Putkia & puutarhan satoa

Vadelmat
Rakentajan mieltä ja sielua lepuuttavat oman pihan vadelmat!

(Kaupallinen yhteistyö: Etelä-Päijänteen LVI-palvelu)

Viimeiset postaukset ovat kertoneet pitkälti talomme ulkoisista muutoksista, joten ajattelin kirjoittaa muutaman sanan myös siitä, mitä hirsirungon sisällä tapahtuu.

Asiat ovat edenneet huimalla vauhdilla myös siellä! Runko on siis pystytetty, aluskate asennettu, ja valmistaudumme parhaillaan lattialaatan valuun.

Yksi tärkeimmistä ja suurimmista töistä ennen sitä ovat putket eli lvi-asennukset. Niihin kuuluvat siis vesi-, viemäri- ja ilmanvaihtoputkistojen asennus, ja me valitsimme näitä tekemään monelta taholta hyväksi kehutun Etelä-Päijänteen LVI-palvelun http://www.paijanteenlvi.fi/

Ensimmäinen heidän tekemänsä työvaihe oli taannoin tonttiviemärin ja -vesijohdon asennus ja liittäminen kunnan vesi- ja viemäriverkkoon. Viime viikolla käynnistyi työvaihe numero kaksi, ja siinä riittikin puuhaa.

Listaan tähän ennen lattiavalua tehdyt LVI-työt pähkinänkuoressa:

LVI-työt TOP 4

1.Viemäriputket vedettiin soratäytön sisällä keittiön, kylpyhuoneen ja vessojen tulevien vesikalusteiden paikoille. Tämä on tarkkaa puuhaa – kun lattia valetaan näiden päälle, ei kalusteiden paikkoja enää voi siirtää.

2. Myös kylmävesiputket vedettiin tässä vaiheessa soratäytön päälle.

3. Lattiaeristeiden asennuksen jälkeen styroksien päällimmäiseen kerrokseen asetettiin lämminvesiputkisto.

4. Betoniraudoituksen päälle levitettiin vielä lattialämmitysputkisto.

 

Radonputki
Viemärin tuuletusputki ja radonputki lähikuvassa.

 

Kylpyhuoneen ja saunan putkistoa.
Kylpyhuoneen ja saunan putkistoa.

 

Keittiön vesi- ja viemäriputket tulevan tiskialtaan alla.
Keittiön vesi- ja viemäriputket on sijoitettu tulevan tiskialtaan alle.

 

Tässä työvaiheessa on ollut mukana monta eri toimijaa (putkien lisäksi eristykset, raudoitukset ja sähköt), ja siksi aikataulutus on ollut erittäin haastavaa (muistuttanut dominopeliä kaatuilevine palikoineen). Meillä itsellämme ovat hermot olleet välillä hyvinkin kireällä, mutta luojan kiitos, valitsemamme lvi-firman kanssa aikataulut ovat sujuneet erittäin mutkattomasti.

Samaan aikaan, kun lvi-miehet (toinen meidän “miehistämme” oli kylläkin parikymppinen, erittäin pätevä tyttö!) huhkivat sisällä, minä lepuutin hermojani äitini kanssa sadonkorjuussa sillä puolella pihaa, josta raksasta ei ole tietoakaan. Meille kävi tosiaan niin onnellisesti, että koska taannoin ostimme vanhan tontin, jolla seisoi vanha talo, saimme kaupanpäällisinä myös kaikki tontin marjapensaat ja omenapuut – ja niitä onkin yllinkyllin yhden perheen tarpeisiin.

Keskellä pihaa kasvaa valtava rypäs viinimarjapensaita, joista kaiken värisiä viinimarjoja saadaan talteen aivan yli äyräiden. Vanhan saunan takana löytyy sitten “vadelmalandia”, josta olemme tänäkin kesänä keränneet ihania villivattuja rasiakaupalla. Pihan toisella laidalla on vielä kaksi ikivanhaa omenapuuta, jotka tuottavat hyvinä omenavuosina erinomaisen sadon. Mustikoitakin pihalla kasvoi, mutta niiden varvut jäivät valitettavasti uuden talon jalkoihin.

Viimeiset talvet olemme siis jo täyttäneet kaupunkikotimme pakastimen uuden pihamme antimilla. Jokainen aamu starttaa puurolla tai rahkalla kera omien marjojen. Olen niin fiiiksissä tästä vieläkin! Ja jälleen kerran huokailen onnellisena sitä, että meidän ei tarvitse kasvattaa omaa puutarhaa tyhjästä tontillemme (ja odottaa kärsimättöminä sitä, että se joskus vuosien päästä alkaisi näyttää pihalta).

 

Saunan takaa löytää punaisia herkkuja...
Saunan takaa löytää roppakaupalla punaisia herkkuja…
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *