Perinteiset joululaatikot uudella twistillä

Kaupallinen yhteistyö: Saarioinen

Joulu lähestyy ja samalla monella alkaa nousta perinteinen joulustressi. Valmiit joululaatikot ovat helppo ja herkullinen vaihtoehto juhlaan. Monelle perinteiset maut alkavat olla jo liiankin tuttuja, joten muokkasin neljä suosituinta joululaatikkoa uuteen muotoon.

 

Marraskuu on jo pitkällä ja samalla joulu lähestyy pikavauhtia. Itse olen jouluihminen ja tykkään aloittaa fiilistelyn jo hyvissä ajoin. Jokaisena jouluna tykkään kokeilla jotain uutta reseptiä, mutta perinteisille jouluruoille löytyy aina paikka perheemme joulupöydässä. Joululaatikot kuuluvat jokaiseen jouluumme ja jo vuosia olemme syöneet perheemme kanssa valmiita laatikoita. Olemme todenneet, että melko työläiden joululaatikoiden ostaminen valmiina vapauttaa aikaa muille ruokakokeiluille ja vähentää joulun ajan kiireitä. Saarioisten laatikot ovat kotoisan makuisia ja hyvä vaihtoehto joulupöytään. Monelle joululaatikoiden maut ovat kuitenkin jo vähän liian tuttuja, joten halusin päivittää perinteiset laatikot uuteen uskoon. Uudet versiot sopivat edelleen loistavasti joulupöytään, mutta ovat saaneet ripauksen uutta makua.

Porkkana ja rakuuna sopivat erittäin hyvin yhteen. Pähkinöillä saa joululaatikoihin kauniin ja näyttävän pinnan. Kokeile rohkeasti erilaisia pähkinöitä ja korvaa niillä pinnan perinteiset korppujauhot. Jokaiseen laatikkoon on sekoitettu kermaa, jotta maku saa lisää täyteläisyyttä ja massa on helppo laittaa uudelleen vuokaan. Saarioisten Porkkanalaatikko on gluteeniton ja vähälaktoosinen.

Itsessään jo mausteisen lanttulaatikon makua tukemaan sujautin mukaan pipareita, tuoretta inkivääriä ja appelsiinia. Appelsiinin kuorta käytettäessä kannattaa suosia luomua. Piparimurska sopii myös porkkanalaatikon pinnalle, joten kannattaa kokeilla vaikkapa useita versioita eri laatikoista. Saarioisten Lanttulaatikko on perinteisesti valmistettu.

Maksalaatikko on ympärivuotinen herkkuni, joskus jopa kylmänä, mutta aina ilman rusinoita. Omenakuutiot ja salvia keventävät muuten tuhdin maksalaatikon makuja. Saarioisten Maksalaatikko on gluteeniton.

Uusi versio perunalaatikosta on oiva kalaruokien kaveri. Tilli ja sitruuna tuovat laatikkoon raikkautta, kun taas sokeri ja hunaja tuovat mukavaa lisämakeutta. Pinnalle paahtunut vuohenjuusto tuo jännittävyyttä laatikon makuihin. Saarioisten Perunalaatikko on gluteeniton.

Mitä mieltä sinä olet perinteisten joululaatikoiden tuunaamisesta? Oletko perinteisten makujen ystävä vai tykkäätkö kokeilla uusia makuyhdistelmiä?

Porkkanalaatikko

Ainekset

400 g
porkkanalaatikkoa (Saarioinen)
1,5 dl
kermaa
0,5 dl
tuoretta rakuunaa (hienonnettuna)
15 kpl
pekaanipähkinää

Tee näin:

Kumoa porkkanalaatikko kulhoon. Sekoita joukkoon kerma ja hienonnettu rakuuna. Sekoita tasaiseksi massaksi ja kaada voideltuun 1/2 litran uunivuokaan.

Koristele pinta pekaanipähkinöillä ja paista 175-asteisessa uunissa noin 40-45 minuuttia.

Lanttulaatikko

Ainekset

400 g
lanttulaatikkoa (Saarioinen)
1,5 dl
kermaa
1 tl
inkivääriä (raasteena)
0,5 kpl
appelsiinin kuorta (luomu)
0,5 dl
appelsiinimehua
4-5 kpl
piparkakkua

Tee näin:

Kumoa lanttulaatikko kulhoon. Sekoita joukkoon kerma. Raasta joukkoon inkivääri ja appelsiininkuori. Purista joukkoon hieman appelsiinin mehua. Sekoita tasaiseksi massaksi ja kaada voideltuun 1/2 litran uunivuokaan.

Koristele pinta murskatuolla piparkakuilla ja paista 175-asteisessa uunissa noin 40-45 minuuttia.

Maksalaatikko

Ainekset

400 g
maksalaatikkoa (Saarioinen)
1,5 dl
kermaa
0,5 kpl
omenaa
15 kpl
salvian lehtiä

Tee näin:

Kumoa maksalaatikko kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, kuutioitu omenan puolikas ja muutama hienonnettu salvian lehti. Sekoita tasaiseksi massaksi ja kaada voideltuun 1/2 litran uunivuokaan.

Koristele pinta salvian lehdillä ja paista 175-asteisessa uunissa noin 40-45 minuuttia.

Perunalaatikko

Ainekset

350 g
perunalaatikko (Saarioinen)
1,5 dl
kermaa
1 kpl
sitruunan kuorta (luomu)
2-3 rkl
hienonnettua tilliä
1 rkl
sitruunamehua
1 tl
sokeria tai hunajaa
75 g
vuohenjuustoa

Tee näin:

Kumoa perunalaatikko kulhoon. Sekoita joukkoon kerma. Raasta sitruunankuori joukkoon ja sitruunamehu. Hienonna tilli ja lisää massaan. Mausta tilkalla sokeria tai hunajaa. Sekoita tasaiseksi massaksi ja kaada voideltuun 1/2 litran uunivuokaan.

Koristele pinta vuohenjuustoviipaleilla ja paista 175-asteisessa uunissa noin 40-45 minuuttia.

Kommentit (4)
  1. kristiina senne
    18.11.2017, 09:19

    Normisti tykkään ihan perinteisistä, mutta nää päivitykset kutkuttaa mun makuhermoja ja menee kokeiluun.

    1. perinneruokaa prkl
      18.11.2017, 11:40

      Kiva kuulla 🙂 Noista kaikista maksalaatikko oli mun mielestä ihan paras. Omena ja salvia teki mauan tosi kivaksi.

  2. Onko kerman määrässä virhe? Laitoin 700g laatikkoon 2dl ja 1/2 pienen appelsiinin mehun eli suhteessa vähemmän, mutta lopputulos on pillillä juotavaa. Ei auttanut edes uuniin unohtaminen.

    1. perinneruokaa prkl
      24.11.2017, 00:04

      Hmm, kuulostaapa oudolta. Kyllä nuo määrät tarkkaan mittasin, kun näitä laatikkoja testailin, eikä lopputulos ollut vetelä. Mikähän siinä sitten mahtoi mennä pieleen. Millaista kermaa käytit?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *