Nyhtökauraa bang bang

Kaupallinen yhteistyö: Look by Eskimo

ARVONTA ON PÄÄTTYNYT, Tuotekassin voitti nimimerkki "Nipsu". Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Kiitos kaikille osallistuneille ja iloista joulua!

 

 

Minulle tarjottiin kolmen postauksen blogiyhteistyötä Look by Eskimo –paistopussien sekä Eskimo– keittiötuotteiden kanssa enkä malttanut olla tarttumatta tähän. Minä ainakin tapaan tehdä ruokaa aina samoilla itselle tutuilla tavoilla, joten mikä tahansa syy astua tuttujen kaavojen ulkopuolelle on tervetullutta. Eli nyt täällä on luvassa kolme erilaista ruoanlaittoon ja leivontaan liittyvää postausta ennen joulua, on arvontaa ja kaikkea joten pysykää mukana!

LOOK by Eskimo paistopussit olivat minulle ennalta tuttuja oikeastaan vain kinkun paistosta jostain kymmenien vuosien takaa. Nyt kasvissyöjänä ei ole tullut tutustuttua niihin ollenkaan. Oli siis korkea aika päivittää tätäkin ajattelua nykypäivään.

Tykkään uuniruoista, haudutetuista ruoista, mutta en oikein tykkää käyttää foliota ruoanlaitossa joten menen aika perinteisesti avonaisella vuoalla aina.

Nyt kuitenkin päätin kokeilla lapsuuteni yhtä juhlaruokasuosikkiani, bang bang –kanaa nyhtökauraversiona ja käyttää sen valmistukseen perinteistä Look By Eskimo Kinkkupussia. Toki muitakin versioita olisi ollut tarjolla, LOOK-paistopusseja on tarjolla joka lähtöön, voit tutustua valikoimaan täällä.

Bang bang kana on perinteinen kiinalainen kylmä ruoka, jonka nimi tulee käsittääkseni siitä, että sen valmistukseen on perinteisesti käytetty kokonaista, vähän iäkkään kanan lihaa, ja sitkeähköä lihaa on ennen valmistusta keitetty ja sitten nuijittu puunuijalla pehmeäksi. Meillä lapsuudenkodissani oli kanoja, ja kyllä, iäkkäämmätkin kanat hyödynnettiin ruokapöydässä munintauran jälkeen, kiitos tämän reseptin. Nyt en enää kanaa syö, mutta tätä purjon ja seesamin makuyhditelmää oli ikävä, joten päätin kokeilla sen valmistamista nyhtökaurasta.

Moni tarjoilee bang bang kanan nykyaikana lämpimänä, ja niin että annoksen purjokin on kypsennetty. Alkuperäisessä versiossa on raakaa purjoa. kypsää kanaa ja kastiketta. Aika haasteellinen yhdistelmä lapsiperheessä, joten purjon hauduttaminen tuo ruokaan ihanaa pehmeyttä.

Vuosia sitten meille reseptin tärkein rituaali oli purjon oikeaoppinen pilkkominen. Jostain kumman syystä ne piti pilkkoa “tulitikun kokoisiksi suikaleiksi”. Eli jos sinulla on aikaa, niiden siivuttaminen on aika hauskaa, mutta tuskinpa lopputulos  maistuu yhtään huonommalta jos sen purjon ihan vain yksinkertaisesti siivuttaa renkaiksi.

LOOK-kinkkupussi on riittävän iso, jotta sen voi laittaa uunivuokaan pystyyn ja latoa purjot ja nyhtökaurat siihen päälle. Paketista löytyy myös kätevät pussinsulkijat jolla pussin saa kätevästi suljettua ennen uuniin laittamista. Kannattaa muuten sulkea suu tuolla tavalla sykerölle kuin kuvassa, ettei kokonaisuudesta tule liian korkea ja se osu uunin “kattoon”.

Ja lopputulos, se on kyllä aika ihana! Tämä nyhtökaura bang bang on maukas, pehmeä ja juhlavakin herkku. Jos siis ostat Look-kinkkupussin joulukinkulle, käytäpä paketin toinen pussi vaikkapa tähän!

 

Nyhtökauraa bang bang

neljälle hengelle, maidoton, vegaaninen

 

Nyhtökauraseos:

1 pkt nyhtökauraa

1 valkosipulin kynsi

1 rkl öljyä paistamiseen.

(2 rkl kuivaa sherryä)

2 dl vettä

2 rkl soijakastiketta

½ tl rouhittua viherpippuria

 

Kastike:

2 rkl seesaminsiemenpastaa eli tahinia

2 rkl soijakastiketta

2 rkl öljyä

1 rkl viinietikkaa

mustapippuria

1 rkl sokeria

2 rkl vettä

(1/2 tl tabascoa)

 

Lisäksi tarvitset:

1 purjo (n. 200g)

2 dl vettä

 

koristeluun: 

kourallinen raakoja purjosuikaleita

½ dl paahdettuja seesaminsiemeniä

 

Tarjoiluun:

keitettyä riisiä sekä soijakastiketta.

 

Paista nyhtökauraa ja hienonnettua valkosipulia öljyssä muutaman minuutin ajan.  Lisää sherry ja paista vielä hetki. Lisää lopuksi vesi, soijakastike ja viherpippuri ja jätä seos hautumaan miedolla lämmöllä kannen alle siksi aikaa kun pilkot purjon ja valmistat kastikkeen. Haudutus pehmentää nyhtökauraa sopivasti.

Valmista kastike sekoittamalla kaikki aineet keskenään tasaiseksi seokseksi.

Pilko purko ”tulitikun kokoisiksi” suikaleiksi tai ihan vain renkaiksi. Jätä kourallinen purjosta sivuun valmiin annoksen koristelua varten.

Aseta LOOK-kinkkupussi pystyyn uunivuoan pohjalle. Voit rullata sen reunoja alas, jotta sen täyttäminen on vähän helpompaa ja siistimpää.

Levitä pohjalle ensin puolet purjoista, levitä päälle nyhtökaura ja lisää sen päälle loput purjosta (paitsi se kourallinen mitä jätät koristeluun). Levitä purjojen päälle kastike ja kaada lopuksi koko komeuden päälle 2 dl vettä.  Sulje LOOK.-kinkkupussi pussinsulkijalla ja hauduta ruokaa uunissa 185°c (kiertoilma 160°C ) noin 35-40 minuuttia.

Paahda seesaminsiemenet kuivassa pannussa koko ajan sekoittaen kunnes niihin tulee paahteinen maku.

Ota valmis ruoka uunista, leikkaa LOOK-kinkkupussi juuri ennen tarjoilua saksilla auki. Sekoita ja kumoa bang bang nyhtökaura tarjoiluvadille. Ripottele päälle purjosuikaleet ja paahdetut seesaminsiemenet ja tarjoile keitetyn riisin kanssa.

Ai niin, sitten vielä se lupaamani arvonta:

Eskimo järjestää täällä kaikille lukijoilleni arvonnan, joka on voimassa 14.12. asti. Arvottava palkinto on Eskimo-tuotekassi (arvo noin 30 euroa) se sisältää Eskimon leivonta- ja ruoan valmistustuotteita sekä Eskimo-kuituliinoja kodin puhdistamiseen. Osallistut arvontaan jättämällä kommenttisi ja sähköpostisi kommenttikenttään. Onnea arvontaan!

Kommentit (137)
  1. Resepti menisi heti kokeiluun ☺

  2. Varmasti herkullista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *