Torsti Matti Tapani

Nyt Torstista tuli virallisesti Torsti ja juhlat ovat onnellisesti takanapäin. Toiset nimet valittiin Tuukan edesmenneen isän ja minun edesmenneen isoisäni mukaan.
Tytöillä oli vielä muutama päivä sitten muitakin hyviä nimiehdotuksia. Helga esitti edelleen Toivoa ja Moosesta, Kirppu oli sitä mieltä että Pekka Haavisto sopisi pikkuveljen nimeksi, vaikka meillä sen niminen kukko jo onkin. Hilma sen sijaan ehdotti ennakkoluulottomasti vähän eläimellisimpiä nimiä: hänen vahvimmat ehdokkaansa olivat Iso susi sekä Ampiainen.
No ei tullut ampiaista, tuli Torsti, tai Tovsti, kuten Hilma sen hauskasti lausuu.
Torstin juhlat oli pienet ja rennot. Paikalla neljä mahtavaa kummia, Vesku, Annika, Elina ja Juha sekä lisäksi vain kaikkein lähimmät ja rakkaimmat.

Ristiäiset tulivat vähän yllättäen, päätös sunnuntain ristiäisistä tehtiin maanantaina, joten ei ainakaan ehtinyt stressamaan, kun oli tuo vappukin siinä välissä. Kylämme Sääskjärven maatalousnaisilla on aivan mahtava tapa toimittaa jokaiselle kylään syntyvälle uudelle vauvalle valtava rotinarinkeli. Ja mikä parasta, rinkeli toimitetaan perheeseen juurikin ristiäisiä varten. (Tässä vaiheessa en malta olla mainitsematta että Tuukka unohtaa aina rotina –sanan ja kutsui pullaa sulavasti lätinärinkeliksi…)


Niinpä tämän päivän tarjoilut nojasivat tuohon valtavaan pullaan. Lisäksi tein tyttöjen kanssa pasteijoita valmisvoitaikinaan sekä jotenkin ah, niin 80-lukulaisia cocktailtikkuja. Sitten oli vadelmatäytteisiä vanhanaikaisia herrasväen pipareita ja mascarponetäytteinen suklaakakku.

Ja vielä pitää hehkuttaa. On ihana huomata että ei ole tämä lasten kanssa kokkailu ollut turhaa. Kun aamulla kiireessä havahduin siihen että tytöt voitelivat ja koristelivat ilman minkäänlaista ylimääräistä sotkua tai ongelmaa kolme pellillistä pasteijoita minun apunani olin todella ylpeä ja onnellinen neljän lapsen äiti!

Tässä alla reseptejä:

Kasvispasteijat
48 kpl

Täyte:
3dl täysjyväohraa
½ kasvisliemikuutio
1 purjo
1 sipuli
2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja2
ruokalusikallista voita tai öljyä paistamiseen
mustapippuria
2tl kuivattua basilikaa
1tl kuivattua timjamia
1tl hunajaa
1 pkt sipuli-ruohosipuli Koskenlaskijaa
½ dl vettä

Lisäksi tarvitset:
3 pkt voitaikinalevyjä
1 kananmuna voiteluun
Pinnalle: seesaminsiemeniä

Keitä ohrat kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan.
Pilko sipuli purjo ja aurinkokuivatut tomaatit . Paista niitä voissa pannulla hetki. Mausta. Lisää lopuksi koskenlaskija paloina sekä vesi. Sekoittele kunnes koskenlaskija on sulanut. Lisää joukkoon kypsennetyt, valutetut ohrat.

Leikkaa voitaikinalevyt puoliksi, eli neliöiksi. Lisää täyte ja taita levyt kolmioiksi. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
Paista 225°c n. 12 minuuttia.

Mascarpone-suklaakakku
20 hengelle

Tämä suklaakakku (jossa muuten ei edes ole suklaata vaan kaakaota!) soveltuu hyvin tehtäväksi edellisenä päivänä juhlia varten, silloin kuori ehtii kovettua ja täytteestä tulee mehukas.

Pohja:
300 g pehmeää voita
4 dl intiaanisokeria
4 kananmunaa
6 dl vaaleita spelttijauhoja
2 tl leivinjauhetta
4 tl vaniljasokeria
6 rkl kaakaojauhetta
½ tl suolaa
2 dl maitoa

Täyte:
1 pkt Mascarponejuustoa (250g)
2 dl vispikermaa
½ dl sokeria tai hunajaa
1/3 tl vaniljajauhetta (tai 2 tl vaniljasokeria)
aprikoosihilloa

Kuorrutus:
75g voita
5 dl tomusokeria
4 rkl kaakaojauhetta
3 tl vaniljasokeria
n. 2/3 dl kahvia

Sekoita voi ja sokeri, lisää kananmunat voimakkaasti vatkaten. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen maidon kanssa. Kumoa suureen kakkuvuokaan ja paista 160°c n 50min. Kokeile puutikulla että kakku on sisältä kypsä!

Vatkaa täytettä varten kerma ja sekoita joukkoon mascarpone, sokeri sekä vaniljajauhe. Halkaise jäähtynyt kakku kahtia. Levitä pohjakerroksen päälle aprikoosihilloa ja levitä hillon päälle mascarponevaahto. Levitä kansipalan alapuolelle myöskin hilloa. Käännä kansi kakun päälle.

Valmista sitten kuorrute. Sulata voi kattilassa. Lisää kahvi ja kuivat aineet. Sekoita hyvin. Jos kuorrutteesta tulee liian paksua lisää kahvia, jos liian löysä, lisää tomusokeria. Kaada kuorrutus kakun päälle ja levittele sitä hieman reunoille. Anna jäähtyä. Koristele ennen tarjoilua.

Kasarihengessä:  Cocktailtikuissa briejuustoa, marinoituja artisokan sydämiä ja kirsikkatomaatteja. Alempi kuva: Rositanmaidosta tehtyä uunijuustoa, rypäleitä ja oliiveja. 

Kommentit (4)
  1. Onnittelut Torstille suloisesta nimestä! Ja vanhemmille ja isosiskoille pikku Torstista! Tää on ihana blogi, käyn lukemassa säännöllisesti 🙂

  2. MiMa Huvilalta
    6.5.2013, 17:19

    Hauska nimi pojalla. Onne koko perheelle näin myöhässä suloisesta pikkuveljestä joka olisi voinut olla Pekka iso Susi Haavisto tai Mooses Toivo Ampiainen…kelpo nimiä kaikki..paras kuitekin ehkä tuo Torsti =)

    Mahtava juttu tuo rotinapulla tai lätinäpulla, smapa se miksikä sitä sanotaan, se on tullut kuitenkin täydestä sydämestä teille.

    Hyviä reseptejä laitoit taas jakoon. Pakko testata. Nyt olen jo kokeillut pinaattilelut (nokkosletut), Quinoa-pinaattivuokaa ja tomaattista hirssikeittoa, kaikki namnam herkkua…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *