Olgan kotona
Olgan kotona

Vappusima

Vielä ehtii tehdä simaa vapuksi. Minulla on jo kolmas sima tekeillä, nyt kokeilen sitruunan sijaan verigreippi-versiota. Isäni kerää koivuista mahlaa, joten teen siman siihen, mutta tottakai vedelläkin onnistuu. Kokeile myös siman maustamista salvialla…

Tässä ohje:

6 litraa vettä tai koivunmahlaa
7 dl (intiaani)sokeria
1 dl hunajaa
2 sitruunan mehu +kuoret
n. 1/10 palaa hiivaa

Kuumenna litra vettä, liuota siihen suuressa astiassa sokeri ja hunaja. lisää seokseen 5litraa vettä. Murenna sekaan pieni pala hiivaa (n. 2 herneen kokoinen pala)

Pese sitruunat hyvin. Kuori ohuesti sitruunan keltainen kuoriosa kuorimaveitsellä irti. Purista sitruunoista mehu. Lisää kuoret ja mehu simaan.

Anna siman käydä huoneenlämmössä 1vrk.

Pistä pestyjen pullojen pohjalle pari lusikallista sokeria ja muutama rusina. Pullota sima ja siirrä kylmään. Sima on valmista kun rusinat nousevat pintaan, yleensä 3-5vrk kuluttua.

Kuva: Emilia Ikäheimo

Kommentit (4)

 1. kirsi t

  Heippa Olga, osaatko neuvoa miten sitä mahlaa kannattaa kerätä..?:)
  Hyvää vappua teidän koko perheelle. Blogistasi tulee hyvä mieli!

 2. heidi

  kiitos ohjeesta. ukkini aikoinaan keräsi myös mahlaa ja sitä juotiin sellaisenaan. ukki kutsui sitä taikajuomaksi, flunssan karkoitukseen. hunaja oli toinen aine millä flunssat lähti. kiitos kun olet jaksanut kirjoitella näin monesti. on ollu päivän piristys kun pääsee lukemaan uusia juttuja ja ideoita. kiitos olga!

 3. Tuomo

  Osta kirkasta muoviletkua vaikka 2 m. poraa koivunrunkoon sen letkun kokoinen
  reika. Tee se reikä vähän vinoonasentoon alaspäin, se reikä on oltava tiukka, senkin johdosta. Se keräilyastiana on paras pullo, aurinko on sille paha, peitä se jotenkin ettei siihen paista. Tiivis korkki siihen esim. pulloon ja siitä se leku läpi. Jos on isompi koivu, laita toinen reikä toiselle puolelle, sitä letkua on varattu sillä se mitta. Kun lopetat, reikään tulppa. Jos se mahla on liian voimakasta, laimenna sitä votkalla. Jos se puu ole oma laita havuja vähän eteen.

 4. Olga

  Juu, ei tosiaan kuulu jokamiehen oikeuksiin, eli pitää olla maanomistajan lupa. Itse en ole tuota vodkaa kokeillut… Puristan mahlaan muutaman tipan sitruunan mehua ennen juomista, sopii hyvin, ei tunnu niin makealta. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *