Kesän ihanimmat raparperiherkut
Keskikesän juhla on taas takana päin, ja luonto ei voisi olla enää koreampi. Fiilistelin juuri pihallamme suloisen suven alkua keräten luonnonkukkakimpun ruokapöydälle. Samalla katsastin marjapensaat ja omenapuut – ja niiden kypsyvien raakileiden tilanteen. Kaikki ihanuus, etenkin kaikki puutarhaherkut, ovat vasta kypsymässä, mutta raparperista olemme nauttineet täysin rinnoin jo monta viikkoa.
Koska koko ajan ei ehdi kokata tai leipoa, olen sullonut pakkaseen jo useamman pussillisen tätä herkkua – aion nauttia raparperista pakastemarjojen tavoin koko talven. Ja vinkkinä niille, jotka haluavat nauttia vain nuoren raparperin ohuista, maukkaista varsista: kerää ne heti alkukesästä talteen pakkaseen, ja voit käyttää niitä pitkin kesää vaikkapa leivonnaisissa tuoreen raparperin tavoin.
Raparperi on aina ollut yksi suosikkikasveistani sen monipuolisuuden vuoksi. Sille tulee aina löydettyä joitakin uusia reseptejä ja käyttömuotoja. Ja onhan raparperi myös erinomaisen terveellinen: hyvä kaliumin lähde, ja lisäksi siinä on A- ja C-vitamiinia sekä kalsiumia. Kurkkaa täältä aiemmin tekemääni postausta muista pihan vitamiinipommeista.
Räpsin muutamia kuvia muun muassa uudesta ihastuksestani: maapähkinä-raparperipiirakasta. Löysin ihanan reseptin (joka on myös vegaaninen), jossa yhdistyvät maapähkinävoi sekä kookossokeri. Kaksi viimeksimainittua ovat ihan uusia tuttavuuksia mulle, mutta olen jo hullaantunut makuyhdistelmään. Kyseisessä piirakassa on siis paksu murumainen kuorrute tällä makumaailmalla – aah! Juuri sopiva herkku kesän juhlistamiseen.
Perinteisempi herkku, jota aina vaan rakastan vuodesta toiseen, on raparperivispipuuro – aah, etenkin tuoreena, hitusen lämpimänä maidon kanssa se on taivaallista. Puuroa on hauskaa maustaa oman fiiliksen mukaan vaikkapa kardemummalla tai vanilijalla, ja myös lapset tykkäävät sen samettisesta mausta. Esimerkiksi täältä löydät hyvän perusreseptin puurolle, jonka on toteuttanut Perinneruokaa prkl-blogin Mika.
Kukkivaa heinäkuuta, ystäväinen <3