Tiramisu-uunijäätelö – älyttömän hyvää!

Kaupallinen yhteistyö: Pingviini

Minulla on joku kaukainen lapsuusmuisto uunijäätelöstä. Muistan, että isosisko sitä kotitaloustunnin (tai siis Kotsan tunnin, niin kuin Nurmeksessa sanottiin!) innoittamana teki, että se kuorrutettiin marengilla ja sitten jäätelöä valui pellille. Muistan myös että minusta tuntui, että se oli lähinnä jäätelön tuhlaamista.

Nyt päätin olla ennakkoluuloton ja käydä kohti tuntematonta. Päätin heti, että teen elämäni ensimmäiset uunijäätelöni kuppeihin, se tuntui siistimmältä vaihtoehdolta. Tein alkuun kokeeksi muutaman perinteisemmän uunijäätelökokeilun marjoista, hilloista ja marengista, mutta lapset eivät innostuneet, vaan niitä kohteliaasti maistettuaan he pyysivät pelkkää jäätelöä ja marjoja, “ilman tuota kuorrutusta”. Kun lapset eivät innostuneet, mieleeni juolahti ajatus jostain ennemmän aikuisille maistuvasta versiosta. (Ensi kerralla teen lapsille jotain näistä resepteistä niin taatusti kelpaa…)

Minulla on aina komerossa amarettoa, koska laitan sitä tiramisuun, josta tykkään hirvittävän paljon. Päätin kokeilla tehdä tiramisu-uunijäätelöä. Järkeilin että aidosta Pingviini-vaniljakermajäätelöstä täytyy tulla samantapainen täyteläisyys kun mascarponejuustosta. Jos tämä toimii, niin minulla olisi jatkossa vähän erilainen, kotimainen versio sille ainaiselle mascarponelle. Savoiardikeksejäkin löytyi komerosta, joten tästähän tulisi helppoa!

Ja todella, lopputulos oli todella hyvä!  Olen vakuuttunut, että tästä herkusta tulee kyllä haastaja monien päivälliskutsujen jälkiruoaksi. Hetken kyllä pohdin että mitenköhän mahtavat pinnan kaakaojauhe ja marenki toimia yhteen, mutta huoli oli turha, tässä toimi minusta kaikki.

Ja minä söin näitä muuten aika monta.

Uunijäätelötiramisu

8 hengelle

1 l Pingviini-vaniljakermajäätelöä

2 kananmunan valkuaista

½  dl sokeria

n.1 dl vahvaa kahvia

8 rkl amaretto-likööriä

pinnalle: tummaa kaakaojauhetta

 

Laita uuni kuumenemaan 250°C. Pilko savoiardikeksit paloiksi ja asettele uuninkestävien kuppien pohjalle. Kostuta keksit kahvilla ja anna pehmentyä (n. 1-2 rkl kahvia kuhunkin kuppiin on riittävä määrä.)

Ota jäätelö pakkasesta  pehmenemään. Vatkaa kananmunan valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Pilko jäätelö paloiksi ja asettele palat kuppeihin. Kaada kuhunkin kuppiin ruokalusikallinen amarettoa jäätelön päälle. Peitä kuppien pinta valkuiaisvaahdolla ja paista uunitiramisuja kuumassa uunissa n.2 minuutin ajan.

Siivilöi päälle tummaa kaakaojauhetta ja tarjoile heti kun kuppien pinta ei ole enää polttavan kuuma.

Kommentit (2)
  1. Hei ja terveiset Nurmeksesta. Olen jonkun kerran lukenut juttujasi ja nyt päätin kommentoida. Meilläkin jääkaapissa usein tuollainen pieni pullo amarettoa ja mascarpone -juustoa, (jota saa jo meidänkin marketeista!) ja ajatuksena tehdä tiramisua. Mutta tuo uunijäätelö -vaihtoehto tuntui sen verran raikkaalta, että taidan tehdä vaihteeksi sitä, ainakin nyt viikonloppuna. Terveiset koko perheelle!

  2. Mamman keittiöstä
    1.2.2017, 10:31

    Hei, hyvä idea jalostaa jäätelöstä jälkiruoka. Vaikka olen aikuinen, niin olen pohjaton jäätelöllä herkuttelija, myös talvella. Menee siis kokeiluun ;))

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *