Blogit
Olgan kotona

Piparkakkujäärän tunnustuksia

Ensimmäinen adventti on helpotus jouluihmiselle, nyt voi hyvällä omallatunnolla intoilla. Aloitin intoilun tänään siivoamalla maustekaapin, (Minulla on joku käsittämätön joulutraditio, että ruokakaapit pitää siivota ennen joulua…) ja tekemällä lasten kanssa joulutorttuja. Luumuhillon tein itse kuivatuista luumuista, mutta muuten teimme tortut valmisvoitaikinasta. Tämä valmistaikinan käyttö tuottaa minulle ongelmia, mutta koitan vuosi vuodelta suhtautua siihen rennommin. Aina ei vaan ehdi kaulitsemaan itse tehtyä voitaikinaa. Kauhea työ, ja silti jää odotuksista huolimatta lattanaksi. 

Olen muutenkin hullutellut tämän valmistaikina-asian kanssa lähiaikoina. Tein 2 viikkoa sitten Helgan koulun joulumyyjäisiä varten valtavan piparkakkutaikinan. Kun sitten keräännyimme seuraavana iltana luokan vanhempien kanssa siitä pipareita leipomaan, Helga ja Hilma olivat mukana hengaamassa ja tuoksuja haistelemassa. Kotimatkalla alkoi takapenkillä narina, että miksi meillä ei ole myös kotona nyt piparitaikinaa? Ajattelin että repäisenpä oikein kunnolla; haetaan valmistaikinaa kaupasta, uusi itse tehty taikina kun olisi valmista vasta huomenna. Ostin kaksi pakettia taikinaa. Kauppajonossa oli samaan aikaan Helgan luokkatoverin äiti, tulossa samoista leipojaisista. Kerroin hänelle tunnontuskissani että ostan tässä elämäni ensimmäistä kertaa valmispiparkakkutaikinaa. Häntä asia vain huvitti ja tunsin yhtäkkiä itseni nipottajaksi. Hävetti oikein että edes sanoin asian ääneen.

Kotona leivottaessa piparkakkutaikina maistui  minusta ihan hassulle, mutta itse valmiit piparit olivat yllättävän hyviä. Silti, seuraavat piparit teen kyllä kuitenkin omasta taikinasta. Miten se joulu muuten tulisi jos ei piparit olisi niitä samoja kun joka ikinen vuosi? Joulu on kerran vuodessa, ei siihen ehdi kyllästymään, siispä voin tehdä joka vuosi kaiken aina samalla tavalla. Ne kuuluisat perinteet, niistä on jääräpään parhaat joulut tehty. 

Kommentit (7)

  1. Johanna

    Itsetehdyssä piparitaikinassa on minusta parasta sen tekeminen. Ihanat tuoksut ja eikä siihen edes mene kauhean kauan aikaa. Toki leipomista täytyy odottaa yleensä seuraavaan päivään.

  2. Marra

    Oih… Marttilan keittiöstä tuleva torttujen ja piparien tuoksu tulee tänne kauas pohjois Suomeenkin asti ja vielä miten ihana kuva herkullisista tortuista namm…. Vaikka olemmekin joulunajan kahdestaan mieheni kanssa ja olemme jo eläkeikäisiä,niin silti haluan pieneen kotiimme joulupiparien tuoksun ja sen saa aikaan vanha Paraisten piparien ohjeella tehdy pipariskakut (kuten meillä sanotaan).Kynttilät palamaan, ihanaa jouluista musiikkia ja ei kun leipomaan.Tuoksuhan on aina niiiiiin huumaavaa, että ei paremmasta väliä. Leivon samalla omille, iäkkäille (87 ja 91 v) vanhemmilleni joulupiparit, sillä maistuu ne heillekkin! Pipari leivon aina ennen itsenäisyyspäivää – se on traditio,josta en halua luopua. Mietin,että tekisinkö itse torttutaikinan, johon tulee rahkaa. Onko kukaan tehnyt ja miltä ne maistuvat? Oletko Sinä Olga tehnyt ? Kerro ihmeessä. Lanttu- ja porkkanalaatikot ovat olleet jo pakkasessa tovin aikaa, joten taidamme olla jo melkoisessa jouluhumussa!!!;)< Joulunalus terkuin ! Marra

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *