Täytetyt punajuuret

Kaupallinen yhteistyö: Arla apetina

Tähän yhteistyöhön oli helppo lupautua mukaan, sillä pidan todella paljon paitsi Apetina-juustojen mausta, myös pehmeästä rakenteesta.  Esimerkiksi Apetinan Classic palajuustoa meillä on lähes aina jääkaapissa. 

Lupasin kehitellä uuden reseptin, jossa käytän Apetinan maustettuja juustokuutioita. Ensimmäisenä mieleeni tuli kesäkurpitsakiekot, joiden ohje löytyy mm. Olgan Vegekirjasta (Tammi), niihin maustetut feta-tyyppiset juustot sopivat ihan superhyvin. Samalla mieleeni hiipi ajatus jostain talvisemmasta reseptistä, ehkä jotain juhlavampaa joulupöytään…?

Punajuuri on juures, joka ainakin meillä on käytössä eniten juuri talviaikaan. En pidä vuohenjuuston mausta, joten yhdistän punajuuren lähes aina feta-tyyppisiin juustoihin. Nyt valmistin täytettyjä uunipunajuuria. Punajuurien kovertaminen vaatii vähän näpertämistä, mutta on vaivan arvoista. Nopeamman version tästä reseptistä saat kun halkaiset punajuuret keskeltä ja koverrat punajuurten puolikkaat.

Juhlaruokia tehdessä juuri tällaiset reseptit, mitkä voi valmistella hyvissä ajoin etukäteen ja vain laittaa uuniin juuri ennen ruokailua, ovat mielestäni parhaita.

Valitsin tähän reseptiin valkosipulilla ja yrteillä maustetut Apetina juuston ja makuyhdistelmä oli napakymppi. Öljymarinoitujen juustojen öljyn käyttäminen ruoan laitossa on minusta järkevää ja se myös tuo ruokaan lisää makua.

Täytetyt punajuuret

6 hengelle lisukkeeksi

 

6 kpl isohkoa (n. tennispallon kokoista) punajuurta

1 prk Apetina garlic and herbs –juustokuutioita

½ purjo

½ sipuli

1 rkl voita

3 rkl Apetina carlic and herbs –juustokuutioiden öljyä 

pieni nippu tuoretta persiljaa

pieni nippu tuoretta basilikaa

mustapippuria myllystä

ripaus suolaa

1 dl juustoraastetta

 

Pese punajuuret hyvin, älä kuori. Aseta ne sellaisenaan, kokonaisena uuninpellille ja kypsennä niitä 190° uunissa (170°C kiertoilma) n. 1,5 tuntia kunnes ne ovat kypsiä. Kypsennysaika vaihtelee punajuuren koon mukaan. Anna punajuurien jäähtyä leivinpaperin ja liinan alla.

Leikkaa jäähtyneistä punajuurista kanta ja ”hattu pois”. Aseta ne kantapuoli ylöspäin pellille ja koverra sisustaa ulos terävää pientä veistä ja pikkulusikkaa käyttäen Jätä punajuurten reunoilla ja pohjaa seinämää, säästä koverretut sisukset.

Hienonna purjo ja sipuli. Kaada kuumalle paistinpannulle öljyä Apetina juustokuutiopurkista ja lisää voi. Kuullota hienonnettuja sipuleita voi-öljyseoksessa miedolla lämmöllä n 5 minuutin ajan.

Hienonna punajuurten koverretut sisukset pieniksi. Lisää niihin Apetina juusto sekä kuullotetut sipuli. Mausta tuoreilla yrteillä, suolalla ja pippurilla.

Täytä koverretut punajuuret seoksella (voit ihan painella täytettä tiiviisti koloihin) ja kuorruta juustoraasteella. Laita punajuuret 190° uuniin (170°C kiertoilma) n. 25 minuutiksi ja tarjoile heti.

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *