Äidin tuttu ja takuuvarma lasimestarin silakka

Noniin, nyt päästään Mikan äidin tekemän silakkahässäkän pariin. Niin, hässäkkä ei liene oikea sana, mutta Mika ei aluksi muistanut sen nimeä, joten tällä mennään. Oikea nimitys heidän perheessään on kuulemma Saineen silakka, mutta lasimestarin silakka on kai se, mistä tämä on johdannainen. Kyseessä on mitä ilmeisimmin kuitenkin melkoinen herkku, sillä ystävämme Reetta on ainakin Mikalta kysellyt useinkin, koska tätä olisi tarjolla. Nyt tuli itsekin sitten nähtyä silakoiden valmistus. 

Ensimmäiseksi tehdään silakoille liemi, jossa niiden annetaan ”korppuuntua” (kuten Mika sen ilmaisi). Oikea termi tuli hetken päästä, eli siis raakakypsyminen. Liemeen tulee 1 dl etikkaa, 2 dl vettä ja 2 rkl merisuolaa. Laita silakat johonkin kippoon ja kaada liemi niiden päälle. Anna silakoiden maustua mielellään vaikka yön yli.

Seuraavana päivänä tehdään silakoille uusi liemi ja kipataan vanha pois. Uuteen liemeen tarvitaan 1 dl etikkaa, 1 dl sokeria ja 2 dl vettä. Nämä keitetään yhdessä ja sen jälkeen jäähdytetään. Liemen jäähtyessä viipaloidaan sipuli renkaiksi ja pari porkkanaa viipaleiksi. Sitten ladotaan lasipurkkiin (voi se olla joku muukin säilytysastia) kerroksittain silakkaa, porkkanaa, sipulia, laakerinlehtiä ja maustepippureita. Lopuksi kaadetaan jäähtynyt liemi myös astiaan. 

Ja vaikka silakat eivät oikein missään muodossa pääse omalla suosikkilistalle, niin pakko se on sanoa, että näitä voisi santsatakin. Ei siis ollenkaan hassumpi kokonaisuus ja ymmärrän kyllä, että Reettakin näitä on kärttänyt jo useaan otteeseen. 

Lasimestarin silakka

Ainekset

300 g
silakkafileitä
Mausteliemi 1
1 dl
väkiviinaetikkaa
2 dl
vettä
2 rkl
merisuolaa
Mausteliemi 2
1 dl
väkiviinaetikkaa
1 dl
sokeria
2 dl
vettä
Lisäkkeet
1 kpl
sipuli
2 kpl
porkkanaa
0
laakerinlehtiä
0
maustepippureita
Muut ainesosat

Tee näin:

Tee silakkafileille mausteliemi. Sekoita etikka, vesi ja merisuola ja kaada se astiaan silakkafileiden päälle. Anna maustua yön yli tai vähintään 4 tuntia.

Keitä uusi liemi etikasta, sokerista ja vedestä. Anna sen jäähtyä. 

Viipaloi sillä aikaa sipuli renkaiksi ja porkkanat viipaleiksi. 

Lado lasipurkkiin kerroksittain silakoita, sipulirenkaita, porkkanaviipaleita, laakerinlehtiä ja maustepippureita. 

Kaada päälle mausteliemi. 

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *