Blogit
Olgan kotona

Rosita manikyyrissä

 
Meillä kävi sorkkahoitaja. Ei sitä silloin lehmää hankkiessa tullut mieleenkään mitä kaikkea sen huoltoon ja hoitoon liittyy, mutta nyt tämäkin on jo tuttua hommaa. Rosita on kasvatellut kynsiään muutaman vuoden ajan ja nyt oli taas aika kutsua paikalle Raimo Rautasalo. Hän on lähiseudun ainut ja paras sorkkahoitaja, sekä niin valloittava persoona, että hänen tapaamisensa tuo huomattavaa lisäarvoa tälle välttämättömälle mutta Rositaa tuskin miellyttävälle tapahtumalle. Raimo puhuu leveää murretta ja on aidosti hauska. Hommat hoituvat käden käänteessä ja sitten taas huastellaan. Jos Raimon tapaaminen on viihdyttävää niin ei siinä vielä kaikki: katsokaas tätä häkkyrää!


Tuntuu uskomattomalta että yhden pienen lehmän sorkkia varten pihaan saapuu tuollainen sirkus. Häkki nostetaan kuorma-auton lavalta alas ja lehmä laitetaan häkkiin. Leveät vyöt viedään vatsan alle, lehmä nostetaan ilmaan, jotta se ei pääse vastustelemaan liikaa. Minä kyllä olin koko toimituksen ajan varma että pieni Rositani on ensimmäinen lehmä, joka kaataa saman tien koko häkkyrän, sen verran sitä tuo homma kiukutti. Raimo nappaa jalan kerrallaan koneeseen kiinni, rälläköi sorkat kuntoon ja siirtyy seuraavaan jalkaan.

Jos haaveilet sorkkahoitajan urasta, kyselin sorkkahoitoalasta muutamia kiinnostavia faktoja: Häkkyrässä hoidetaan pääosin vain lehmiä. Isojen siitossonnienkin sorkkia hoidetaan, mutta tuolloin suositaan rauhoittamista. Eivätkä ne kuulemma häkkyrään mahtuisikaan (vaikka sinne olisi mahtunut 2 Rositaa päällekkäin!) Raimo apureineen hoitaa normipäivänä 65 lehmän sorkat kuntoon. Viime vuonna Hän arvioi hoitaneensa 8 000-9 000 lehmää. Suomessa on hänen lisäkseen 5 tai 6 vastaavaa häkkyrää. Kuulemma iso osa työstä on kiireellisten sairastapauksien hoitamista, ja Raimo toivoikin että Suomeen saataisiin yksi tekijä joka hoitaisi pelkästään sorkka-ambulanssin virkaa, niin paljon töitä kuulemma on. Siinäpä oiva bisnesidea, ei kun Raimolle TET-paikkaa hakemaan…

Kommentit (3)

 1. minnala

  Raimo käy hoitamassa myös meidän ammumammojen sorkat 🙂 Kätevästi käy ja kohta taas ootellaan Raimoa paikalle, että rouvat saavat kepeät kesäjalat laidunkauden avajaisiin.

 2. Lene

  No voi Rositaa, jos muutenkin on arka, niin tuollaiseen laitteeseen joutuu. Vaikka sitten olis vielä kurjempi olo jos sorkat kasvais niin, että nilkat vinksallaan.
  Olis varmaan ihan hyvä työ, mutta lähtöhinta on varmaan aika kova, kun tarttee kuljetuskaluston ja mitä lie itse tuo ”häkkyrä” maksaa, ei taida puoli milliä riittää yhteensä alkuunkaan.

  Siis mikä ton Rositan esim. säkä on, kun kuvista ei ihan saa hahmotettua sitä kokoo. Itse lypsänyt paljon kyyttöjä ja muita suomenkarjarotuja, jotka nekin on siitä pienimmästä päästä, mutta ilmeisesti Rosita vielä pienempi.
  Ja vielä, ihanaa lukea ja katsoa kuvia lehmistä, kun ne on niin lähellä sydäntä. Rakastan lehmiä ihan hirveesti, se on niin ihana otus.

 3. Lene

  Ai niin, ja laitetaanpa vielä tällanen juttu, joka tuli mieleen, tuosta ekasta kuvasta, kun näkyy noi keltaset eu-läpyskät niin hyvin noissa korvissa.

  Kaupunkilais-pikkutyttö näki lehmiä laitumella, niin se kysy äitiltään, että ”Äiti, miks noilla kameleilla on hintalaput korvissa?”.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *