Ei pääsiäistä ilman pashaa?

Pasha on varsinainen pääsiäisklassikko, mutta täällä tietysti hieman uudempi tuttavuus. Se liittyy hyvin vahvasti ortodoksiseen pääsiäisperinteeseen ja onkin siis rantautunut Suomeen itänaapurista. Viime vuosina on vaikuttanut siltä, että se on kuitenkin tullut jäädäkseen. Ja ihmekös tuo, onhan se aika suussasulava herkku. 

Pashaa ei tehdä ihan tuosta vain, vaan sen tekeminen vaatii suunnittelua. Lähinnä siksi, että pashan tekeminen edellyttää erillistä pashamuottia ja tuollaista ei välttämättä ihan jokaiselta vielä löydy. Sideharso on toinen asia, mitä oikeastaan kyllä tarvittaisiin pashan teossa. Joten nämä kun on hankittuna, sitten voi katsoa reseptiä ja hankkia loput ainekset. 

Perinteinen pasha vaatii erillisen muotin

Homma aloitetaan laittamalla tuo puinen pashamuotti veteen likoamaan. Se saa lillua kylvyssään kolmisen tuntia. Muotin kylvyn jälkeen sideharsokin kastellaan ja muotti vuorataan sillä. 

Sitten itse pashan tekoon ja varsinaiseen kulhorumbaan. Tässä nimittäin tarvitaan useampi kulho. Pehmeä voi vatkataan sokerin kanssa vaaleaksi vaahdoksi. Joukkoon tiputellaan keltuaiset yksi kerrallaan, samalla kokoajan vatkaten. Lopuksi tähän seokseen tulee mukaan rahka, joka sekoitetaan joukkoon. Toisessa kulhossa vatkataan erikseen kerma vaahdoksi. Kolmannessa kulhossa taas vatkataan valkuaiset. Eli tässä saa vatkaintakin olla pesemässä jo pariin otteeseen. Nämä toisten kulhojen vaahdot sekoitellaan rahkaseokseen varovasti nostellen. Ei tosiaan sen kummemmin saa sekoittaa, ettei homma lässähdä. Lisää vielä korintitkin sekaan.

Makua appelsiinista ja sitruunasta

Pashamassa on nyt melkein valmis, mutta se kaipaa vielä vähän makua. Raasta joukkoon appelsiinin- ja sitruunankuorta. Mukaan mahtuu myös vähän edellämainittujen sitrushedelmien mehua. Kun massa on maustettu, täytetään sideharsolla vuorattu pashamuotti sillä. Sideharson reunat nostetaan ylös ja päälle laitetaan vielä paino, että pinnasta tulee kohtuu tasainen. Pasha nostetaan johonkin sopivaan, reunalliseen astiaan ja koko komeus viedään jääkaappiin vuorokaudeksi. Siellä siitä saa rauhassa valua ylimääräiset nesteet tuohon astiaan. 

Valumisen ja jääkaapissa ”hautumisen” jälkeen pasha irroitetaan muotistaan tarjoiluvadille. Valmiin pashan voi vielä koristella ananaskirsikoilla ja sen jälkeen se onkin valmis tarjottavaksi. Täydellinen jälkiruoka kunnon pääsiäisaterialle. 

Perinteinen pasha

Ainekset

150 g
voita
2 dl
sokeria
2 tl
vaniljasokeria
4 kpl
keltuaista
750 g
maitorahkaa
2 dl
kuohukermaa
4 kpl
valkuaista
100 g
korintteja
1 tl
appelsiininkuoriraastetta (luomu)
1 tl
sitruunankuoriraastetta (luomu)
3 rkl
appelsiinitäysmehua
3 rkl
sitruunamehua
Koristeluun
10 kpl
ananaskirsikkaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Aloita perinteisen pashan valmistus upottamalla puinen muotti likoamaan veteen kolmeksi tunniksi. Kastele puhdas sideharso ja vuoraa sillä muotti.

Vatkaa pehmeä voi ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen edelleen vatkaten. Sekoita joukkoon rahka.

Vaahdota kerma erikseen. Pese ja kuivaa vatkaimet, ja vaahdota myös valkuaiset. Sekoita vaahdot rahkaseoksen joukkoon varovasti nostellen. Lisää korintit.

Mausta pashan massa appelsiinin- ja sitruunan- kuoriraasteella sekä mehulla.

Täytä sideharsolla vuorattu muotti rahkaseoksella.

Nosta kankaan reunat ylös ja nosta päälle paino. Nosta pasha reunalliseen astiaan ja anna sen valua jääkaapissa vuorokauden ajan.

Irrota pasha muotista vadille ja koristele se ananaskirsikoilla.

Tarjoa perinteinen pasha pääsiäisaterian jälkiruokana.

Kommentit (1)
  1. Tiina Garvey
    20.3.2016, 13:05

    Onpa upean näköinen pasha! Taas kerran niin kaunis kuva!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *