Miksi maalaiselämä tekee niin hyvää?

Minkälaista on, kun kesä saapuu maalle? Miksi maalla asumista voisi suositella ihan jokaiselle? Vuoden ihanin aika on käsillä, ja meillä tuoreen talon omistajilla alkavat taas kissanpäivät. Aamuisin saa herätä lintujen liverrykseen, tassutella paljain jalain pehmeässä nurmessa postilaatikolle hakemaan lehden ja jäädä juomaan kahvikuppi vaikka talon portaille aamuaurinkoon. Omenapuun kukat ja sireenit tuoksuvat juuri parhaillaan huumaavasti ja marjapensaat notkistelevat jo tulevan sadon raakileista. Rannassa järvi houkuttelee pulahtamaan (olemme tosin käyneet siellä vasta saunan lämmön avustamana), ja tänä kesänä haluisimme opetella ravustamaan sen antimia.

Verrattuna kaupunkilaisiin kesäisiin aamuihin (jotka myös ovat omalla tavallaan ihania) olemme ihan fiiliksissä täällä. Tuntuu siltä, kuin meillä olisi mökki, jolta ei tarvitse lähteä ikinä pois: voiko sen ihanampaa tunnetta ollakaan! Itse muistan etenkin lapsuudesta ne lukemattomat kerrat, kun mökki siivottiin ja sieltä lähdettiin ajelemaan tai soutamaan kotiin. Voi sitä haikeutta.

Jos on vähänkään seurallinen, maalla asumisessa (ainakin täällä meillä) ihanaa on myös kontakti naapureihin. Kun hengailemme pihalla, en taida edes muistaa kertaa, etteikö joku olisi jäänyt ohikulkiessaan aidan taakse juttelemaan. Tai esikoinen lähtisi leikkimään naapurin lasten kanssa. Tai sitä pyytää tuosta vaan naapurit kahvittelemaan omaan pihaan, jos on sattunut juuri leipomaan jotain herkkua. Kellään ei ole tulipalokiire yhtään mihinkään. Kukaan ei mieti, onko hiukset laitettu tai sattuiko jalkaan väärän väriset saappaat. Tästä spontaaniudesta nautin suunnattomasti, sillä kaupungissa kaikki pitää sopia etukäteen. Kaikkea suunnitellaan, ja kaikkeen valmistaudutaan ihan liikaa. Täällä maalla eletään vielä niin kuin joskus ennen.

Myös yhteisöllinen tekeminen on mutkatonta, ja oman kylän menoihin on kiva osallistua. Kaupungissa tarjontaa on miltei liikaa, usein  siinä mittakaavassa, että lopulta ei tule osallistuttua kuin murto-osaan, jos siihenkään. Täällä maalla kaikki tapahtumatkin tuntuvat enemmän spesiaaleilta. Ja kyllä, täälläkin toimii esimerkiksi aktiiviset Facebook-ryhmät, joissa ilmoitellaan pihakirpputoreista, kesäteattereista tai jumppahetkistä puistossa.

 

Tämä puheenvuoro siis pieneksi porkkanaksi niille, jotka harkitsevat mökin ostoa, muuttoa maalle tai talviasuttavan kakkoskodin rakentamista maalaismaisemiin. Suosittelen suurella sydämellä!

Tämän fiilistelyn jälkeen olisi kiva kuulla muiden maalle muuttaneiden kokemuksista. Kuinka kauan tämä (kesä)elämä tuntuu yhtä ihanalta – tottuuko siihen joskus J?

Suloista kesäkuista viikkoa just sulle <3

Kommentit (2)
  1. Ihanasti kirjoitettu! Me ollaan vasta hakemassa rakennuslupaa mutta toivottavasti arkemme on kohta juuri tuollaista <3 Ja toivottavasti pidämme siitä ihan yhtä paljon.

    1. Aivan ihanaa, jos tekstini toimii inspiraationa maalle muuttoon. Se tulee täydestä sydämestä <3. Kaikkea hyvää teille projektissanne ja kaunista kesää! Henna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *