Suolainen kurpitsa-aurajuustopiirakka
Tein tänään kurpitsalyhtyjä. Aina halloweenin kynnyksellä tulee se ongelma, että kun kurpitsa on koverrettu ja lyhty tehty, niin mitä siitä sisuksesta sitten kokkaa? Päätin kokeilla tehdä suolaista kurpitsapiirakkaa, koska makea amerikkalainen versio ei koskaan ole ollut varsinainen suosikkini.
Valitsin kurpitsalle kumppaniksi Aurajuuston, koska mielestäni se tarvitsee jonkun vahvan makuparin rinnalleen.
Paistoin tänään myös marenkeja, siksi ohjeessa on 3 keltuaista. Pelkkien keltuaisten käyttäminen tekee minun mielestäni piirakan täytteestä aina erityisen hyvän ja kuohkean. Voit tietenkin korvata ne myös yhdellä isolla kananmunalla.
Lopputulos on tosi mehevä ja minusta onnistunut. Aika rasvainen, vahvan makuinen ja täyttävä. Eli tosi hyvä!
Hyvää halloweenia kaikille!
Kurpitsa-aurajuustopiirakka
Pohja:
150g voita tai margariinia
3 dl grahamjauhoja
125 g maitorahkaa
1 dl juustoraastetta
Täyte:
n. 1,5 l kurpitsan sisusta pilkottuna
1 iso sipuli
2 valosipulinkynttä
2 peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
mustapippuria
ripaus suolaa
pieni nippu tuoretta timjamia hienonnettuna
1 pkt Aurajuustoa
3 kananmunan keltuaista
1 dl kermaa tai kaurakermaa
Tee ensin täyte. Kuullota sipuleita ensin öljyssä hetki, lisää kurpitsa ja mausteet. Anna hautua ilman kantta jonkin aikaa että kurpitsat kypsyvät vähän ja niistä haihtuu pois nestettä. Lisää juusto pieninä paloina ja jätä seos jäähtymään hetkeksi.
Valmista seuraavaksi piirakkapohja. Sekoita ensin käsin tai yleiskoneella pehmeä voi ja jauhot. Lisää joukkoon rahka ja juustoraaste.
Painele valmis taikina piirakkavuoan tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.
Sekoita keskenään munankeltuaiset ja kerma. Lisää ne kurpitsatäytteen joukkoon ja sekoita. Kumoa seos piirakkapohjan päälle ja tasoita pinta.
Paista 170 asteessa (kiertoilma) n. 40- 45min. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.
Miksi päivität tätä blogia niin harvoin!