Blogit
Olgan kotona

Sadonkorjuun aika

Puutarhaharrastuksessa oppii joka vuosi. Tänä vuonna olen oppinut sen, että tomaattien viljely on vaikeaa ja minunlaiseni hätäinen puutarhuri tarvitsee lähes huoltovapaita lajikkeita. Jos haluan ensi kesänä selvitä lähes pelkällä kastelulla, ehkä joku pensasrypäletomaatti voisi toimi, sillä nyt kasvihuoneen perällä notkuu 5 tomaatin tainta täynnä isoja vihreitä pihvitomaatteja jotka eivät vain millään meinaa ehtiä kypsyä ennen pakkasia. Toki saan tomaatit kypsymään kun tuon ne sisälle pimeään kaappiin mutta ei se ole sama asia, omassa kasvihuoneessa kun on parasta se että sieltä voi hakea tuoreita kasviksia, sellaisia mitä voi jo vähän maistaa matkalla talolle. Tämän kriteerin täyttää tämänkin vuoden suosikkini, kasvihuonekurkku. Neljästä taimesta on riittänyt satoa niin hyvin että muutamaan kuukauteen ei ole tarvinnut kaupasta kurkkua ostaa. Lasten pihaleikitkin ovat kestäneet tavallista pidempään kun he osaavat itse hakea kasvihuoneesta kurkkuja välipalaksi.
Lisäksi jatkoajalle ensi vuoden kasvihuoneeseeni pääsevät seuraavat onnelliset lajikkeet: kaikki mahdolliset erilaiset salaatit, suosikkina rapea keräsalaatti, basilika, portulakka, pavut (suosikkina sinipalkoinen papu), sekä säälistä muutama rypäletomaattilajike. Toki aina jotain uutakin pitää kokeilla. Muutama vuosi takaperin minulla oli vesimelonia kasvihuoneessa ja satoa kertyi kolme greipin kokoista, mutta hyvän makuista hedelmää. Ensi vuonna taidan kokeilla muutaman vuoden tauon jälkeen paprikaa.
Kasvimaan puolella sävelet ovat aika selvät. Tämän vuoden sato onnistui odotuksien mukaisesti, joten olen uusinut ensi keväälle sopimukseni kesäkurpitsoiden, jättikurpitsan, punajuuren, mangoldin ja purjon kanssa.
 

Kommentit (3)

 1. Ellu

  Meillä taas tuntuu, että kirsikkatomaatteja tulee yllin kyllin muutamasta taimesta. Ja me ei olla niitä juurikaan hoidettu. Paprikaa ei olle koskaan saatu onnistumaan, luovutettiin sen kasvattaminen jo muutama vuosi sitten. On se vaan niin ihmeellistä, tämä kotipuutarhurina toimiminen. Mutta niin ihanaa!

 2. Miimu

  Kyllä meillä tänäkin vuonna paprikat kasvoi, tosin isäntä oli ”tilannut” anopilta chilipaprikan taimen niin. 🙂
  Viinirypäle tuotti taas satoa, suosittelen kokeilemaan. Eikä meilläkään tomaatteja muuta kun kasteltu ja satoa tuli siltikin omiks tarpeiks jos ei ylikin. Mä olen sen verran laiska hoitamaan noita että pitää valita semmoisia lajikkeita että varmasti tulee satoa. 🙂

 3. Muori

  Meillä tuli tomaatteja alkukangertelujen jälkeen yli oman tarpeen. Kasvatin keväällä taimia, jotka kuitenkin näyttivät kesän koittaessa kovin hinteliltä, joten ostin lisää taimia ja istutin lopulta molemmat. Lopulta omat taimet tavoittivat kasvussa valmistaimet ja satoa tuli rutkasti. Ensi kesänä aion kylvää jonkun joutomaa-alan härkäpavulle – osin maanparannusmielessä – jota nyt oli kasvimaan puolella ja joita oli mukava tiputella pitkin syyskesää soppaan jos toiseenkin. Ja ehkäpä lisään muutakin papualaa. Ainakin tänä kesänä kaikki kolme lajiani onnistuivat mainiosti ihan avomaalla. Samoin kuin puolipitkä kurkku ja chilin sisältä kaivelluista siemenistä kasvatettujen taimien chilit. Kirsikoille (ensimmäinen sato ikinä) kävi vähän heikommin: linnut söivät ne hetkessä – puska vaan pölisi… Ehkä pitää keksiä jatkossa jotain, jos meinaan niitä itsekin poimia.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *