Bloggaajien haastehetki – uunijäätelö

Haaste on heitetty. Osa meistä Maku.fi:n bloggaajista innostui ajatuksesta, että haastaisimme toisiamme tekemään omia versiotamme toisten annoksista.. pelkän kuvan perusteella ja ehkä ihan perustietojen perusteella. Tässä on siis mahdollisuudet kaikkeen hauskaan sekä katastrofaaliseen. 

Ensimäisen haastekuvan antoi Terveen Hyvää -blogin Pipsa. Kuvasta löytyi karamellinen jäätelökakku ja ohjeineen se löytyy Pipsan vanhasta blogista. Erittäin herkulliselta vaikuttava kakku. Kokki päätti tehdä tosiaankin hieman eri suuntaan menevän version, mutta silti säilyttäen elementtejä alkuperäisestä. Asiaan ehkä saattoi vaikuttaa myös se, että pakastimessa oli vielä tuota mummun banaanikakkua, jota on blogissa tehty aiemmin. Se teki tästä koko prosessista paljon nopeamman. 

Pohjaksi tähän versioon tulee siis banaanikakkua. Päälle laitetaan kunnon keko vaniljajäätelöä tiiviiksi kerrokseksi. Sen päälle valmistetaan vielä italialainen marenki laittamalla kattilaan 170 g sokeria ja 0,6 dl vettä. Aloita seoksen kuumentaminen ja samalla, kun se lämpiää kattilassa voit alkaa vatkata 5 kananmunanvalkuaista vaahdoksi. Kattilan sokeriseosta keitetään, kunnes se on 121-asteista. Eli lämpömittaria tässä tarvitaan. Sokeriliemi lisätään ohuena nauhana valkuaisvaahtoon, kokoajan vatkausta jatkaen. Tämän kanssa saa olla tarkkana, sillä marenki ei onnistu, jos sokerilientä kaataa liian vuolaasti. Vatkaa vaahtoa, kunnes se on jäähtynyt. 

Valmis marenki pursotetaan heti jäätelön päälle pursottimen avulla. Tämän jälkeen on parikin mahdollista toimintatapaa. Marengin pinnan voi gratinoida joko 275-asteisessa uunissa, kunnes pinta on kauniin ruskeaa tai sen voi myös liekittää. Eli valellaan vähän konjakilla ja sytytetään pinta tuleen. Tai täältä löytyy keittiöstä tuollainen pieni poltin, jolla homman myös saa tehtyä. 

Uunijäätelö on samantien valmista syötäväksi. Lisukkeeksi käy suklaa (sulana tai ei), saksanpähkinät, vadelmat ja mustikat. Tosi ylellinen herkku, joka kyllä sopii kieltämättä tulevaan vappuunkin. Jos tätä jää yli, niin voi sitä pakastaakin, mutta omasta kokemuksesta voin sanoa, että on todella kivikovaa. Marenki ei tietenkään, mutta jäätelö tuntui jotenkin extrakovalta. Eipä se silti minua ainakaan estänyt seuraavan päivän kahvitauon herkkuhetkä viettämästä, mutta varoitetaan nyt kuitenkin. 

Seuraavaksi haaste lähteekin eteenpäin. Tästä myöhemmin lisää. 

Herkullinen uunijäätelö

Ainekset

0
banaanikakkua (pohjaksi)
1 l
vaniljajäätelöä
Marenki
170 g
sokeria
0,6 dl
vettä
5 kpl
kananmunan valkuaista
Koristeluun
0
suklaata
0
saksanpähkinöitä
0
vadelmia
0
mustikoita
Muut ainesosat

Tee näin:

Käytä pohjaksi esimerkiksi vanhaa banaanikakkua. 

Lado päälle vaniljajäätelöä. Pistä kokonaisuus kylmään marengin valmistuksen ajaksi. 

Tee marenki laittamalla sokeri ja vesi kuumenemaan kattilaan. 

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. 

Lopeta sokeriliemen keittäminen, kun se on 121:een asteista. 

Kaada seos heti ohuena nauhana valkuaisvaahdon sekaan ja vatkaa koko ajan. Vatkaa, kunnes massa on jäähtynyt. 

Pursota marenki jäätelön päälle. 

Gratinoi 275-asteisessa uunissa, kunnes pinta on kauniin ruskea tai liekitä pinta konjakin avulla. 

Koristele suklaalla, saksanpähkinöillä ja marjoilla. 

Kommentit (5)
  1. sari kalliomäki
    25.4.2015, 13:10

    Vau, ihana :), täällä kuvat selauksessa ja jännityksellä odotellaan, että mitä tästä oikein seuraa.

  2. Siis vau!! aikamoisella annoksella aloititte tämän haastekierroksen 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *