Valkoinen vai valkoinen?

Oikean valkoisen maalin löytyminen vaatii..
Oikean valkoisen maalin löytyminen vaatii..

 

...
…koehirsien maalaamista kaupunkikodin partsilla.

Talostamme piti alunperin tulla keltainen. Olen aina ihaillut kauniin keltaisia vanhoja taloja, joista mielestäni suorastaan huokuu lämmin ja kutsuva tunnelma. Keltaisissa taloissa ei voi asua kuin sympaattisia ja avoimia ihmisiä, olen ajatellut. Mielitiettyäni, kutsuvaa keltaisen sävyä, nimitetään virallisemmin kartanonkeltaiseksi – ja se mielessäni olen ohittanut tyynesti kaikki muut värivaihtoehdot talollemme. KUNNES talon seinät alkoivat nousta, ja aloin oikeasti värittämään mielessäni taloa keltaiseksi.

Sepä ei enää mielessäni taipunutkaan auringon väreillä, ai miksikö? Siksi, että tajusin yllättäen, että kaikki ihailemani keltaiset talot olivat olleet sata vuotta vanhoja, puuverhoiltuja pitsihuviloita. Eivät siis 2000-luvulla rakennettuja uusia hirsitaloja :). Leveähkössä vaakamallisessa hirressä keltainen väri näyttää aivan toiselta kuin kapeassa pystysuuntaisessa rimalaudassa. Tämä ajatusmalli kannattaa muutenkin rakentajana pitää mielessä: kaikki muissa taloissa huokailemasi värit tai yksityiskohdat eivät välttämättä sovi uudisrakennukseen tai omaan tyyliisi. Joitakin asioita voi vain jäädä kaukaa ihailemaan.

Summa summarum. Koska keltainen värivaihtoehto ei sitten yllätyksekseni enää sopinutkaan talomme pirtaan, oli siis lähdettävä ajattelemaan koko värimaailma uusiksi. Tällaisen kysymyspatteriston kehitin meille pähkäilyn avuksi?

Kuinka valita talon ulkoväri TOP 7

  1. Ensin yksinkertainen kysymys, joka on kuitenkin kaiken pohjana: mistä väristä/värimaailmasta pidät? Jokin “yllättävä” tai “uusi kiva idea” toimii ehkä uudessa takissa, mutta ei välttämättä talon seinässä.
  2. Mikä väri on sellainen, johon et vähään aikaan (ainakaan viiteen vuoteen) kyllästy? Toki, mikäli budjetti, aikataulu ja hermot sallivat, talon väriä voi vaihtaa useamminkin.
  3. Mikäli suunnitelmissa on maalata talo joskus uudella sävyllä, mikä olisi hyvä pohjaväri tulevalle maalille (mikäli värimaailma, jossa haluatte pysytellä, on jo tiedossa)?
  4. Mikäli et missään nimessä halua lähitulevaisuudessa tarttua enää maalipensseliin, mikä olisi sävy, joka on talon pinnassa mahdollisimman kestävä? (Esim. vaaleat sävyt haalistuvat auringossa hitaammin.)
  5. Mikä väri sopii juuri sinun talosi pintaan? Sillä on väliä, onko talo puuverhoiltu, hirttä vai kiveä, sillä samat sävyt näyttävät erilaisilta erilaisissa pinnoissa.
  6. Mikäli haluat ajatella myös asuinalueesi kokonaisilmettä, voit tietysti väriä valitessa ottaa huomioon myös naapuruston talon värin. Ellet nimenomaan halua erottua muista joko pirteänä väriläiskänä tai luontoon verhoutuneena piilopirttinä.
  7. Muista, että talon ulkopintaan tulee loppujen lopuksi useampi sävy. Ikkunat ja mahdolliset koristeet ja puitteet ovat usein erivärisiä kuin valitsemasi pääväri.

Näitä kysymyksiä mielessäni pyörittelin, ja tulimme mieheni kanssa hyvin nopeasti samaan lopputulokseen: talomme tulisi olemaan valkoinen. Tässä perustelut: se on meistä kaunis ja harmoninen väri, sopii huvilamaiseen taloomme, muistuttaa tontilta purettua vanhaa taloa (joka oli valkoinen) ja toimii helppona pohjasävynä, mikäli jossain vaiheessa haluaisimme vaihtaa ulkomaalin väriä.

Elin hetken ratkaisun tuomassa valkoisuuden euforiassa, kunnes eteen tuli reissu maalikauppaan – ja valkoisten värikarttojen äärelle.. “hmm..tuohan on aika kiva sävy, ja niinpä on tuokin, otetaanpas tuostakin vielä värimalli mukaan..” ja niin edelleen. Kuten kaikki tekin olette varmaan pelkästään valkoisen sisämaalin kanssa pähkäilleet oikeaa sävyä, voitte vain kuvitella, kuinka vaikeaa sitä on oman kodin pintaan valita. Pitäisi ottaa huomioon vuodenaikojen vaihtelut, nähdä siis maalikokelaat talon seinää vasten eri vuodenaikojen valoissa (ja kuka jaksaa odotella tällaista?), ottaa huomioon, onko tontti varjoinen vai aurinkoinen (talo varjossa kaipaa ehkä kirkkaampaa valkoisen sävyä) ja niin edelleen.

Meidän ajatuksenamme on, että talo olisi..no, valkoinen, sellainen puhtaan valkoinen, ei siis kellertävä, sinertävä eikä punertava. Ikkunapuitteet ja muu tilpehööri voisi olla vielä hitusen kirkkaampaa sävyä. Mutta kun kaikki sävyt tuntuvat taittavan johonkin suuntaan!

Voi sitä onnea, kun löysin blogeissa roikkuessani Talosanomien Jennin Valkoisen Auroran www.talosanomat.fi/iloa-ja-valoa/ Vaikka talo on tyylillisesti hyvin erilainen kuin meidän talomme, on valkoinen värimaailma juuri sitä, mitä me haluamme. Sitä kautta siis löysimme Tikkurilan Puutalot-värikartan maalisävyn 619x. Kyseisellä maalilla sävytetty hirrenpätkä on nyt kuivunut tovin kaupunkikotimme parvekkeella, jossa käyn sitä kurkkimassa. Näillä näkymin päädymme tuohon sävyyn, mutta mihin maaliin – siitä lisää pian!

Kommentit (1)
  1. Oi voi, itsekin kauhistelen valmiiksi ulkomaalien sävyjen valintaa. Koemaalauksia ensi keväänä edessä. 🙂

    Yksi tärkeä pointti on muistaa kunnan hyväksyntä maalia valittaessa. Meillä ainakin piti olla jo rakennuslupahakemuksessa talon ja piharakennuksen väri mietittynä. Ja sepäs se onkin, jos rakennustarkastajalla on eri mielipide siitä mitkä värit sopivat yhteen tai mikä käy alueelle. Esimerkiksi uusilla asuinalueilla voi olla todella tarkkaan määrättä paitsi talojen värit, myös niiden kerrosmäärä ja katon malli. Kannattaa siis aina tarkistaa tarvitseeko värin valitsemisessa ottaa huomioon kunnan mielipide. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *