Blogit
Olgan kotona

Pakkomiellekeksit

Haluaisin, että minulla olisi aina keittiössä purkki, missä olisi cantuccineja, eli italialaisia manteli-keksejä. Ne ovat yksinkertaisesti mahtavia, niin mahtavia, että rakastan niitä ihan vähän pakkomielteisesti. Maukkaita, vähän kovia, makeita ja silti viehättävällä tavalla arkisia. Sieltä purkista sitten niitä voi vähitellen ottaa, antaa lapsille joskus jälkiruoaksi, tarjota vierasvaraksi tai ihan vain itselleen kahvin kanssa, kun tekee mieli jotain pientä. Todellisuudessa minulla ei ole näitä purkissa juuri koskaan, koska unohdan tehdä näitä ja silloin kun muistan tehdä, ne syödään muutamassa päivässä. Tänään oli kuitenkin näiden herkkujen leipomispäivä, tuunasin vanhaa ohjettani niin, että vaihdoin voin oliiviöljyyn ja tuli entistäkin parempia. Annos on iso, ja uskokaa pois, siis juuri sopiva. 

Cantuccinit

1 dl oliiviöljyä

3 dl sokeria

3 kananmunaa

1 raastettu sitruunan kuori

8 dl spelttijauhoja

3 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

250 g kuorellisia manteleita

Sekoita keskenään öljy, sokeri ja kananmunat. Raasta joukkoon sitruunankuori. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe sekä suola ja sekoita ne seoksen joukkoon. Lisää lopuksi kokonaiset mantelit.

Muotoile taikinasta reilusti jauhotetuilla käsillä kolme pitkää pötkylää ja aseta uuninpellille.

Paista niitä 185° (160° kiertoilma) 20 min. Jäähdytä hetki, pilko pitkot terävällä vitsellä n. 1,5, cm siivuiksi.

Levitä siivut uunipellille ja paista niitä samassa lämpötilassa vielä 10 minuuttia, tai kunnes ne ruskistuvat kauniisti.

Jäähdytä. Syö heti tai säilytä tiiviissä purkissa.

Kommentit (28)

  1. Päivi

    Olen nyt vasta 9kk poikani myötä tutustunut spelttijauhoon ja intiaanisokeriin. Muistelin että teillä näitä käytetään harvaisen päivän ja sinun tv ohjelmaakin seurasin innolla. Kirjoihisikin tutustuin ja pyysin mieheltäni synttärilahjaksi Emäntänä Olga kirjaa. Pakko kokeilla tätäkin ohjetta jossain vaiheessa. Eilen tuli tehtyä pojalle porkkanalettuja speltistä ja itsellenikin ne maistui.

  2. Heltsi

    Näistä tuli kyllä herkullisia. Täytyy laittaa ohje talteen. Käyttämäni sitruuna ei ilmeisemmin ollut maultaan tarpeeksi vahva tai raastetta oli liian vähän, sillä sitruuna ei maistu kovin vahvasti. Siskoni onnistui tällä ohjeella kuitenkin täydellisesti, joten voi olla, että laitoin vähän enemmän suolaa, mikä sitten peittää sitruunan makua. Manteleiden tilalla käytin cashewpähkinöitä.

  3. Mustikka

    Oi että nää keksit on unelmia!!! Tein eilen 1,5v tyttösen kanssa näitä ja tietty hän sai myös oman maistiaisen !!! Tuun tekemään näitä toistekkin !!! Mites nää vois myös gluteenittomana tehä.. jos joskus vieraille tarjois näitä jolla keliakia.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *