Herkullinen possurulla joulupöytään
Jouluista makua huokuva possurulla sopii loistavasti joulupöytään kinkun korvikkeeksi. Se saa makunsa sinapista, aprikooseista, hasselpähkinästä ja rosépippureista.
Kaupallinen yhteistyö: Look by Eskimo
Joulu se vaan lähestyy ja pian täytyy alkaa miettimään, mitä sitä joulupöydässä taas haluaa tarjota. Vieläkö perinteinen kinkku on se joulupöydän kohokohta? Olen huomannut ajan mittaan, että joulukinkku on alkanut tuntua melko tylsältä vaihtoehdolta. Ehkäpä tänä vuonna joulupöydässä onkin herkullinen possurulla, jossa makua riittää. Se sopii erinomaisesti perinteisten laatikoiden ja rosollin seuraksi.
Tämä possurulla valmistuu kätevästi LOOK by Eskimo -paistopussissa. Niitä löytyy kolmea eri kokoa kinkun paistamiseen, joten niistä löytyy helposti jokaiselle sopiva. Parasta paistopusseissa on kinkusta valuvien nesteiden pysyminen siististi pussin sisällä. Muutaman kerran käynyt niin, että kinkun liemet ovat valahtaneet lattialle, kinkkua uunista pois nostettaessa. LOOK by Eskimo -paistopussit huolehtivat myös siitä, ettei kinkku pääse kuivahtamaan paiston aikana.
Look by Eskimo -paistopusseja löytyy miltei kaikkien kauppojen hyllyiltä, mutta niitä voi ostaa myös Eskimo-verkkokaupasta. Sieltä löytyy myös paljon muita tuotteita ruoan valmistamiseen, säilyttämiseen ja keittiön puhdistamiseen, joten kannattaa käydä tutustumassa. Lisäksi etukoodilla: JOULUMIELI saa -15% ostoskorin loppusummasta.
Possun täytteet
Tämän possurullan valmistus aloitetaan leikkaamalla porsaan filee auki kuin kääretorttu ja mitä ohuemmaksi fileen saa, sitä parempi on lopputulos. Mikäli leikkausvaihe ei mene aivan nappiin, voi fileetä nuijia hieman tasaisemmaksi. Seuraavaksi valmistetaan täyte. Mielestäni kinkun kanssa pitää olla paljon sinappia, jotain makeaa ja rouskuvaa. Siispä tämä täyte syntyy kuivatuista aprikooseista (paketissa lukee pehmeät), hasselpähkinärouheesta, rosmariinistä, dijon-sinapista, rosépippurista, tuoreesta rosmariinistä ja tietysti suolasta. Nämä kaikki ainekset sekoitellaan keskenään ja levitetään porsaan fileen päälle.
Possu rullalle
Filee rullataan kuin kääretorttu ja sidotaan paketiksi, jotta se ei paiston aikana lähde hajoamaan. Se nostetaan Look by Eskimo -paistopussiin, josta tähän käytin vaihtoehtoa Look-Isopussi 35 x 43. Pussi suljetaan mukana tulleella pussinsulkijalla ja kulmaan tehdään pieni höyryaukko. Sitten vain uuniin 150 asteeseen noin 1,5 tunniksi. Lihan kypsyyttä voi kokeilla myös paistomittarilla. 75 astetta olisi optimaalinen kypsyys tälle rullalle.
Kypsän possurullan annetaan jäähtyä paistopussissa huoneen lämpöiseksi. Hieman kannattaa leikata pussia auki, jotta jäähtyminen nopeutuu. Viimeiseksi luvassa on possurullan kuorrutus. Se sivellään dijon-sinapilla kauttaaltaa ja pintaa painellaan hasselpähkinärouhetta. Paistetaan 250 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin. Tämä possurulla maistuu niin lämpöisenä tai kylmänä, joten sen tarjoilu on helppoa. Ehkäpä tämä on parasta kuitekin huoneenlämpöisenä, joten jos tämän valmistaa ennen jouluaattoa, kannattaa se nostaa pöytää muutamaa tuntia ennen tarjoilua.
Viime viikon postauksessa valmistin uunilohta paistopussissa, sen pystyi marinoimaan ja paistamaan samassa pussissa. Sopisiko teriyaki-uunilohi myös joulupöytään?
Muistutus arvonnasta
Jouluinen possurulla
Ainekset
- 1 kg
- porsaan ulkofileetä
- täyte
- 15 kpl
- kuivattua aprikoosia
- 1 dl
- hasselpähkinä rouhetta
- 1 1/2 tl
- suolaa
- 2 rkl
- roseepippuria, kokonaisia
- 6 kpl
- rosmariinin oksaa
- 3/4 dl
- Dijon-sinappia
- kuorrute
- 2 rkl
- Dijon-sinappia
- 1 dl
- hasselpähkinä rouhetta
- Muut ainesosat
- Look by Eskimo kinkkupussi
Tee näin:
Leikkaa porsaan filee auki kuin kääretorttu, mitä ohuemmaksi saat fileen, sitä parempi on lopputulos.
Valmista täyte hienontamalla aprikoosit. Revi rosmariinin lehdet pois oksista. Sekoita kaikki ainekset massaksi kulhossa.
Levitä massa fileen päälle tasaisesti. Rullaa filee ja sido paistinarulla tiukaksi paketiksi.
Aseta possurulla paistopussiin ja sulje se. Leikkaa kulmaan pieni höyryaukko.
Paista 150 asteessa noin 1,5 tuntia. Jäähdytä.
Kuorruta possurulla sinapilla ja painele lopuksi pintaa hasselpähkinärouhe. Paista 250 asteessa 10 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.