Hirven paahtopaisti ja suppilovahvero-perunasalaatti
Hirven paahtopaisti on syksyn klassikko. Lisää metsän antimia hyödynnetään perunasalaattiin suppilovahveroiden muodossa. Mainio ruoka isänpäivään!
Metsänomistajana saan syksyisin paljon hirvenlihaa – se on palkkio vuokraamistani metsistä paikalliselle metsästysseuralle. Yleensä lihaa tulee turhankin paljon, joten pakastimella on käyttöä.
Muutama viikko sitten sain mehukkaan näköisen lihanpalan, joten paahtopaistia siitä piti tietenkin pyöräyttää. Paahtopaisti on mielestäni se paras tapa tarjoilla hirveä, sillä tavalla valmistettuna se on aina mehukasta. Paras kypsyys on mielestäni siinä 56 asteen tietämillä. Toki lihan voi kypsentää myös täysin kypsäksi (70 astetta), mutta silloin siitä tahtoo tulla hieman kuivaa.
Paahtopaistin kylkeen valmistin perunasalaatin, johon yhdistin metsästä poimimiani suppilovahveroita. Kombo toimii todella hyvin – annos metsän antimia samalla vadilla!
Hirven paahtopaisti
Ainekset (12 annosta)
- 1 kg
- hirvenpaistia
- 1 rkl
- voita
- 1 rkl
- öljyä
- 1 tl
- suolaa
- 1 tl
- mustapippuria
- 1 rkl
- rosmariinia hienonnettuna
Tee näin:
Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistamista. Poista lihasta kalvot ja kuivaa pinta talouspaperilla.
Kuumenna paistinpannulla voi ja öljy. Ruskista paisti kauttaaltaan kuumalla pannulla. Nosta ruskistettu paisti uunivuokaan ja hiero pintaan suola, mustapippuri ja hienonnettu rosmariini.
Laita lihan paksuimpaan kohtaan lämpömittari ja kypsennä paistia 175-asteisessa uunissa kunnes lihan sisälämpötila on n. 56–58 astetta.
Ota paisti uunista ja kääri se folioon vetäytymään muutamaksi minuutiksi. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi ja tarjoile.
Suppilovahvero-perunasalaatti
Ainekset (6 annosta)
- 1 kg
- perunaa (kiinteä)
- 1 l
- suppilovahveroita
- 1 rkl
- voita
- 1
- punasipuli
- 2
- omenaa
- 60 g
- rucolaa
- Kastike
- 1/2 dl
- oliiviöljyä
- 1/2 dl
- Dijon-sinappia (karkea)
- 1 rkl
- rosmariinia hienonnettuna
- 2 rkl
- sitruunamehua
- 1 tl
- sokeria
- 1 tl
- suolaa
- 1 tl
- mustapippuria
Tee näin:
Pese ja keitä perunat lähes kypsiksi. Jäähdytä ne huoneenlämpöisiksi ja leikkaa reilun kokoisiksi paloiksi kulhoon.
Lisää puhdistetut suppilovahverot paistinpannulle ja paista kunnes kaikki neste on haihtunut. Lisää voi ja paista vielä hetki. Jäähdytä sienet ja lisää ne perunoiden joukkoon.
Kuori sipuli ja leikkaa se suikaleiksi. Leikkaa omenat lohkoiksi. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa ja lisää lopuksi rucola.
Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Kaada kastike kasvisten päälle ja sekoita hyvin. Anna maustua hetki ennen tarjoilua.