Perinneruokaa prkl
Perinneruokaa prkl

Helppo saaristolaisleipä pellillä

Kaupallinen yhteistyö: Jozo

Perinteisen saaristolaisleivän haastaja on nopeasti tehtävä Peltisaaristolaisleipä, joka kohotetaan leivinjauheella. Leipä syntyy käden käänteessä ja nautitaan graavilohen, mädin, punasipulin ja piparjuuri-ranskankerman kanssa.

Tuoretta saaristolaisleipää tekee usein mieli, mutta harvoin aika riittää sen tekemiseen tai sitä löytyy lämpimänä kaupan hyllystä. Sulanut voi lämpimän, juuri uunista tulleen viipaleen päällä on aivan parasta. Muutenkin itse valmistettu saaristolaisleipä on yleensä vain tosi hyvää. Joulu on tulossa ja saaristolaisleipä sopii joulun kalapöytään loistavasti, joten kiireisen kokin versiolle löytyy varmasti tarvetta. Samoin moni miettii varmasti itsenäisyyspäivän juhlien tarjottavia. Olenkin pitkään pohtinut saisiko tuostakin perinneruoasta tehtyä hieman mutkattomamman version, sillä aina pitkiin kohotus- tai paistamisaikoihin ei vain ole aikaa. Sain idean pellillä valmistettavaan saaristoleipään blinipannukakusta, koska se on mielestäni loistava korvike tavallisille blineille. Aivan mutkatonta reseptin teko ei kuitenkaan ollut, sillä vasta kolmas kerta toden sanoi. Tavalliseen saaristolaisleipään ei tule kanamunaa, mutta peltiversiossa se oli onnistumisen kannalta ratkaiseva ainesosa.  Peltisaaristolaisleivän valmistaa todellakin käden käänteessä, aineet vain sekaisin ja uuniin, sillä korvasin hiivan leivinjauheella. Leivän voi nauttia haluamallaan tavalla, mutta itse leikkasin leivän sopivan kokoisiksi annospaloiksi ja laitoin sen päälle graavilohta, mätiä, punasipulia, piparjuurella maustettua ranskankermaa sekä hieman tilliä ja mustapippuria. Lopputulos oli alkuperäisen hyvin korvaava ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Valmista peltisaaristolaisleipää vaikkapa itsenäisyyspäivän Linnan juhlien valvojaisiin tai joulupöytään. Voit myös laittaa täytteet erikseen, jolloin kaikki voivat valita mieleisensä päälliset. Tämä mahdollistaa leivän tarjoamisen esimerkiksi kasvissyöjille. Leikkasin leivän reunat suoriksi ja tein jäljelle jääneistä paloista dipattavia saaristolaisleipätikkuja, voit katsoa reseptin täältä. Saaristolaisleipätikkujen kanssa tarjotaan herkullista mätidippiä.

Viime viikolla tein yhteistyössä Jozon kanssa pikkujoulujen suosikkitarjottavan Nyhtökuusen lakkachutneyllä. Kannattaa tutustua, jos vaikkapa vaalea leipä maistuu paremmin kuin tumma. Käytin Peltisaaristolaisleivän taikinassa Jozon merisuolaa, joka tulee Karibianmeressä sijaitsevalta Bonairen saarelta. Merisuola kerätään siellä suola-altaista ikivanhoilla tekniikoilla, minkä jälkeen se pestään, kuivataan ja seulotaan. Merisuola on täynnä kivennäisaineita ja hivenaineita, jotka pehmentävät suolan makua. Tiesitkö, että suolarakeen muoto ja koko vaikuttavat suolan maun voimakkuuteen? Siksi JOZO-suola on kiteytetty erikokoisiksi rakeiksi asteikolla (02-06). Tutustu Jozon valikoimaan täällä www.jozosalt.com/fi_fi.

Peltisaaristolaisleipä

Ainekset
( 12 Annosta )

5 dl
appelsiinimehua
1 dl
siirappia
1
kananmuna
0,5 dl
rypsiöljyä
2 tl
Jozo merisuolaa
1,5 dl
kaljamaltaita
1,5 dl
ruisleseitä
2 dl
ruisjauhoja
4 dl
vehnäjauhoja
3 tl
leivinjauhetta
Voiteluun
2 rkl
siirappia
2 rkl
vettä
Täytteet
150 g
ranskankermaa
2 cm
piparjuurta
150 g
graavilohi
100 g
lohenmätiä
1 kpl
punasipuli
1 rku
tilliä
mustapippuria
55 min
{
AKTIIVINEN 10 min
PASSIIVINEN 45 min

Tee näin:

Mittaa appelsiinimehu kulhoon ja lisää joukkoon siirappi. Lisää kananmuna, rypsiöljy ja merisuola. Sekoita kunnes kaikki ainekset ovat liuenneet. Mittaa joukkoon kaljamaltaat ja ruisleseet. Sekoita toisessa kulhossa keskenään ruisjauhot, vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää keskenään sekoitetut jauhot taikinan joukkoon hyvin sekoittaen.

Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista peltisaaristolaisleipää 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Sekoita keskenään siirappi ja vesi. Voitele leivän pinta siirappi-vesiseoksella ja jatka paistamista vielä 15 min minuuttia.

Anna leivän jäähtyää huolella ennen täytteiden lisäämistä.

Leikkaa peltisaaristolaisleipä noin 24 osaan. Kuori ja raasta piparjuuri ranskankerman joukkoon ja mausta se mustapippurilla. Lusikoi maustettua ranskankermaa leipäpalojen päälle. Lisää päälle graavilohi, mäti, hienonnettu punasipuli. Koristele hienonnetulla tilillä ja mustapippurilla.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *