Blogit
Olgan kotona

Nakkinaurut

Olen jo jonkin aikaa kehitellyt kasvisnakkireseptiä vaihtoehdoksi Helsans kök -pakastenakeille, mitkä ovat mielestäni markkinoiden parhaat soijanakit. Koska soijassa on myös huonot puolensa (sisältää “hormoonihäiriköitä”, mitkä eivät paljon käytettynä ole hyväksi ainakaan poikalapsille), olisi kiva tehdä itse soijattomia tai ainakin vähäsoijaisia sekä tietenkin lisäaineettomia nakkeja. Olen tehnyt nakkeja hamppujauheesta, vehnägluteenijauhosta ja mm. eri siemenistä, välillä onnistuen, välillä epäonnistuen.

Tässä kohtaa joku aina kysyy, että jos on kerta kasvissyöjä, miksi ihmeessä pitää syödä nakkeja? No ei nämä itsetehdyt nyt ihan lihanakeille maistu, mutta minusta on kiva että ruoassa on vaihtelua, erilaista suutuntumaa ja proteiineja. Ja jostain syystä esim hamppujauhe uppoaa lapsiin nakin näköisessä muodossa huomattavasti paremmin kuin vaikkapa pihveissä.

Joo, eivät ne tosiaan ihan nakeilta näytä ei. Kun koko perhe istui tänään syömässä, Tuukka pyysi Helgaa ojentamaan hänelle yhden nakin. Helga otti yhden nakin käteensä ja kun se nakki kulki pöydän yli Helgalta Tuukalle, katsoi Tuukka yhtäkkiä tumma pötkylä kädessään minua ja me molemmat repesimme ihan täysin. Tiedättehän,  kun hormoonihuuruiset teinit saavat niitä hervottomia naurukohtauksia, mihin ei järkipuhe auta. Tämä kohtaus oli pitkälti samantyyppinen. Meinasin tukehtua salaattiini kun jaksoimme tirskua nakin ulkonäköä. Lapset ihmettelivät ja me nauroimme vedet silmissä. Siinä me istuimme pöydässä ja dippailimme sinappiin tukevia koirankakan näköisiä pötkylöitä.

Kasvisnakit

1 dl oluthiivaa

1 dl hamppujauhoja

½ dl soijahiutaleita tai soijarouhetta

½ dl kurpitsan siemeniä (rouhittuna)

mustapippuria

3 tl paprikajauhetta

1 tl currya

1 tl kuivattua oreganoa

2 tl kuivattua persiljaa

1 kasvisliemikuutio murennettuna

½ tl suolaa

3 dl gluteenijauhoja

1 rkl intiaanisokeria

½ dl hienonnettua sipulia

1 valkosipulin kynsi

loraus öljyä paistamiseen

3 dl vettä

½ dl soijakastiketta

½ dl oliiviöljyä

1 rkl makeaa sinappia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Hienonna sipulit ja valkosipulit ja ruskista ne kevyesti pannulla öljyssä. Sekoita yhteen vesi, soijakastike, oliiviöljy sekä sinappi. Lisää paistetut sipulit, sekä lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet nopeasti sekoittaen. Muovaile taikinasta pitkoja ja rullaa ne patukoiksi folion sisään. Laita foliopatukat siivilään vesikattilan päälle (kansi päälle) tai höyrykeittimeen ja kypsennä vesihöyryssä 30 min.

Kommentit (12)

  1. Olga Temonen

    Moi Ida!
    Kannattaa kokeilla laittaa sitä kaikenlaisiin kasvispihvieihin, -pulliin ja -murekkeisiin. Kokeilemalla vain… Muihin ruokiin en itsekään ole, ainakaan vielä sitä käyttänyt. Kiitos kommentistasi ja kivaa kesää sinulle!

  2. Tiia

    Meillä eläimet syövät tuon kuidun, myös tuorepuristetusta mehusta jäävän ”mäskin”. Jopa koirien ruokaan sekoitan joskus kuiduksi sitä. Varsinkin omppumäski on hepojen suurta herkkua. Ja lampaathan syövät ensin pahvilaatikon, sitten sen sisällön..

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *