Herkullisesti haudutettu ruis-marjapuuro

Tässähän kävi niin, että vuoden alusta asti Maku-lehdestä on löytynyt Perinneruokaa-palsta ja sieltä osa on jo saattanutkin tämän reseptin bongata. Kannattaa siis seurata lehden puoleltakin blogin seuraamuksia. Ja tännehän saa toki laittaa myös ehdotuksia, että mitä haluaisitte tuolla palstalla nähdä. Nyt tällä kertaa on siis kuitenkin perinteistä ruis-marjapuuroa tarjolla. Marjapuuro on parasta tietysti tuoreilla marjoilla, mutta jos pakastimesta löytyy vielä jotain kesän ja syksyn sadosta, niin ne kelpaavat aivan loistavasti.

Puuroon ei tarvita ylettömästi kaikkea ja hyvän puuron saa aikaiseksi jo ihan sillä, että sinulla on 200g puolukoita (myös muut marjat käyvät), 7dl vettä, 1 dl sokeria, 2 dl ruisjauhoja, 1 tl suolaa ja 3/4 dl fariinisokeria. Puuron valmistus aloitetaan soseuttamalla puolukat. Jos keittiöstä löytyy perunoiden survomiseen tarkoitettu vempain, niin se toimii hyvin tässä. Sauvasekoittimellakin ne saa hyvin survottua.

Survomisen jälkeen mitataan vesi ja sokeri kattilaan. Vastasurvotut marjat lisätään kattilaan perässä ja sitten lisätään pökköä pesään. Tai pistetään levy kuumaksi ihan normaalisti. Kuumenna siis seos kiehuvaksi asti. Kuumennettuun seokseen aletaan lisätä jauhoja pikkuhiljaa ripotellen ja samalla tehokkaasti sekoittaen. Klimpit eivät ole ainakaan omia lemppareita tässä herkussa. Kun jauhot on sekoitettu joukkoon, haudutetaan puuro valmiiksi miedolla lämmöllä. Ajallisesti tähän menee 45-60 minuuttia. Tänäkin aikana puuroa pitää sekoitella välillä ja loppupuolella se maustetaan suolalla.

Valmis puuro on todella herkullista, jos sitä vielä maustaa fariinisokerilla. Tässä vaiheessa varmaan ilmestyy kattilan ääreen jo useampikin herkuttelija lusikoineen, mutta mikäli puuron malttaa laittaa ihan kunnolla tarjolle, niin sen pintaan on hyvä ripotella vähän sokeria. Näin pintaan ei muodostu kuorta, kun puuro jäähtyy. Tämä on kyllä täydellinen herkku jokaiseen vuodenaikaan. 

Isoäidin puolukkainen ruis-marjapuuro

Ainekset

200 g
puolukoita
7 dl
vettä
1 dl
sokeria
2 dl
ruisjauhoja
1 tl
suolaa
3/4 dl
fariinisokeria
Muut ainesosat

Tee näin:

Soseuta puolukat perunasurvimella (vaihe 1) tai sauvasekoittimella. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Lisää marjasose ja kuumenna kiehuvaksi.

Ripottele ruisjauhot kattilaan vähitellen koko ajan sekoittaen (vaihe 2).

Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä 45–60 minuuttia. Sekoittele välillä. Mausta suolalla.

Mausta kypsä puuro fariinisokerilla. Kaada puuro tarjoiluastiaan ja ripottele pinnalle vähän sokeria, ettei pinta kuoretu puuron jäähtyessä.

 

Kommentit (1)
  1. Tiina Garvey
    12.3.2015, 19:49

    Bongasin lehdestä teidän jutun – todella ihana ohje ja kuva! Vispipuurofanina, tämä resepti menee kyllä testiin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *