Blogit
Olgan kotona

Säästöjä keittiössä?

Kaupallinen yhteistyö: ekopaasto

On varmasti totta että kotitaloussähkön kuluttaminen ja sen kulutuksen pihistely ei varmasti pelasta maailmaa, mutta sillä voi myös säästää rahaa. On kiva avata sähkölasku kun summa yllättää pienuudellaan. Riippuu tosi paljon taloudesta ja asumismuodosta kuinka paljon voi säästää kodin energiankulutuksesta liittyen vaikka lämmitykseen, mutta ruokaa kotona laittavat lähes kaikki. Olen itse koittanut kovasti opetella muutamia peruskikkoja, joilla arjen ruoanlaitossa säästäisi sähköä. Saattaa jonkun korvaan kuulostaa vähän fanaattiselta, mutta näillä perusjutuilla meillä mennään.

1.     Pakastimen sulatus. On muuten ihan hirveää hommaa, etenkin aina etukäteen ajateltuna. Kannattaa tehdä pakkasella, jolloin saa pakasteet sulatuksen ajaksi ulos, tai sitten kylmälaukkujen kanssa. Aina minä ainakin yllätyn, kuinka tilava se pakastin sulatuksen ja 5 vuotta vanhoista (ehkä hernekeittoa?) epämääräisisitä pakasteista luopumisen jälkeen on. Pakastimen sulatusta suositellaan tehtävän 2 kertaa vuodessa. Olen tinkinyt tästä, sulatan pakastimemme kerran vuodessa.

Pakastin on muutenkin vähän ristiriitainen laite minulle. Jos asiaa pohtii ympäristön kannalta, Vie se hirveästi energiaa ja mitä siellä nyt sitten on, marjoja, leipää ja jotain kasviksia. Yleensä suosin kuivatuotteita, mutta toisaalta, kyllä se ruoan kuivattaminenkin vie taatusti energiaa. Nämä ovat tällaisia asioita että tieto lisää tuskaa. En siis pohdi enempää vaan hyppään seuraavaan aiheeseen.

2.     Ruoan haudutus on suosikkini. Se tarkoittaa minulle yksinkertaisesti sitä, että laitan levyn tai uunin ajoissa pois päältä. Kun ruoka on kiehuvaa, se kypsyy siihen asti kunnes jäähtyy. Jos pelkäät uuniruoan kuivumista, sen voi peittää uunissa foliolla. Tai ottaa ulos, peittää leivinpaperilla ja muutamalla pyyhkeellä ja antaa hautua siinä vielä puolisen tuntia.  Haudutuksen teho on selkein puuroissa. Kun puuro on melkein kypsää, levy pois päältä, kansi päälle ja  sitten puuron voi unohtaa siihen vartiksi. Ja näin maku vain paranee.

3.     Pakasteiden sulattaminen jääkaapissa. Pieni juttu, mutta kaikki ymmärtää että on järkevää. Tässä pitää vain muistaa olla ajoissa liikkeellä, koska sulaminen on tällöin hitaampaa.

4.     Mikron käyttäminen järkevästi. En ole mikroaaltouunin ystävä, meillä sellainen kuitenkin on, ja käytän sitä mahdollisimman vähän. Meillä on leivinuuni, joten lämmitän ruoan useimmiten siellä. Joskus, kun mikroa käytän (esim kesäisin, kun uunia ei lämmitetä), pyrin aina lämmittämään isomman määrän kerralla kuvun alla, eikä yhtä lautasta kerrallaan.

5.     Leipomisen ja ruoan valmistuksen yhdistäminen. Kun leivon, mietin, että teen samalla uunin lämmittämisellä myös ruokaa. Kiertoilmauuni on kiva, koska sinne saa enemmän paistettavaa kerralla.

6.     Vedenkeittimen käyttö. Vedenkeitin on minun lempilaitteitani keittiössä, koska se on yksinkertaisesti niin nopea. Se vie toki paljon energiaa, mutta tämä kulutus kuulemma tasoittuu siinä, että se on niin vähän aikaa päällä. Kun keitän itselleni kupin teetä, kaadan veden aina ensin hanasta teekuppiin ja siitä keittimeen. Ja keitän näin vain sen määrän mitä tarvitsen. Käytän vedenkeitintä myös ruoanlaitossa apuna, jos ruokaan tulee lisätä litra vettä ja kuumentaa se sitten kiehuvaksi, on minusta loogista keittää vesi kiehuvaksi vedenkeittimessä ja kaataa sitten vasta ruokaan.

Joka tapauksessa, kului energiaa tai ei, tehkää itse ruokaa ja juuri sellaista mitä itse haluatte syödä. Liikaa jos miettii ja pohtii, alkaa koko ekologisuus ja energiansäästö vain turhauttaa, ainakin minua. Itse ajattelen tämän niin, että kierrätän, säästän energiaa ja mietin ekologiselta kantilta ruokaani ennen kaikkea lasteni takia, että he oppisivat elämään tuhlaamatta, kierrättäen, maapalloapalloamme kunnioittaen. Muutos maapalloa ja luonnonvaroja säästävään ihmisten elämään tällä on sukupolvien päässä. Me vasta aloittelemme sitä.

Meillä leivinuuni on koko perheen yhteinen rakkaus. Se lämmittää koko keittiön, kypsentää ruoat, kuivattaa hanskat ja hemmottelee kissoja.

Kommentit (7)

  1. hanna

    Noi pakastinjutut tosiaan. Pakastimen sulatus ja inventointi on todellakin Urakka. Arkkupakastin on tilava ja sinne saa kätevästi nakattua vaikka raa’an joulukinkun teurastuksen päätteeksi joulua odottelemaan. Mutta se järjestely ja sulatus! Tämmöinen lyhyenläntä naisihminen joutuu lähes käsinseisontaan pakastimen etulaidan varaan siinä vaiheessa, kun sieltä pohjalta hamuaa alimpia tavaroita käsiinsä. Pitkävartinen ikkunanpesinsetti on osoittautunut käteväksi työkaluksi ison pakastimen pohjan pesussa ja kuivauksessa – kannattaa koklata.

  2. Jutta

    Olet Olga väärässä mikron suhteen. Mikrossa nimenomaan kannattaa lämmittää pieniä annoksia kerrallaan. Pieni lämpiää nopeammin jopa koon mukaan suhteutettuna.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *