Herrasväenleivät kelpaisivat todellakin herrasväelle

Lisää herkkuja! Kesä on kyllä jotenkin yhtä juhlaa vaikkei varsinaisia juhlia olisikaan. Mutta siinä on jotain juhlavaa, kun aurinko paistaa ja voit kattaa päiväkahvit pihalle tai parvekkeelle tai muulle. Kuitenkin vähän jotenkin erilailla kuin normaalisti. Ja sitä varten on kiva olla jotain hieman normaalista poikkeavaa. Ainahan se on hyvä olla jotain pakastimessakin niitä mahdollisia yllätysieraita varten. Nyt tällä kertaa herrasväenleivät kuulostaisivat kovin hyviltä. 

Näihin tehdään taas tuo tuttu ja turvallinen murotaikina. Tästä samasta taikinasta johdettuja pikkuleipiä on lähes miljoonittain. Siitä on niin hyvä lähteä vain säätämään ja ”tuunaamaan” ja tehdä siis mitä erilaisimpia variaatioita pikkuleivistä. Kannattaa kokeilla. Mutta siis… vaahdota 200 g voita ja 1,25 dl sokeria keskenään. Lisää 1 kananmuna ja sen jälkeen 4 dl jauhoja. 

Valmiista taikinasta kaulitaan jauhojen avulla noin 3 mm paksuinen levy, josta leikataan pyöreällä muotilla kakkusia. Varmaankin joku piparkakkumuotti löytyy tähän tarkoitukseen kaapeista tai laatikoista. Halkaisijaltaan tuollainen 4 cm olisi aika ideaali. Nämä kakkuset paistetaan 200-asteisessa uunissa. Noin 6 minuuttia on sopiva, mutta vahtaa kakkuja silmä kovana, etteivät ne pääse palamaan. Näin tapahtuu kohtalaisen helposti. 

Lisää heti hillo uunista tulleiden pikkuleipien päälle. Yhdelle siis hilloa ja toinen puolikas siihen heti päälle. Pyörittele herrasväenleivät samantien myös sokerissa. Muuten ei oikein sokerit nimittäin ota kiinni ja se on olennainen osa herrasväen leipiä, että niissä on sokeria. Paljon hauskempaakin niin. 

Sitten vain kuppi kahvia tai teetä ja nautiskelemaan. 

Herrasväenleivät

Ainekset

200 g
voita
1 1/4 dl
sokeria
1 kpl
kananmuna
4 dl
vehnäjauhoja
0
omenahilloa
0
sokeria
Muut ainesosat

Tee näin:

Vaahdota voi ja sokeri keskenään. 

Lisää kananmuna ja sen jälkeen jauhot. 

Kaulitse taikinasta jauhojen avulla n. 3 mm paksuinen levy. 

Leikkaa taikinalevystä muotin avulla kakkusia, jotka ovat halkaisijaltaan n. 4 cm.

Paista 200-asteisessa uunissa n. 6 minuuttia. 

Laita yhden palasen päälle hilloa ja laita toinen puolikas päälle. 

Kieritä herrasväenleivät viellä sokerissa. 

Kommentit (2)
  1. Minun oppimani herrasväenleivät on puolikuun muotoisia ja nämä ovat kaksinkertaisia.

  2. Antiikkia, antiikkia
    21.12.2015, 08:43

    1930 -luvulla julkaistun keittikirjan ohjeessa ei ole kananmunaa, jauhoina sekä vehnä- että perunajauhoja, ja muoto kaksi kakkua vastakkain, välissä omenahilloa. Taikinassa käytettiin säästäväisen ajan mukaisesti vähän sokeria, tulihan lisäksi väliin tuli hillo ja pikkuleivät pyöriteltiin sokerissa. Pikkutyttönä torilla oli myytävänä myös puolikuun muotoisia herrasväenleipiä. Ihan tuttu muoto. Perunajauhot kuuluvat herrasväenleipiin, kananmuna ei.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *