Gastronaatti kotiin ja ruuan tekeminen helpottuu

Tässä taannoin kävi sellainen iloinen yllätys, että postiluukusta tipahti Gastronaatti-kirja. Satu Koiviston aikaansaannos on mainiota luettavaa ja varmasti tulee löytymään useammastakin keittiöstä. Kirja ei turhaan kursaile ja ainekset ovat sellaisia, joita kaikilla on mahdollisuus saada. Oli kyseessä sitten porkkanat, parsa, tomaatti tai moni muu, kirja tarjoaa monipuolisia vinkkejä näitä ajatellen.

Kirjan kantavana ideana on se, kuinka ruuanlaitosta saadaan tehtyä mahdollisimman helppoa ja kuinka käytetään mahdollisimman suuri osa kaikista hankituista elintarvikkeista. Turhaan ei mennä heittämään mitään käyttökelpoista hukkaan. Kirja tarjoaa myös hyviä oppeja niille, jotka ovat aina liian kiireisiä tekemään ruokaa. Kaikki on kiinni esivalmisteluista ja nämähän voi tehdä viikonloppuna ja vähän suuremmassa erässä. Ei kaikkea tarvitse tehdä tässä ja nyt vaan monet asiat voi valmistella etukäteen ja sitten vaan tehdään muutama pikkujuttu varsinaista ruokaa varten ja voila. Valmista on. Lisäksi muun muassa uuni on ystävä, joka saa paljon hyvää aikaiseksi ilman, että se vie omaa aikaa. Näitä niksejä kannattaa siis todellakin ruveta hyödyntämään.

Satu avaa mukavasti myös omaa suhdettaan ruokaan ja ruuanlaittoon. Onkin ilo lukea noita tarinoita erilaisista raaka-aineista ja kuinka niiden käyttö on usein opittu kotoa ja äidin esimerkeistä. Nämä tarinat luovat kirjaan heti jotenkin läheisemmän ja henkilökohtaisen tuntuman. Hyvänä esimerkkinä on vaikkapa maidon käyttö, jota Sadun lapsuudenkodissa on ollut aina tarjolla kiitos lypsylehmien. Maito-osion alta löytyvät reseptit muun muassa herkulliseen kotijuustoon ja pannariin.

Käväisin tosiaan myös aiemmin viini, ruoka ja hyvä elämä -messuilla, joilla kirja ja kirjailija olivat esillä ja mikäpä sen parempi tapa saada käsitystä kirjasta, kuin se, että kirjailija itse valmistaa kirjansa esimerkkiruokia ja kertoo näistä samalla tarinaa. Tomaattihummus ja kurpitsainen leipätaikina valmistuivat kädenkäänteessä, sillä esivalmistelut oli tietysti tehty kunnolla, kuten kirjassa ohjeistetaan.

Kannattaa siis tutustua kirjaan ja sen ideologiaan ja tehdä ruuanlaitosta helpompaa.

Kommentit (1)
  1. Voi, kiva kun tykkäsitte 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *