Blogit
Olgan kotona

Piparkakkutaloja!

Naapurin Leena tekee kylän hienoimmat piparkakkutalot, ja koska olemme ystäviä, pyysin päästä Leenan oppiin. Piparkakkutalot on ihania, kierrätettäviä joulukoristeita jonka onneksi saa tehdä taas ensi vuonna uudelleen. Minä teen sitkeästi omat piparkakkutaloni ja joka vuosi päässäni on idea ihanasta kotitalomme piparkakkuisesta pienoismallista, mutta vielä tähän jouluun mennessä tulokset ovat muistuttaneet enemmän pihallamme kyyhöttävää lahoa leikkimökkiä. Leenan kanssa yhdessä tehdessä opin monta asiaa, jotka ehkä helpottavat tämän vuoden talon tekemistä.

Sitä paitsi yhdessä tekeminen on niin mukavaa. Jätin lauantai-aamuna Tuukan lasten kanssa aamiaispöytään ja karkasin Leenalle. Leena puolestaan passitti perheensä mummolaan ja siinä me sitten näperrettiin piparkakkutaloja, juotiin aamukahvia ja rupateltiin. Ja kun tekee yhdessä, oppii toiselta aina jotain uutta. Leena lupasi seuraavaksi tulla meille kylään tekemään joulukransseja, siitä kuulette myöhemmin.

Leenan vinkit piparkakkutalon tekemiseen:

1. Tee talo kaupan valmispiparkakkutaikinasta, se ei nouse ja kupli niin kuin itse tehty taikina.
2. Tee paloista tarpeeksi paksuja, helpompi rakentaa.
3. Kun teet seiniin reikiä ikkunoita verten, nosta levy pellille ennen sitä ettei muoto hajoa nostellessa.
4. Tarkista palojen suoruus ennen ja heti jälkeen paistamisen.
5. Koristele palat ennen kokoamista.
6. Kokoa talo sulaneelle sokerilla. Huom, Sokeria tarvitsee käyttää hyvin vähän.

Kuorrutus koristelua varten:

4 dl tomusokeria
1 kananmunan valkuainen
pari tippaa etikkaa

Kommentit (5)

 1. Joulunodottaja

  Olen vain kerran aiemmin, nuorena tyttönä, tehnyt piparkakkutalon. Hyviä vinkkejä, taidankin tehdä sellaisen tänä vuonna!

 2. Piparkakkutyttö

  Tosi söpöt talot tuossa kuvassa. Itse olen tehnyt piparkakkutalon ihan valmiista kaupan setistä, ja käyttänyt sitten koristeluun vähän enemmän mielikuvitusta. ihan hienoja niistäkin on tullut, ja talon pihalle olen tehnyt itse piparkakkueläimiä omasta taikinasta.

 3. Nellimelli

  Joka joulu niitä tehdään ja joka joulu siihen kuuluu palaneita sormia (kuuma sokeri) ja muutaman osan liimailu uudelleen yhteen kun ne on hajonneet erinäisistä syistä 😀 Silti on sitten ihana katsella oman (tai siis oman ja mamman) käden jälkeä siinä olohuoneen pöydällä.
  Valmiista kaupan seteistä mekin ollaan jo monena vuonna tehty, kun meni heemo omatekemiin, kun aina oli reunat vinossa ja muuta pientä vikaa. Koristeluun sitten satsataan myös meillä 😀

 4. Mari

  Meillä piparkakkutalon rakentaminen on ollut aina miehen homma, talonrakentaja kun kerta ammatiltaankin on ;D
  Lapset ovat sitten koristelleen koko komeuden joka ei aina ole kovin kaunis ollut mutta kyllä se sen Joulufiiliksen on aikaan saanut 🙂

 5. Anna

  Mitä teette piparkakkutaloille joulun jälkeen? Syöttekö ne? Meillä tehdään talot jo hyvissä ajoin ennen joulua eikä raaskita syödä niitä ja sitten ne ovat lopulta ihan pölyisiä…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *