalakukko. 

Homma aloitetaan ruskistamalla siankyljet pannulla. Ruisleipä kuutioidaan palasiksi ja palaset lisätään pannulle paiston loppuvaiheessa. Ne imaisevat mukavasti rasvaa pannulta itseensä. 

Siinä samalla, kun leivät ja siankyljet loikoilevat pannulla suolataan muikut toisessa astiassa. Muikut sinne ja suola ripotellaan perään ja kaikki pyöritellään näpsäkästi yhteen. Uunivuoka astuu seuraavaksi kuvaan ja sinne aletaan latoa vuorotellen muikkuja, siankylkeä ja leipää sekä hienonnettua sipulia. Heittele mukaan maustepippurit ja vähän suolaa. Lopuksi vuokaan lisätään vesi ja sitten koko komeus saakin sujahtaa kuumaan uuniin. Lämpöä saisi olla 200 astetta ja muikkuhyvä viettäisi siellä seuraavat kaksi tuntia. Ensimmäisen 30 minuutin jälkeen tosin päälle kannattaa laittaa folio. 

Tässä kyllä huomaa, miksi kalakukkokin on niin klassikkoa. Nämä maut vain sopivat yhteen. Sienkyljestä irtoava rasva tekee leivästä ja muikuista todella maukkaita ja kokonaisuus vaan toimii niin hyvin. 

 

Muikkuhyvä

Ainekset

500 g
muikkuja
100 g
siankylkeä
100 g
ruisleipäviipaletta (kuutioituna)
1 kpl
sipuli
5 kpl
maustepippuria
1,5 tl
suolaa
2 dl
vettä
Muut ainesosat

Tee näin:

Ruskista siankyljet. Kuutioi ruisleipä ja lisää pannulle paiston loppupuolella. 

Suolaa muikut astiassa. 

Lado vuokaan muikkuja, siankylkeä ja leipää sekä hienonnettua sipulia vuorotellen. 

Mausta suolalla ja maustepippureilla. 

Lisää vuokaan vesi. 

Paista 200-asteisessa uunissa 2 tuntia. 

Lisää päälle folio 30 minuutin jälkeen. 

Kommentit (3)
  1. Timo Uronen
    7.3.2016, 07:41

    Näyttää ja kuulostaa hyvälle. Jäin miettimään tota paisto-aikaa. 2 tuntia parissa sadassa asteessa… Eikö paistos kuiva ihan korpuksi?

  2. Perinneruokaa Prkl
    10.3.2016, 17:16

    Hyvä huomio. Siitä unohtui laittaa, että ensimmäisen 30 minuutin jälkeen laitetaan vuuan päälle folio. Se vaikuttaa melkolailla lopputulokseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *