Blogit
Olgan kotona

Uusi vanha sauna

Hurahdimme Tuukan kanssa pitkästä aikaa remontointiin ja viikonloppu on mennyt pitkälti saunaremontin parissa. Emme ole tätä ennen tehneet saunallemme koko täällä asumisen aikana juuri mitään. Se on todella (ei mitään hajua kuinka) vanha ja meidän mielestä lähtökohtaisesti kamalan symppis, mutta se vain alkoi olla aika karmeassa kunnossa. Meillä oli hommaan 2 kantavaa ajatusta: Tehdään sellainen sauna mihin kehtaa kutsua vieraita kylään ja tehdään tämä remontti niistä raaka-aineista mitä meillä jo on, eli ostetaan mahdollisimman vähän mitään uutta. Lauteet purettiin, notkahtanut katto suoristettiin ja lahonneet seinät poistettiin. Vuosia tukkeessa ollut lattiakaivo avattiin ja imeytyskenttä uusittiin (kyllä, olemme tähän asti peseytyneet pihalla! T: kylähullut). Isäni oli tuonut pinon teettämiään hirsiä tontillemme säilöön (lahoamaan). Pelastimme niistä ne, mitä pelastettavissa oli ja rakensimme niistä kaksi uutta seinää saunaan. Lovetukset tehtiin reteästi moottorisahalla ja isältä oli jäänyt myös hirsien väliin laitettavaa huovutettua villanauhaa. Ylijäänyttä lattialautaa oli valmiina, eristevillaa ja ruuveja jouduttiin ostamaan. Tuukka halusi korotetun lattian ja minä vastakkain olevat lauteet. Lopputulos on meidän mielestä ihan mahtava. Eilen saunottiin lähes valmiissa saunassa onnellisena kello 1 yöllä, ei vain malttanut odottaa seuraavaan iltaan. Kädet on kipeät ja mieli virkeä, tulee ihan tänne muuton alkuajat mieleen, kun remontoitiin aamusta iltaan hirveän puuskan vallassa.

Sillä aikaa kun me olemme olleet remontin kimpussa, lapset ovat olleet mukana, lastenvahdin kanssa tai ilman, auttaneet mitä voivat ja leikkineet pääosin pihalla. Tytöt auttoivat minua eilen illalla pihalla, lapioimme hiekkaa kottikärryyn. Kysyin että missäs minun lapio on, ja se oli Kirpulla. Helga sanoi ” Varo vain Äiti, kohta me tehdään sun kaikki työt!” johon Hilma jatkoi: ”Niin, kohta me kirjoitetaan höpön löpöä jonnekin nettisivulle!”

Tunsin työni tärkeäksi. Kiitos kun luette tätä mun höpön löpöä.

Kommentit (14)

 1. Lapsuus

  Voi että kun tuli lapsuus mieleen. Kunnon sauna jossa on sitä elämän makua. Ja kiitos höpön löpöistä. Minäkin oikein odotan uusia kirjoituksia, ovat niin parhaita, ei mitään turhaa pröystäilyä. Kiitos!

 2. saunafani

  Voihan vitsi, kun on hieno uusvanha ja tulee niin mieleen papan kunnostama samanmoinen sauna, joka oli päässyt huonoon kuntoon. Kyllä oli ihana saunoa puuntuoksuisessa saunassa ilman vaihtuessa ja lintujenlaulun kuuluessa ikkunan takaa. Onnea teille uuteen saunaan ja mahtavaa, että vanhan kunnioitus on kestävällä pohjalla.

 3. lene

  Nuo vanhat ulkosaunat on sitten IHANIA! Onneksi ihmiset säästää niitä, tai ainakin minun suvussa ja tuttavapiirissä, ja kesäaikaan niitä myös käytetään. Esim. serkun maatilalla on ihana iankaikkisen vanha sauna jossain riihen päädyssä. Sitä lämmitetään kyllä joulusaunaksikin, vaikka talossa on (uudehko) sauna myös sisällä. Mutta se pihasauna on ihan eri juttu.
  Kova homma teillä on ollut jotain imeytyskenttiä myöden, mutta kiva että voitte nyt peseytyä ihan sisälläkin :)) Ja tuo lauderatkaisu näyttää käytännölliseltä, kun tila näyttää melko pieneltä. Hyvin tilaa peseytyä tuossa keskellä, ja varsinkin lasten ei tarvitse pyöriä ihan kiukaan vieressä. Kiitti hirmusti näin ihanasta jutusta ja hienoista kuvista.

 4. utelias

  Eikö teillä ole pesutiloja sisällä talossa ollenkaan? Entäpä wc?
  Ulkotiloillakin pärjää, jos asenne on vaan kohdallaan. Kokemusta on 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *