Pakkomiellekeksit
Haluaisin, että minulla olisi aina keittiössä purkki, missä olisi cantuccineja, eli italialaisia manteli-keksejä. Ne ovat yksinkertaisesti mahtavia, niin mahtavia, että rakastan niitä ihan vähän pakkomielteisesti. Maukkaita, vähän kovia, makeita ja silti viehättävällä tavalla arkisia. Sieltä purkista sitten niitä voi vähitellen ottaa, antaa lapsille joskus jälkiruoaksi, tarjota vierasvaraksi tai ihan vain itselleen kahvin kanssa, kun tekee mieli jotain pientä. Todellisuudessa minulla ei ole näitä purkissa juuri koskaan, koska unohdan tehdä näitä ja silloin kun muistan tehdä, ne syödään muutamassa päivässä. Tänään oli kuitenkin näiden herkkujen leipomispäivä, tuunasin vanhaa ohjettani niin, että vaihdoin voin oliiviöljyyn ja tuli entistäkin parempia. Annos on iso, ja uskokaa pois, siis juuri sopiva.
Cantuccinit
1 dl oliiviöljyä
3 dl sokeria
3 kananmunaa
1 raastettu sitruunan kuori
8 dl spelttijauhoja
3 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
250 g kuorellisia manteleita
Sekoita keskenään öljy, sokeri ja kananmunat. Raasta joukkoon sitruunankuori. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe sekä suola ja sekoita ne seoksen joukkoon. Lisää lopuksi kokonaiset mantelit.
Muotoile taikinasta reilusti jauhotetuilla käsillä kolme pitkää pötkylää ja aseta uuninpellille.
Paista niitä 185° (160° kiertoilma) 20 min. Jäähdytä hetki, pilko pitkot terävällä vitsellä n. 1,5, cm siivuiksi.
Levitä siivut uunipellille ja paista niitä samassa lämpötilassa vielä 10 minuuttia, tai kunnes ne ruskistuvat kauniisti.
Jäähdytä. Syö heti tai säilytä tiiviissä purkissa.
Hei. Käykö näihin myös vehnäjauhot? T. Eve
No näitähän pitää testata heti helmikuussa, kun herkkulakko päättyy!