Blogit
Olgan kotona

Päiväpuurolle!

 Olen viimeaikoina elvyttänyt lapsuudenkotini puuronsyöntiperinnettä. Meidän lapsille ei aamuisin puuro oikein maistu, joten silloin syödään usein muuta. Niinpä olen alkanut tehdä itselleni ja lapsille lounaaksi puuroa.
Kun olin pieni, vanhemmat toimivat molemmat opettajina, joten perhe vietti yhteistä pitkää kesälomaa. Kesäisin ja viikonloppuisin meillä syötiin siis oikeastaan aina puuroa ja vasta illaksi tehtiin ”oikeaa ruokaa”.

Puuro on nopeatekoista, hyvää, edullista ja terveellistä. Puuron lounaaksi syöminen oli vanhemmiltamme järkevä ratkaisu, 5 kasvavaa lasta söi varmasti paljon ja näin ruokakulut pysyivät kohtuullisina. Muutenkin meillä oli tiukka kuri ruokailun kanssa. Ylimääräisiä välipaloja ei saanut käydä itsekseen jääkaapista hakemassa. Sen sijaan oli selkeät ruoka-ajat: aamupala, päiväpuuro, päivällinen ja iltatee. Kaikki olivat ruoka-aikaan aina paikalla, kaikki istuivat pöydässä siihen saakka kunnes ruokailu oli ohi ja kaikki myös tietenkin laittoivat ruokaa vuorollaan.

Muistan kun olin ala-astekaverini luona yökylässä, ja oli päivällisen aika. Meidät kutsuttiin syömään ja kaveri huikkasi äidilleen huoneesta ettei tule koska ei ole nälkä. Ajattelin mielessäni että onpa hienoa, voi vaan itse päättää syökö vaiko ei. Minä kyllä menin syömään, minulla kun oli ja on edelleenkin, aina nälkä.

Teini jolla oli aina nälkä

Minä en ole ollut lasteni kanssa noin tarkka ruoka-ajoista, Meillä kyllä napostellaan välipaloja, vaikka tiedän että se on huono juttu hampaille. Aion kyllä ottaa kunnon ruokakurin harkintaan kunhan lapset ovat isompia. Voin kuvitella kuinka paljon teinit syövät jos voivat vain itse käydä hakemassa jääkaapista mitä haluavat….

Puuroista vielä sen verran, että meillä suosikit ovat spelttimannapuuro, hirssipuuro, spelttihiutalepuuro ja vanha kunnon kaurapuuro. Sekaan tietenkin paljon Rositan maitoa (koska edelleenkin meinaamme hukkua siihen), voinenä ja hillosilmät!

Kommentit (5)

 1. Sanna

  Meillä lapset syövät luomuruispuuroa, jossa banaania ja luumusosetta. Ja on oikeasti hyvää! Hiutaleiden annan ensin pehmetä kylmässä vedessä, jolloin puurosta tulee pehmeämpää 🙂 Banaanin murskaan haarukalla ja luumusose on ihan vauvojen valmispurkeista.. Ei oo ollut koskaan ongelmaa saada lapsia syömään tätä, vaikka joissain muissa ruoissa saattavat nirsoillakin.

 2. Muori

  Yksi meidän perheen puurosuosikeista on spelttihiutaleista hitaasti hauduteltu löysähkö puuro, johon sekoitetaan kypsennyksen loppuvaiheessa kotikutoista oman pihan marjoista tehtyä mustaherukkahilloa. Se on hyvää lämpimänä, mutta itse tykkään siitä miltei vieläkin enemmän kylmänä maidon kanssa. Ja muutenkin olen enemmän haudutus kuin pikapuurofani – fossiili mikä fossiili… Talvikauden ehdotonta aamupuurojen aatelia on leivinuunissa yön aikana kypsynyt uuniohrapuuro karpalo- tai puolukkakiisselin kera nautittuna. Nami!

 3. mie

  Puuro tulee arkisin toisinaan tehtyä, myös lounaaksi. Sillä ei saa sokeripiikkiä ja hiutaleita vaihtelemalla saa makuvaihtelua. Totta kai erilaiset lisukkeetkin varioivat puurohetkiä. Viikonloppuina ja varsinkin sunnuntaisin on ihana heittää puuro muhimaan hiljakseen ja ruokailla brunssimaisesti. Uunissa haudutettu puuro on niin täydellisen pehmeää ja juhlavaa 🙂

 4. vege kans

  Olen vuosikausia syönyt säännöllisen epäsäännöllisesti lounaaksi puuroa. Siitä saa hiilihydraattia ja energiaa koko päiväksi. Maustettua Luomukaurapuuroa voilla tai margariinilla. Mausteina käytän jotain itämaista/intialaista mausteseosta tai currya ja timjamia(kuivattua).
  Keksin tämän muutama vuosi sitten kun kokeilin lähes suolatonta ruokavaliota ja puuro ei maistu paljoa, jos ei siihen mitään laita. Tämä maustettu kaurapuuro on niin hyvää, että en kyllästy siihen koskaan.

  Joskus lisään esim. tofua, soijarouhetta, punaisia linssejä tai jotain muuta proteiinia. Puuron kanssa sopii kaikki.
  Afrikassahan on ihan vakiruoka joku mannapuuron tapainen, hyvin kiinteä(koska syödään käsin) puuro ja sen kanssa tulisesti maustettu kastike milloin milläkin reseptillä ja höysteillä. Kerran tätä teki eräs Liberialainen ystäväni(20 vuotta sitten) ja oli ihan mielettömän hyvää. Kastikkeessa oli ainakin sieniä ja jotain isoja lehtiä ja kasvinosia.

 5. marjo

  joskus tulee syötyä puuroa mutta ei aina. ehkä joka toinen kuukausi. kaikista eniten mistä tykkään on riisivelli. aivan mahtavan hyvää. onko muuten tuossa yhdessä kuvassa nette hevonen? näyttää niin tutulta hevoselta niin oli aivan pakko kysyä. pakko on mainita että käyn heti ostamassa sinun kirjasi kun se tulee myyntiin. haluaisin enemmän opetella tekemään kasvisruokia.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *