Äidille – Vaniljakreemipiiras portugalilaisella twistillä

Kaupallinen yhteistyö: Löfbergs Lila

Portugalilaiset Pastéis de nata –leivokset inspiroi äitienpäivän herkullisimman piiraan, jonka lehtevän pohjan päällä on reilusti täyteläistä vaniljakreemiä. Viereen keitetään herkullista tummapaahtoista kahvia ja kokonaisuus tarjoillaan tietenkin äidille sänkyyn juhlapäivän aamuna.

Useita vuosia sitten ystäväni innostui portugalilaisista Pastéis de nata –leivoksista. Leivokset jäivät silloin mieleeni, kun hän matkusti erikseen hakemaan leivoksia pienestä portugalilaisesta kahvilasta Helsingin keskustasta. Vielä siihen aikaan niitä ei juurikaan saanut Suomesta ja reseptejäkin löytyi huonosti. Itsekin ihmettelin silloin hänen innostustaan tuota leivosta kohtaan, mutta kun ensimmäisen kerran sain maistaa Pastel de nata -leivosta, niin ymmärsin kaiken. Katolisten munkkien Lissabonissa kehittämä leivos syntyi, kun luostarissa käytettiin valkuaista vaatteiden tärkkäämiseen ja yli jääneille keltuaisille piti keksiä uusia käyttötapoja. Resepti on jo useita satoja vuosia vanha ja en ihmettele sen suosiota. Lehtevä pohja on täydellinen yhdessä täyteläisen ja hieman sitruunaisen vaniljakreemin kanssa.

Äitien päivän saapuessa ajattelin, että olisi kiva valmistaa Pastéis de nata -leivosten reseptiä mukaillen iso piiras, joka on helppo jakaa juhlapöydässä. Halusin myös valmistaa leivonnaisen, joka sopisi loistavasti hyvän kahvin seuraksi. Itse oikaisin pohjan valmistamisen käyttämällä siihen valmista lehtitaikinaa, joka takaa maukkaan ja lehtevän pohjan. Koristelin piiraan vielä tuoreilla marjoilla, jotka tuovat kokonaisuuteen raikkautta ja tekevät siitä kauniimman. Juomasuositukseksi piiraan kanssa suosittelen Löfbergs Crescendo-kahvia, joka on erittäin tummapaahtoinen kahvi. Voimakasarominen Crescendo-kahvi yhdessä maidon kanssa on täydellinen kaveri kermaiselle vaniljakreemipiiraalle. Omalle äidille haluaa tietenkin tarjota aina parasta, joten tässä yhdistelmä, johon äiti ei varmasti äitienpäivänä pety. Löfbergs Crescendo on löytänyt tiensä myös omaan arkeeni, sillä kuppi tummapaahtoista kahvia aamuisin herättää mukavasti uuteen päivään. Kannattaa kokeilla!

Tiesittekö muuten, että Löfbergsin kestävän kehityksen ohjelma Next Generation Coffee tähtää siihen, että kahvista voidaan nauttia tulevaisuudessakin hyvillä mielin, niin kahvinviljelijöiden, ympäristön kuin kuluttajienkin näkökulmasta. Ilmastonmuutos ja kahvinviljelijöiden väheneminen tuovat kahvin viljelyyn haasteita. Voit tutustua ohjelmaan täällä: lofbergs.fi/kestava-kehitys/

Vaniljakreemipiiras - Pastel de nata

Ainekset (8 annosta)

250 g
voi- tai lehtitaikinaa
Vaniljakreemi
3 dl
kuohukermaa
1,5 dl
kevytmaitoa
6 kpl
keltuaisia
3 tl
vehnäjauhoja
1,25 dl
sokeria
1 kpl
sitruunankuorta raastettuna
3 tl
vaniljasokeria
Lisäksi
2 rkl
tomusokeria
mansikoita
mustikoita
1 h 00 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 30 min

Tee näin:

Sulata taikinalevy ja kaulitse sitä hieman ohuemmaksi. Voitele 20 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka ja levitä taikina sen pohjalle reunoja myöden.

Valmista täyte mittaamalla kerma, maito, keltuaiset, jauhot ja sokeri kattilaan. Raasta joukkoon sitruunan kuori. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Kun seos kiehahtaa, nosta se pois levyltä. Lisää vaniljasokeri ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

Kuumenna uuni 225-asteiseksi ja kaada seos vuokaan. Leikkaa reunat niin, että ne tulevat noin 1 cm vaniljakreemin pinnasta ylöspäin.

Paista piirasta noin 15-20 minuuttia. Jäähdytä piiras huolella ja ripottele pinnalle hieman tomusokeria ja koristele tuoreilla marjoilla.

Kommentit (1)
  1. Oi miten maukkaan näköistä! Taidanpa tehdä tuollaisen sunnuntaina äitienpäiväksi.

    Ilona / https://stalkkaamunelamaa.blogspot.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *