Olgan kotona
Olgan kotona

Minkä kokoisia tontut ovat?

Tämän kysymyksen 5-vuotias Torsti kysyi minulta autossa ohimennen, samalla kun silmäili jouluvaloja auton ikkunasta näkyvien talojen pihoissa. Olin hetken ihan sanaton. Sitten sanoin etten todella tiedä, koska en ole koskaan oikeaa tonttua tavannut. Isosiskot osallistuivat pohdintaan takapenkiltä ja pian tulimme siihen tulokseen, että suurin osa tontuista on reilun metrin korkuisia, sellaisia Torstin pituisia, mutta verraten tukevampia.  Minä toisaalta pohdin ja sain ajatukselleni tukea, että erityisesti saunatontut ovat vielä pienempiä, sellaisia polven korkuisia.

Ajatus tontuista on pyörinyt päässäni nyt useamman päivän. Voi että kun haluaisin uskoa niihin ja tavata sellaisen. Tällainen pohdinta satuolennoista saisi olla enemmänkin pinnalla, ei vain jouluisin. Torstin horjumaton usko tonttuihin ei jostain syystä tunnu minusta yhtään hassulta, uskovathan ihmiset paljon oudompiinkin juttuihin. Meillä ainakin voisi asua se polvenkorkuinen saunatonttu ja ehdottomasti tallissa saisi hengailla vähintään yksi reipas tallitonttu.

Mutta miksi tonttuovet ovat niin pieniä? Nämä muotivillitykset ovat sitä kokoluokkaa, että niiden perusteella tontut voisivat olla suurin piirtein oravien kokoisia. Vai mitä te olette mieltä, minkä kokoisiksi te tontut miellätte? Kysyin samaa tänä aamuna myös Tuukalta ja hänen vastauksensa tuli kuin apteekin hyllyltä: Noin metrin korkuisia.

Metrin kokoinen tonttuovi joulun askartelulistalle?

Kommentit (9)

 1. Anne Laakso

  Pienikin ovi sopii koska Tonttu päättää itse minkä kokoisena hän milloinkin liikuskelee. Meillä on ainakin saunatonttu ja naapurissa tallitonttu 🙂

  • Pirjo

   Hei vaan, meillä käy saunatonttu, mä en sauno, mutta kyselen välillä mun mieheltä, et onko saunatonttua näkynyt. Tonttu siis asuu kuulemma Lieksassa, kun siellä on enemmän lunta. Mutta säännöllisin väliajoin kyllä käy meillä.Tämmöinen hassuttelu on musta aivan ihanaa välillä.

 2. Majakka

  Samaa kysyi minun 3-vuotias tyttö. Selitin että niitä on erikokoisia. Pieninmmät on ihan minipieniä ja käpertyvät kissanturkin suojiin nukkumaan, isoimmat kurkkivat ikkunoista. Minun mielikuva perustontusta on n. 40cm hahmo 🙂

 3. Salla Kasakkamäki

  Puolimetrisiksi on kuvailtu suuressa tonttukirjassa 😊 (Suosittelen hankkimaan)

  Meillä asuu ainakin saunatonttu ja puutarhatonttu, mutta varmasti meillä asustaa tilapäisesti muitakin, olen siitä varma.
  Kissa saattaa joskus öiseen aikaan tonttuja vähän hätyytellä, mutta olemme saaneet sovittua, että syödä niitä ei saa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *